Аиурведа

Основни концепти аиурведе. Шта је "досхи"

Pin
Send
Share
Send
Send


... и зашто морамо знати за њих.

Аиурведа на санскрту значи знање о животу. Ајурведска традиција датира од пет хиљада година и потиче из Веда: древних санскритских текстова. Овај систем исцељивања истражује питања физичког здравља, емоционалне равнотеже и духовног развоја у смислу односа између човјека и Универзума.

Према ајурведској филозофији, животна сила универзума се манифестује у облику три енергије, или доше: вата, питта и капха. И сви ми представљамо јединствену комбинацију ове три силе - регулишу виталну активност нашег тела. Немогуће је узети прст у доси, али су његове манифестације на нивоу психофизиологије апсолутно очигледне.

Верује се да је свака доша комбинација два од пет примарних елемената материјалног света: земља, вода, ватра, ваздух и етар (или простор). У суштини, досхе су виталне енергије које контролишу све процесе у нашем телу, при чему свака од њих има своју специфичну "област одговорности" и обдарена одређеним физичким квалитетима и карактеристикама.

Упркос чињеници да у свакој особи постоје све три доше, по правилу једна или две од њих су очигледно доминантне. Индивидуални однос доша одређује се у тренутку зачећа и представља нашу оригиналну психо-физиолошку конституцију - пракрити.

Преведено са санскрита "пракрити" значи "природа", а овај термин се односи на првобитну природу појединца: одређени скуп психофизиолошких особина које су му јединствене, са становишта ајурведе, сваки од нас поседује јединствен, као отисак, проценат вата, питта и капхи. Пракрити сваке особе је врста “биолошког пасоша” који нам је једном заувијек издао, у којем је равнотежа доша фиксирана у првом тренутку нашег постојања. Такво стање доше, урођено и исконско, сходно томе се сматра оптималним за нас лично и представља идеал који се мора наставити током живота.

Људи у пракрити од којих су све три досхе присутне у једнаком проценту су изузетно ретке. За већину доминирају једна или две доше. Можете рећи да имате вата-пракрити, ако у вашем уставу доминира досха вата. Или, ако је пракрити педесет посто питта, четрдесет је вата, а десет капха, онда је ваш тип питта-вата (доктор аиурведе ће вам помоћи да одредите тачну пракрити).

Током живота, пропорционални однос доша стално варира у зависности од нашег окружења, исхране, годишњег доба, климе, старости и многих других фактора. И тренутни баланс доша утиче на наше здравље, ниво енергије и опште благостање.

У дословном преводу са санскрита, реч "досха" значи "дефект", "мана", или да "замрачује, квари, разлаже." Заснива се на глаголском корену "цртица": "грех, плијен". У древном аиурведском канону "Цхарака Самхита" ријеч "доша" се углавном користи за указивање на одређени вишак у тијелу који је узрок болести. Зашто толико суморни, питате, након свих досхи, како смо сазнали, ово је темељ нашег бића. То је тачно, али када је један од њих претјерано појачан у односу на оно што је норма за одређену особу, равнотежа је нарушена са свим посљедицама које из тога произлазе. Као што је наведено у "Цхарак Самхита", "у њиховим својствима, досхе су сличне факторима који их изазивају." Другим ријечима, слично привлачи. Када одређено чулно искуство доводи до претјераног појачавања једне од доша, говоримо о вицрити, то јест о тренутном односу доша или манифестацији неравнотеже. Да би било јасније, шта је на коцки, размотрите једноставан пример - цурење носа. У Ајурведи, цурење носа је повезано са неуравнотеженом капом. Сви знају да нам се прехладе догађају углавном када је вријеме вани, што се може описати ријечју "мокро", односно, у јесен и рано прољеће, када је вани хладно и мокро. Ова својства имају капха, хладна и влажна: под утицајем околине, она се појачава у нашем телу и доводи до неугодности.

Уз малу неравнотежу доша, правилна исхрана помаже: храна на одређени начин утиче на досхе, и знајући који се могу укротити, на примјер, капха, нећете се одлепити. Код озбиљнијих повреда добра исхрана није довољна за исцељење. У овом случају, Аиурведски лекар прописује лекове - биљне препарате који имају интензивнији ефекат на доше.


И која доша доминира вама? Узмите тест и узмите савет о исхрани. Фото: лаурафруитфаири / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Јули 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send