Људи

Верујем у јогу

Pin
Send
Share
Send
Send


Интервју са Кали Раи, оснивачем ТриИогија.

Испричајте ову невероватну причу о томе како је јога настала у вашем животу.

Кажу да путовање почиње када особа прво поставља питања: "Ко сам ја?" или "где сам био пре него што сам дошао овде?" Са овим питањима, почео сам своје путовање самопреиспитивања, интроспекције, онда сам имао 7 година. Моја унутрашња страст, моја највећа жеља - да схватим сврху ове космичке перформансе и разумем зашто сам овде.

Након 12 година самопреиспитивања, у јулу 1975. године, поставио сам себи најважније питање. Након неколико незаборавних догађаја, једне вечери сам сједио у средини собе и питао: "Шта је извор среће?" Увек сам била срећна, али никада нисам размишљала о извору највише среће. Чим сам поставио питање, енергија кундалини се пробудила. Она је текла из базе кичме директно у главу, а затим поново до базе и стално је понављала тај покрет. Сваки пут када је енергија стигла до врха главе, дошло је стање јединства, свест је била испуњена апсолутним блаженством. То је трајало 12 сати. Не постоје речи које би описале ово искуство. То је било стање јединства енергије и свести. Верује се да је кундалини извор среће, резервоар универзалне енергије који је доступан свима нама. Ова енергија може да тече кроз нас независно, милошћу наше карме и дхарме. До сада нисам знао ништа о кундалинију. Какво сјајно познанство!

Шта се даље десило? Како се ваш однос развио са праксом јоге?

Након буђења Кундалинија, следећи значајан догађај за мене одржан је 5. јануара 1980. године. Било је то суботње вече и два пријатеља-ученика су дошла на мој час медитације. Лекцију сам започео говорећи: "Данас ћемо визуализовати кундалини светло у дну кичме. Када удишемо, светлост енергије ће се уздићи до круне." Била сам инспирисана да урадим ову одређену медитацију, подсећајући се на 12-часовно искуство које се десило пре 4 године. И, чим смо почели да визуализујемо, искусила сам по први пут искуство Крииавати-активације спонтаног тока кундалинија, захваљујући којем се, у стању потпуног недостатка мисли, открива јогијска садхана. Саставни део овог искуства је тројство јогијских поза (асана), заједно са ручним гестовима за концентрацију (мудре) и континуирано ритмичко дисање (пранајама). Ток мудре пратио је ток асана. Било је очигледно да је тројство јога асане, пранајаме и мудре под водством космичке енергије. До овог тренутка нисам знао да кундалини спонтано може да спроведе тело кроз кретање јогијске садхане. У наредна два и по сата, асане, пранајама и мудрина у једном потоку прошли су кроз моје тело без икаквог напора. До данашњег дана, Крииавати се наставља на исти начин.

Како сте упознали свог учитеља?

Кроз директно искуство, космичка енергија попримила је облик кундалини и спонтано отворила ТриИоги садхану кроз моје тело и ум. Учитељ, гуру, је знање, може имати било који облик. Од раног детињства, осећао сам да Истину треба тражити изнутра - да осетим да она проналази резонанцу у дубинама, где се налази свесност душе, блистави, рефлектујући велико сунце је прави извор. Као дете, често сам седео сам, осећајући присуство оних који настањују танке форме. Током школских година нисам био фасциниран студијама, већ сам био уроњен у суптилна подручја, често седећи у тишини са пријатељима, надајући се да ћу комуницирати са створењима без физичке спремности. Мистично искуство довело је до чињенице да је мој ум био фокусиран према унутра, а када сам имао 20 година, кундалини се манифестовао.

Шта је за вас јога?

Јога је проширење знања. Не само знање које нам откривају јогијска писма, већ и труло, свеобухватно знање, које је релевантно за овај дан.

Тачност било које информације - чак и оне која се може наћи у јогијским списима - мора бити доведена у питање. Сваки пут када постоји пренос знања, постоји вјероватноћа погрешног тумачења. Стога, чак и ако сте изворно инспирисани списима, морате користити своју способност да дискриминирате како бисте открили јасноћу изнутра. Знање је било ограничено на Земљи већ хиљадама година, тако да морате бити сналажљиви, утврђујући значај знања из књига и предавања других људи. Универзално, безвременско знање увек има своје корене у садашњости. Знање, као и све друго, путује у облику таласа. Будите јасна антена и интуитивно схватите талас вечне истине. Живи њу. Бе хер. Ово је јога.

Колико је важна спонтаност у асана пракси?

Увек постоји жеља да се остане у садашњем тренутку. Кроз било коју уметност или праксу концентрације, ми тежимо да постигнемо такву везу са универзалним умом када престанемо да будемо актер и дозвољавамо креативној енергији да слободно тече. Суштина Хатха Иоге треба да буде осећање да универзални ток инспирише сваки покрет, асана. У ТриИог-у се зове ТриИога Прасара ~~~ који остаје у потоку без мисли. Покрет који се рађа изнутра кроз снагу и милост креативне енергије води дуж најизравније стазе, припремајући нас за даље буђење.

Постоје фазе у животу спонтаног тока. Да бисте то урадили, морате да осетите шта ваше тело, дах и ум треба да би се опустили, смирили и проширили. Слушајте инхерентну мудрост нашег тела. Као што нам говори о глади или умору, он има способност да пријави друге потребе. Са повећањем пране, осећа се и појава интуитивног тока. То доводи до буђења кундалини.

Док нас прана не почне усмеравати изнутра према ван, важно је одржавати систематску праксу јоге. Када се пранакрије манифестују у слободном јогијском току, принципи ТриИогија ће бити присутни. Без обзира да ли се ваш ток креће од споља ка унутрашњости или изнутра ка споља, прасара ТриИоги има способност да се трансформише.

Шта вас је јога научила?

Има ли нешто што ми није открила? Јога је експанзија свести. Када ново знање замени старо, буђење почиње. Праћење јогијског тока одређује наш развој - од нивоа на коме само идемо на часове јоге, до оног на коме видимо сав наш живот, као могућност да живимо у јоги. Од тренутка рођења, ми смо вероватно били подложни погрешном знању, као резултат тога, наша свест је ограничена. Како успјешно напредујемо путем јоге, знање се јавља о нама самима, омогућујући нам да се очистимо ментално и емоционално, стварајући простор који може испунити више знања. Исправне акције, питања, потрага и свијест воде до стања универзалног ума, "махата". На самом почетку постоје погледи интуиције. Пратећи иогијски начин живота, можемо трансцендирати ум размишљања и добити приступ универзалном уму. "Покретно" знање које нам долази када је потребно почиње да буде присутно. У универзалном уму све је знање доступно. Не постоји ништа што нам сиддхи (јогијска постигнућа) не може открити.

Које су главне карактеристике ТриИогија?

Ово је жива јога, поклоњена универзалном енергијом. Она буди проток пране у онима који практикују ову пуну (пурну) јогу. ТриИога је холистички, јер су сви аспекти личности повезани на један хармоничан начин. Три тела (физичка, суптилна и каузална) у којима душа путује, долазе у хармонију. ТриИога је најсуптилнији покрет који повезује асане у глатки ток, који се даје ритмичким дисањем и моћним мудрама.

Карактеристике ТриИогија се изражавају у асани, пранајами и мудри. Покрети попут валова, опуштање у акцији, ритам и економичност кретања налазе се у јединственом току, који повећава енергију, прану. ТриИога укључује Прана Видиа, холистичку методу медитације која комбинира дисање, концентрацију и медитацију у току.

ТриИога је изашао из универзалног тока; тако, проток прожима све аспекте праксе. ТриИога води до сат-цхит-ананде: самосвијест, свијест о мудрости, свијест о безувјетној љубави. То је сврха ТриИогија, његове најважније карактеристике.

Шта је најважније за учитеља јоге?

Постоје учитељи који практикују све нивое. Ако наставник инспирише ученика на јогу, редовна пракса је најважнија ствар. Ако сам учитељ живи у јоги, онда ће инспирисати друге тако што ће истину поделити са њим.

Какве квалитете треба имати учитељ јоге?

Живети по јоги, посматрајући Ахимсу. Учитељ тежи да живи како је прописано у првој фази осмокапног пута мудраца Патањалија. Ахимса не чини зло себи или другим бићима - било да су у људској или животињској форми. Инсекти такође желе да живе, тако да морамо учинити сваки напор и изразити поштовање према њиховим животима. Иако су њихова тела мала, наше сажаљење се мора проширити на њих, па чак и даље. Када ме питају да се сретнем са неким "јогијем", моја прва реакција је увек: "Шта он једе?". Одговор на ово питање каже колико озбиљно схватају Ахимсу.

Треба да контролишемо језик - да ли се ради о храни или говору. Безбрижне примедбе и пролазно задовољство укусних пупољака су краткотрајни, а штета коју чинимо траје дуго. Увек размисли пре него што било кога повредиш. Укратко, ако тражите учитеља јоге, питајте о његовој исхрани. Живимо у вријеме када је веганска прехрана неопходна за очување околиша и здравља. Веганска исхрана је увек била најважнији глас за права животиња. У њој је мудрост прошлости, садашњости и будућности. Избор исхране ће показати, бар, да ли треба следити учитељ прве фазе јоге, ахимсе.

Како да будете константни у својој пракси јоге без одустајања од предавања и да се не осећате досадно?

Мислим да је немогуће досадити у јоги! Или верујете у јогу или не. Ако желите да се култивишете током ове посете планети Земљи, онда је јога ултрабрзи аутопут. Да би се постигао циљ самопобољшања, потребна је пракса без размишљања о досади. Досада није нешто спољно. Ми сами стварамо. Ум је испуњен стагнирајућим мислима, осећамо досаду, јер нема места за ентузијазам. Без ентузијазма и страсти за иога праксом, готово је немогуће да се практикује. Морамо узети у обзир наше осјећаје за јогу - што је за нас - и бити спремни за употребу снаге воље да издржимо оне дане када енергија није најсјајнија. Само кроз ово можете успети. Јога захтева редовну праксу. Нема времена да се досада користи као разлог да се не практикује. Јога повећава креативну енергију. Када енергија тече, досада се замењује креативношћу у сваком тренутку - од нашег начина размишљања до онога што стварамо, било да је у питању живот, уметност. У ТриИоги, прана тече од самог почетка - мисли о досади се чак не појављују. Немогуће је бити досадно ако сте стварно апсорбовани у јоги. Ухвати овај талас и пребаци га у Ананду, радост.

Како можемо да утврдимо наш успех у јоги?

Колико сте у миру са собом. Успјех је када се ум смири, допуштајући да нас мудрост интуитивно води.

И како то дефинисати?

Наша нутриционистичка слика је у хармонији са Земљом (веганска исхрана), ми изводимо најбоље акције (криие), не нудимо никаква очекивања (карма), усклађујемо наше дисање (пранајама), држимо фокусиран ум (дхарана), седимо сваки дан за медитацију да бисмо се проширили Вашу перцепцију (дхиана), истражујемо више знање (гњина).
Постоје различита врата за улазак у јогу. Многи људи улазе у њу због бола, тако да почињу са праксом хатха јоге да се ослободе бола у леђима. Други улазе, вођени потрагом за знањем, или да постану дио позитивне заједнице. Без обзира да ли траже олакшање од бола или траже помоћ, врата су увек отворена. Треба да имате жељу да погледате унутра и направите неопходне промене да бисте кренули напред. Успех на путу инспирира да иде даље. Не можемо стајати мирно. Крећемо се напријед или назад.
Ово је невероватан благослов за откривање јоге. Још већи благослов је учинити нешто са овим даром који је својствен нама од рођења и постати та сјајна звезда каква јесмо. Многи сматрају да су апсорбовани у мраку, али ово је свијет двојности. Обе стране дуалности су део Светлости. Настојте да остварите своје право ја и своју повезаност са универзалним знањем. Жудња за знањем - главни критериј за практиковање јоге. Јога је знање.

Погледајте видео: (Август 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send