Филозофија

3 знака да постанете прави јоги

Постоје три знака који указују на то да практикујете праву јогу.

Како одредити како сте иоги? Од савршеног конопца, по трајању штанда у Цхатурангу, по цени твог тепиха? Наравно да не. Постоје три знака који указују на то да практикујете праву јогу и да се мењате на боље.

  1. Знаш себе на подлози. Наравно, истезање, издржљивост је добра, а здраво тело никога није узнемирило. Али физички аспект не треба да постане најважнији, јер ће се јога претворити у фитнес. Шта је добра јога: замењује сесије психотерапије, јер на подлози постоји права реинкарнација. Практикант се из несигурне особе претвара у здраву особу, бави се својим комплексима, страховима и тјескобама, учи да чује себе, развија своју интуицију. Осјећате ли олакшање након тренинга, усхићења, експлозије енергије? Да ли сте приметили да су вас године праксе учиниле да сте мирнији и складнији? Ако је тако, онда чак и ако ваше истезање није савршено, можете поносно назвати јогом.
  2. Покушавате да следите јогијске принципе. Редовито вежбање јоге, почетник се упознаје са филозофијом јоге која се компактно уклапа у осам корака Патањалијеве јоге. На сваком нивоу, практикант покушава да следи посебна правила модерирања, да спроводи ненасиље, да будем искрен, да следи дисциплину, и тако даље. Може се чинити да су сва ова правила измишљена за монаха пустињака и нису изводљива за обичног човјека, али јога учи да је све ово стварно и доступно чак и становнику мегалополиса. Ако тежите да испуните ова правила, на правом сте путу (чак и ако се све не испостави одмах).
  3. Не журите. Иоги зна да јогијски начин живота није о перфекционизму и савршенству. Он се не стиди да прави грешке, не покушава да изгради од себе просвећеног гуруа који најбоље зна шта је живот и не пропушта праксу. Јога је начин самоусавршавања, а не демонстрација њених заслуга или оруђа за самопотврђивање. Ако сте током тренинга научили да волите и цените себе, ако признајете своје грешке и одговорни сте за њих, ако сте скромни и нисте високо у својој пракси, онда јога заиста ради за вас.
Фото: пресентиоги.ец/инстаграм.цом

Погледајте видео: (Јануар 2020).

Загрузка...