Филозофија

5 начина да престанете да критикујете себе

Како постати самоувјеренији и превладати унутарњег критичара?

Свако од нас чује унутрашњи глас. Упорна, свезнајућа и гадна. Појављује се када радимо нешто погрешно: пропустимо важан задатак, кажемо нешто неумјесно, код куће заборављамо кључеве или новчаник. Глас критизира као да је за добро, али је у ствари велико што се самопоуздање подрива: оно нас спречава да предлажемо нове идеје, преузимамо ризике, мијењамо животе. Може се ућуткати. Ево пет начина да постанете мање критични према себи, што значи више самопоуздања и храбрије.

Метод један: схватите да људима није стало до вас.

Проведите експеримент: сљедећи пут када разговарате с неким, обратите пажњу на то колико ће пута ваш саговорник започети фразу са “ја” или “ја” и колико често ће вам рећи у одговору на ваше примједбе како је он сам доживио нешто слично.

То се дешава зато што су људи, углавном, заузети само са собом. Они вас не гледају, не размишљају о вама и не говоре о вама. Жао ми је. Чак и ако се догоди најгоре - имате откопчану мушицу или се ваш шпинат заглави у зубима - нико неће приметити. Сви су превише забринути за своје панталоне.

Када ваш унутрашњи критичар схвати да вас нико не цени тако строго као што мислите (ако нисте, наравно, Ангелина Јолие!), Напетост која вас прати у јавности ће нестати. Биће вам лакше да се осмехујете, да изразите оно што заиста мислите, да изразите своја искрена осећања.

Љубавни порази - ово је други пут.

Па, "љубав" је вероватно јака реч. Али бар мирно издржи. Ако схватите да сте само особа, ваш унутрашњи глас ће постепено заборавити ријеч "перфекционизам". Ако желите да будете савршени у свему, овај глас може увек да вам каже где сте „нестали“. Фрустрација ће повећати ваш стрес, ваше самопоуздање ће се истопити, потрошит ћете време на тривијалне ствари и осећати се одвратно.

Боље је запамтити да грешка није потписана смртна казна. То је чињеница. Ово су лекције које ће вас научити како да играте боље. Ако се не суочите са лезијама, не идете напред. Лове ит.

Суштина трећег метода је разумевање његове вредности за свет.

Напиши на комад папира зашто су они око вас оно што радите важно. Коме помажеш, радујеш? Шта мењате у овом свету? Какве користи доноси? Највеће награде у животу нису новац, виле, јахте или боток. Ово је прилика да подијелимо нашу снагу и искуство са другим људима. То нас чини бесмртним. Само ако се дајеш људима, можеш постати бесмртан. Погледајте листу подстицаја кад год вас повјерење остави.

Четврти метод: само рад.

Унутрашњи критичар сваки пут утихне када се само бавите послом. Што теже радиш, тиши његов глас. Будите све време заузети нечим разумним, свесност ваше корисности додаје велико поверење.

Пчеле напорно раде. Они су сигурни у своје способности. Они схватају да се посао мора обавити и они то раде. Будите као мала пчела: неуморни, неустрашиви, знатижељни и живи.

Коначно, пети метод: укротити лава.

Ако замислите да је ваш унутрашњи критичар мајмун (једнако гадан, досадан и досадан), онда је самопоуздање прави лав. Ово је другачији глас. Глас који не губи време на уништавање, што вам показује пут. То је стваралачка моћ скривена у вама, створитељ од кога сте рођени. Ово је инспирација, ово је Воркман. Он има дубок, самоувјерен предећи глас. Ове животиње замењују једна другу на месту ваше душе. Како направити да лав не оде и да се не преда мајмуну? Размислите, радите, покушајте, и он ће доћи. Онда када не чекаш. Лав има свој распоред. Наравно, морате доказати своју оданост: предлагати идеје, радити. Али то је једини начин да се укроти лав. Померите оловку или миша, а мајмун се више неће појавити.

Не заборавите да нахраните лава. Без дијете пројеката и инспирације, лав ће постати наборан и мали. Лав мора лутати огромним брдима идеја и пролазити кроз великодушне изворе инспирације: асоцијације, слијепе улице и стражње улице, цитати, референце, смијуљење, сузе и зној. Он мора да се креће како би пронашао плијен, он мора да превазиђе границе, а ваше пословање је да му верујете и да се држите. Када лав седи у вама, ви сте пуни самопоуздања и ваш унутрашњи глас не критикује, већ вас инспирише и покреће напред.

Данни Грегори, "Утишај га", Митх Публисхинг Хоусе, 2018

Јога сет "Енергија"

Терапија оријентисана ка телу, технике снимања и медитација.

Погледајте видео: (Фебруар 2020).

Загрузка...