Људи

Јога помаже у сусрету

Pin
Send
Share
Send
Send


Интервју са Сингх Цардом о јоги, породици и промени.

Како је све почело? Како сте дошли у Кундалини јогу?

- Мислим да се то десило веома рано. Било ми је 16 или 18 година. Догодило се да сам почео да се сећам зашто сам дошао овде. Био сам веома заинтересован за источну филозофију: како можемо да пређемо на просветљену и инспирисану хуманост. Тада сам схватио да развој ума и такве активности неће задовољити мене. Тих дана сам веома волио научни приступ, али сам брзо схватио да ми то није дало одговор. Дакле, прво велико питање које сам имао било је око 18 година. Звучао је овако: "Где је настава коју тражим?"

Интуитивно, схватио сам да је тамо негдје још увијек оно што тражим. Али нисам тачно знао где. У 23, добио сам иницијацију. Ми то зовемо оригиналном традицијом, алхемијом. То је таква наука трансформације. Упознао сам мајсторе који су били више фокусирани на филозофски приступ, али ми је недостајало нешто у њима. Није ми био потребан учитељ из књига, био ми је потребан прави учитељ. Имао сам јасан осећај да такав мајстор треба да постоји. Тражио сам и видио многе савршене људе који су се звали мајстори, али нисам препознао господаре у њима. Ово путовање ми је одузело око 7 година, док га нисам нашао. Онда сам нашао Иогија Бхајану и срео друге господаре. Било је то време када су се источни мајстори преселили на Запад. Живео сам у Паризу, и било је много људи који су дошли из целог света. Тако сам упознао америчке и индијске шамане, суфијске мајсторе и будисте. И када сам срео Иогија бхајана, није било речи. Као да сам преузела информације у своје тело. То је била апсолутна екстаза, блаженство, знање. Од тог тренутка рекох себи: "Па, коначно сам га нашао, и сада могу да посветим свој живот овоме."

Једном сам рекао Иоги Бхајану: "Када само преведем оно што ви кажете на француски за француске, то не ради за њих. Волио бих подучавати учења кроз призму њихове културе." На пример, ако Французу кажете шалу на коју се смеју сви Американци, онда ниједном Французу неће бити смешно. А то нису проблеми у преводу. Ово је ствар наставе. Рекао сам да желим то да урадим. Онда ме погледао равно у очи и рекао: "Па, уради то!" Добио сам посао.

- Молим вас реците нам о шаманским праксама. Користите ли их на тренингу? На тренинзима?

- Мислим да није у реду држати етикете, давати имена: ово је шаманска пракса, а то није. Оно што називате практиканти шамана је само јога у природи. Када извадите људе из фитнес клуба и одведете их у планине, то се већ зове шаманска пракса. За мене, постоји једна јога, јога свесности. Користио сам све алате који помажу људима да се пробуде. На пример, дао сам такав задатак: отићи у Индију и тамо се изгубити три мјесеца. Или постоји таква пракса: дозвољено је јести само банане. Ако кажем особи: “Иди, седи на дрво, седи тамо и види шта се дешава” - шта је то? Шаманизам, јога?

У настави постоје две ствари: наслеђе и методологија. Постоје вежбе. Методологија је важнија. Можете унети много различитих вежби када познајете осу учења. Ми то зовемо садхана. Треба схватити да Кундалини Иога школа Иоги Бхајане није дошла од Иоги Бхајана. Проучавао је динамичке формате јоге и назвао га "Кундалини јога". Индијанци су практиковали јогу у најчистијем облику. Корени јоге били су углавном у планинама у северној Индији. А ти људи су практиковали Схиву јогу. То је оно што још увек можемо наћи у Кашмирском шајивизму. Тада је брахманска каста преузела власт. Хтели су да контролишу људе, па су одузели сву праксу јоге. Рекли су људима: морате се понашати тако и то. Брахмани су дали нови облик класичне традиционалне праксе. Та пракса, која је обављена на веома једноставан начин, била је у контакту са елементима Земље. Ја нисам шаман и нисам само јоги. Ја сам јоги практикујући технике за људски раст. И не мешам ништа, али користим све праксе које су биле изворно јога.

Оно што људи називају шаман практикантима је и јога. То је процес уласка у дубоки контакт са природом. У јоги не постоји таква ствар, која се назива "непознато". Јер јога је континуирани однос са непознатим. Можемо се повезати на било који ниво фреквенција. Никада не учим људе ономе што нисам покушао. Све што преносим, ​​једном сам примио и доживио.

- Да ли си увек био у јоги? Да ли је раније било неких уобичајених послова?

- Био сам шумарски инжењер, а шума је била моја страст. Био сам јоги у шуми, али сам схватио да је џунгла сада у градовима. Морао сам да изађем из шуме и одем до људи. Требало је негдје другдје 5-6 година. Имао сам сјајну ситуацију. Живео сам високо у планинама, и мој посао је био да ходам по планинама и гледам иза шуме. Онда сам напустио посао као да сам се одсекао. Одлучио је: "Па, идем у град." Управо сам схватио да морам ово да урадим, али сам се увек договорио да се повлачим у шуму када сам се могао вратити. Сада је исто: ја, наравно, путујем, али се увијек враћам на она мјеста гдје постоји једноставан живот у природи.

- Како је ваша породица мислила о јоги? Да ли су ваши родитељи били религиозни људи?

- Да, моја мајка је била религиозна. Наивно религиозна, у духу тог времена. Веровала је у оно у шта су људи тада веровали. А шездесетих сам прешао на такав осећај унутрашње револуције. Осећао сам и знао да се свет мора променити, и имао сам чудне идеје које нисам могао ни разговарати са својим оцем. Једног дана сам све пустио и отишао, а када сам се вратио, већ сам био иоги у пракси. Замислите да ме моји родитељи нису препознали! Отишао сам за 90 - 100 дана, и када сам дошао кући, толико сам се променио да је чак и моје лице било другачије, само сам изгледала другачије. Тада су родитељи схватили да смо се на неки начин изгубили. Иако имамо пуно љубави у нашој породици, али онда сам за њих постао странац, нисам више био њихов син - и нису чак ни знали шта да раде с њим. За мене, ово искуство одвајања од њих било је веома корисно. Авесоме екпериенце!

- Следеће питање је о односима са породицом. Како их задржати у пракси. Знате, када људи почну да вежбају јогу, али породица није, у почетку се то доживљава веома позитивно. Па, наравно, ако је породица отворена. Они су позитивни у вези тога, кажу: "Ох, ово је веома здраво, добро за здравље!" Али након неког времена, готово у сваком случају, постоје питања о томе шта радите, а не у секти. Једна девојка ми је рекла да редовно обавља праксу код куће, али када дође код родитеља викендом, плаши се да вежба. Зато што изгледа чудно извана. Она не жели да седи са својим језиком и дише на било који посебан начин, јер ће њени родитељи мислити да је у секти. Како изградити односе са рођацима, без губитка себе?

- Верујем да наша душа бира породицу у којој ће се родити. И овде смо изабрали рођаке, али они имају право да сами не бирају пут трансформације. А ако то не изаберу, то не значи ништа, они остају добри људи. Закључак је да чим будете достигли одређени ниво у својој имплементацији, онда можете све мање говорити о томе кроз шта пролазите. Јер да би други разумели све ово, потребно им је искуство. И не обавезно организујте демонстрацију.

Јога није религија. Ми не радимо са веровањима, не покушавамо да променимо веровања. Јога нема догму, иога не тражи од вас да верујете у нешто. Довољно да верујеш у себе. Бити љубазан био је мој принцип, па сам кувао пиле за своје родитеље када сам већ постао вегетаријанац. Само да би их усрећили. Ја лично нећу јести животиње, али могу да разумем људе који мисле другачије. Зато што сам ја дошао одатле. Променио сам се и ти људи се нису променили. Па шта? Био сам на многим банкетима, састанцима. И увек сам говорио: "Не, не, једем поврће." И увек је постојала гомила људи који су ми пришли и били су веома заинтересовани за ово. Рекли су: "Дакле, једете само поврће, зашто?". И било је људи који нису били заинтересовани. Није их било брига. Ово није пропаганда, а не питање зашто је боље бити иогин него не-јоги. Ми не судимо људе. Покушавамо да их подржимо духовно.

Грешка коју правимо је да делимо са свима оно што је наша имплементација. Мислим да ово није добро. Зато је тишина најбољи учитељ. Када схватите нешто веома вредно, можете га поделити не кроз речи, већ кроз ваше понашање. Исто са пријатељима. Можете једноставно изгубити пријатеље, јер ће у неком тренутку једноставно престати да вас разумију. Стари пријатељи нестају, али се појављују нови.

- Видиш, човек вежба јогу. Она се мења и ове промене често изазивају отпор, оптужбе, бол других чланова породице. Како бити?

- Ово није само јога. Промене се дешавају широм планете, а пракса јоге само помаже да се прође кроз њу. Нечија свест се мења, али неко није. Ово може створити проблем односа. На пример, људи су се упознали, оженили, све им је у реду, и одједном један од њих постепено постаје другачији. За крај,
која није примила ово искуство, немогуће је разумети и промијенити, овдје је комуникација апсолутно немогућа. Оно што ће се десити у овом пару зависи од храбрости свих. Ако вам овај импулс, који сте добили, даје довољно храбрости да идете после свог живота, можда ћете добити искуство раздвајања, раскида односа, али ако пажљиво погледате шта се дешава ... сепарација. Резултат је увијек исти: увијек је боље за обоје - сви би требали расти. Ви само идете у простор свести, на основу своје унутрашње одлуке, и они који не могу да вам се придруже су приморани да нешто промене у својим животима. Тако ја сада видим кризу. Нико
не могу остати у чаури и осјећати се сигурно. Неки то разумију и кажу: "Ја то разумијем и видим. Сада могу да створим своју судбину." Други ће рећи: "Не, само желим да задржим оно што већ имам."

Морамо се прилагодити. Ако се породице распадну, то се дешава на истом нивоу, али се стварају нове породице и нове заједнице. Постоји нешто у целом свету. Људи се међусобно препознају, понекад имају много дубље односе него у крвним породицама. У овим новим групама људи се добро познају. Мислим да је ово нови облик заједнице. Стари обрасци, где смо означили: "ово је моја породица," - одлази. Мислим да ћемо у овим новим заједницама наћи још више братства, али прво морамо постати сами. Јер ако тражите потврду о томе ко сте у другима, никада га нећете наћи. Нове групе се формирају од људи који су трансформисани. Они имају довољно одговорности у односу на себе и судбину, и изабрали су
својим вредностима. Само кроз све то можемо упознати друге и заједно створити нешто.

У почетној фази промене, наравно, можете се осећати веома усамљено. То је само део позива, јер морате да оставите старо да бисте пронашли нови. Нова парадигма још није са вама, али морате да се подржите. И то је тешко. Јога само помаже да се сретне и прође кроз њу.


Сингх картица ће бити хеадлинер 12. међународна конференција!
Имате јединствену прилику да дођете на његове часове иу оквиру Конференције 31. марта - 1. априла у новој Прани на Воиковској.
Јога Јоурнал Цонференце - Јединствена прилика да се упознате са најбогатијим светом јоге, експериментишете са новим стиловима, унапредите сопствене вештине, допуните праксу нових техника од наставника највишег нивоа. 2 дана праксе, радионице, предавања, медитације и сусрети са најпознатијим наставницима из цијелог свијета.

Погледајте видео: (Може 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send