Филозофија

5 стереотипа о јогијима

Pin
Send
Share
Send
Send


Ко је јоги - деда на ноктима или плавуша у ружичастим тајицама?

Шта значи бити јоги? Ко је то? Ако размислите о томе, одговор не долази одмах. Неко ће рећи да је ово деда на ноктима, неко - да је плавуша у уским гамашама. И наравно, ниједна од ових опција неће бити истинита. Проблем је у томе што није довољно стално пјевати "Ом" и цитирати Иога Сутру да се сматра јогом. Јога је начин живота, начин размишљања и стање ума. Али нису сви свјесни тога, због чега настају сљедећи стереотипи.

  1. Јогини су религиозни. Једна од најчешћих заблуда да је јога религија или религиозни ритуал. Могуће је да је на Истоку део филозофије, али на Западу многи људи практикују јогу као терапију јоге (са изузетком оних који се одлуче да се упусте у праксу и одмакну од физичког аспекта). Али чак и они који су верни и верни традиционалној јоги, а не западној, не припадају ниједној религији, а ако јесу, то нема никакве везе са јогом.
  2. Јогији су вегетаријанци. Вегани, сироеда, пранаеди ... Ово је још једна филозофија, која се, наравно, у великој мери уклапа са јогом, али није неопходан услов за њу. Постоји принцип ненасиља, да, и може се претпоставити да је вегетаријанство очигледан облик ненасиља у односу на животиње. Али избор у корист напуштања меса треба да се одвија природно, а не под притиском јога друштва, наводно нисте јоги ако не једете месо. Ненасиље се не односи само на животиње, већ и на људе.
  3. Јогини су супер флексибилни. Још једна фикција. Ако је особа акробат или гимнастичар, то га не чини иогом. Да, неки људи са природном флексибилношћу у току редовне праксе могу извести веома сложене асане за напредније. Али ово је само један од "споредних ефеката". Главни циљ јоге је да припремите тело за сат времена медитације, тако да мисли не буду ометене нелагодом у коленима или доњем делу леђа. Нису сви акробати успели.
  4. Јогији практикују сваки дан. Јогији нису супермени који тренирају у олимпијском режиму. Понекад имају и лењиве дане када нешто крене наопако. Бити иогин није бити савршен, већ прихватити себе онаквим какав јеси, и радити с љубављу и прихваћањем онога што јеси.
  5. Јогији се облаче као хипији, имају 7 скупих тепиха и све врсте реквизита. С једне стране, прелепа одећа чини вежбу пријатнијом, а удобан тепих чини класе удобним и безбедним, али то не значи да су јогији опседнути јога производима и да не могу да прођу поред новоуређеног бамбусовог тепиха.

Па ко су онда јогији? Морате сами доћи до одговора.

Фото: талиа_сутра / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Јули 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send