Филозофија

5 мудрих лекција индијске филозофије о љубави

Pin
Send
Share
Send
Send


Да ли љубав живи три године, или још увек можете да достигнете вечност?

Поклопац са пастом за зубе, као и чарапе близу корпе за веш! Наравно, све ово није важно, али ово је јасан примјер преклапања у односима. Индијска филозофија не говори о цевима и чарапама, али нас учи како да побољшамо односе са партнером. Љубав долази неочекивано, као бљесак из плаве - желимо да видимо сјај у очима партнера, зауставимо вријеме и не напустимо спаваћу собу. Али љубав је краткотрајна: неки научници кажу да траје 3 седмице, док други, ослањајући се на ријетке примјере, говоре о три године. Па, онда? Неки препознају дубоке односе у којима се преданост развија у велику љубав. У другим случајевима, лептири лепршају, и по правилу у тим паровима мир и тишина, али понекад олуја.

А ако партнер провери резултате фудбалских утакмица током оброка? Овим смо понижени, зато што га волимо. Покушавамо да сачувамо везу, али како задржати ове лептире, а не љутити се због фудбала? Окренули смо се филозофији и пронашли пет мудрих савета.

ЛЕКЦИЈА 1 Вјерујте у љубав. Један од најважнијих примера романтичне љубави је прелепи мит о Рами и Сити. Да би из њега сазнали лекцију, окрените се заплету. Принцеза Сита, на инсистирање свог оца, треба да изабере свог младожење током церемоније. Млади људи нису успели да повуку лук, осим принца Раме, који је голим рукама поломио лук. Сита је волела овог паметног и снажног младића, али срећа није дуго трајала. Каикеии, Рамина маћеха, видела је свог сина на трону и учинила све да одведе Рами у џунглу. Тамо су Рама, Сита и њен брат годинама водили скроман живот и уживали у дубокој медитацији. Ускоро поново долази несрећа: демона је отела Сита Равана. Принцеза постаје талац у Равановом харему, али природно одбија да се уда за њега. Ускоро Рама уз помоћ вође мајмуна Хануман успева да продре у харем и ослободи Ситу. Хаппи ендинг. Али да ли је то стварно? Не Рама сумња у чистоћу Сите након њеног боравка у харему Раване. Има озбиљан тест. Читава Сита се потврђује: пламен ватре, на који се она уздиже да би доказала своју чистоћу, не штети јој. Али оговарање се не зауставља и Рама је поново тражи да докаже своју чедност. Онда се Сита стрпљење смањује и она мати Мајку Земљу тражи да је поведе њој. Од тада, Сита никада више није виђена.

И коју лекцију можемо научити из овога? Ако желите да задржите чисту и истинску љубав, немојте провјеравати. Вјерујте у љубав слијепо - ово је једна од многих лекција лијепог епа. Ако имате било каквих недоумица, не журите да провјеравате свог партнера да бисте видјели колико је добар или колико је истинит за вас. Чак и горе, изазовите љубомору у партнеру да видите како се он стварно понаша према вама. Узрок иритације и сумње у тебе. Ослободите их и приметићете да ће љубав поново оживјети.

ЛЕКЦИЈА 2 Наставите расти. Према древној духовној традицији Индије, свако од нас има четири циља у животу - Пурусхартха. Први циљ је Дхарма - слиједити пут у складу са духовним вриједностима. Други - Артха - акумулација богатства. Трећи - Кама - сензуално задовољство и љубав. Мокша - самоостварење или ослобађање од циклуса рођења и смрти. Љубав и сензуалност - један од циљева живота. Истина, према истој традицији, они не могу постојати без духовних вриједности Дхарме. Ако покажете више љубави, смирености и отворености, онда ће проблеми вашег пара бити лакше решити.

Моћи ћете да их видите са различитих страна, боље ћете разумети партнера, и ако је потребно, обуздајте се. Све лекције које учите само јачају однос. Тако их подижете до чина уметности.

ЛЕКЦИЈА 3 Вежбајте бхакти. Филозофија јоге посвећује велику пажњу љубави, али се не ради о љубави у вези. Филозофија значи безусловну и свеобухватну љубав - љубав великим словом. Један од најважнијих љубавних текстова је представљен у Нарада Бхакти Сутрама. Термин "бхакти" значи "преданост" и потиче од "бхаи", што значи "веза са Богом". Филозофија бхакти подразумева посвећену и несебичну љубав божанског и свих живих бића.

У присуству контрадикција то је веома тежак задатак. Склони смо да формирамо мишљење о некоме заснованом на образовању, политичким ставовима и нечему тривијалном, као што је чудна боја обуће. Бхакти предлаже да се ослободи тих предрасуда, да изађе из оквира дуалности у којој живимо. Према бхакти, све је љубав.

А љубав је све. Иако бхакти подразумева свестрану љубав, преданост Богу, она је нераскидиво повезана са односима. Бесконачна љубав омогућава, без бриге и просуђивања, да гледа у партнера и види га у правом светлу. Често привлачимо нашег партнера онако како желимо да видимо, али наша идеја не подудара се увијек са особом с којом живимо. Одбацујући строге филтере, можете доћи до чисте везе, у којој је главна љубав.

ЛЕКЦИЈА 4 Обратите пажњу на свих пет облика љубави. Индијски филозофи су одувек били забринути за питање зашто је љубав процвала, расла, ау неким случајевима и умрла. Многи од њих, међу којима је био и мистични пјесник Кабир, окренули су се хиндуистичким списима, Ведама, и дали своје тумачење онога што је написано. Да означимо љубав, користимо само једну ријеч. У ствари, ових пет облика љубави не изгледају тако натегнуто. Ако их пажљиво погледате, они чине концепт љубави. Након анализе ваших односа, видећете да они укључују свих пет облика. Редовно проверавајте да ли су сви у вашој вези. Ако имате проблема са петим обликом, радите на томе: љубав према себи може бити најважнија ствар у вези. Ако не сматрате да је неопходно да прихватите љубав, зашто би онда ваш партнер покушао због вас? Ако волите себе бескрајно, онда ће љубав између вас појачати. Са хармонијом свих пет облика, он неће морати да доказује своју љубав изнова и изнова.

ПЕТ ОБЛИКА ЉУБАВИ:
  1. КАМА - љубав изражена у сексуалној привлачности.
  2. СХРИНГАРА - романтична љубав. Овај облик одговара насталој вези.
  3. Маитри - љубав према саосећању. То је добронамјерна, отворена и мирољубива способност да волимо сав живот на земљи, чисту љубав коју обично имамо за животиње и дјецу.
  4. БХАКТИ - предана љубав према Богу.
  5. АТМА-ПРЕМА - неограничена љубав према себи. Међутим, то није себичан нарцизам. Љубав према вашој истинској природи.

ЛЕКЦИЈА 5 Вежбајте јогу. Уз једнакост и поштовање у односима, постоји простор у којем оба партнера могу расти, учити и користити сензуалну енергију. Овај простор се не појављује само тако. Појављује се у случају да је особа чврсто на ногама и зна ко је он. Зато је важно укључити се у духовну праксу. Са јогом изазивате тело, чинећи га јачим и слободнијим. Тако, дан за даном, пошто сте у центру овог простора, мирно и отворено дајете и прихватате љубав. Најважније је да идемо цијело вријеме на путу љубави. Али за ово треба да се потрудиш. Збогом, немојте престати да се развијате, вежбајте бхакти, научите да се играте са свим облицима љубави и практикујете јогу - то ће вам омогућити да одржите везу светлом. Иако је понекад све то толико болно да почињемо да тражимо поклопац цевчице за зубе. Свами Вивекананда је изразито рекао: "Ко жели да се развија, треба да воли. Ко престане да воли, умире."

Јога сет "Енергија"

Терапија оријентисана ка телу, технике снимања и медитација.

Фото: јаналин.росе / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Август 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send