Филозофија

7 разлога зашто практикујем јогу

Тако се јога разликује од многих других физичких активности.

Сада постоје многе физичке активности: зумба, плес, фитнес, пилатес, истезање, бокс и други. Последњих неколико година, озбиљна конкуренција њима је јога. Сваке године осваја милионе фанова широм света који сматрају да јога није само идеалан начин да се одржи фит, већ и начин живота.

Ево седам разлога зашто ја лично практикујем јогу.

  1. Одврати пажњу од узнемирујућих мисли. Ритам живота је толико брз да информација једноставно нема времена за обраду. Штавише, у друштву постоји очигледан захтев за савршенством (тело, ум, солвентност), захваљујући друштвеним мрежама, ситуација се само погоршава. Атмосфера постаје токсична, и није сасвим јасно како не би полудели у овом окружењу. Мислим да је јога за многе решење проблема, јер је један од основних услова јоге тишина ума. Овде учимо да не будемо вођени свеприсутним мислима, обуздавамо их да чујемо себе.
  2. Формира дубоки поглед на свет. Истинска јога, не ради се о томе да постане мршавија или популарнија - већ о хармонији, унутрашњем и спољашњем. Где ће још током часова инструктор сипати мудре цитате и говорити о духовности? Сваки нормалан јогин зна да је унутрашњост важнија. У почетку, такви људи се фокусирају у правом смеру - како да нађу себе и живе у хармонији.
  3. Научите да слушате себе. Све почиње са физичког аспекта - слушајте своје тело и изводите асане само када нема бола. Након што сте овладали овом фазом, неочекивано сте схватили вишу - дајте своју душу. Можете бити осветљени: више не желим да радим на овом послу, више не желим да једем месо, више не желим да комуницирам са тим људима. Престајемо да се претварамо и проналазимо храброст да кажемо не ономе што нам не одговара.
  4. Учи да дише. Пре јоге нисам имао појма како дишем. Једног дана, моја девојка, која се бавила вокалом, понудила ми је да дишем са стомаком, али нисам успела, груди су ми се стално кретале. Након годину дана редовне праксе пранајаме, научио сам како да радим Капалабхати, Наули и Уддииана Бандха. Могу се смирити уз помоћ дисања, када сам љут, могу пливати дуго времена, чак могу и лепо да певам (кажу да је то „бочни“ ефекат пранајаме). Дисање је основа живота. Ако желиш да живот буде добар, удахни. По мом мишљењу, ово је логично.
  5. То је помогло у сузбијању њихових осећања. Раније ми се чинило да је материјал од велике важности, високо ценим новац и удобност. Филозофија јоге ми је помогла да постанем шира од овог свјетоназора. Концепт осмероструког пута Патањалија учи да просветљење захтева чисте мисли, саосећање према себи и другима, дисциплину и рад. Постепено савладавајући ове кораке, осећате се заиста срећни, научите да се носите са својим егоом и цените оно што је заиста важно.
  6. Побољшава концентрацију. Постоје многе технике у иоги које раде са пажњом. Дристи (погледај једну тачку), медитација, Схавасана - свуда где се мораш концентрисати на непостојање, уложи напор да одржиш тишину мисли. Помаже много у животу. Пре свега, на послу, постајеш више сакупљен, одговорнији. У другом, у животу уопште, не ометате негативне ситнице и научите да се радујете ситницама.
  7. Побољшава здравље. У многим спортовима, главна ствар је резултат (време на штоперици или цифра на центиметарској траци). У јоги, главно је наше здравље. Практично било који смер има терапеутску природу, помаже у излечењу повреда, уклањању напетости, истовремено чини тело флексибилним и јаким.
Фото: јессицарицхбург / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Фебруар 2020).

Загрузка...