Аиурведа

Зашто басмати пиринач око главе

Pin
Send
Share
Send
Send


Рижа је саттвиц производ који помаже да се пронађе хармонија, као и да се балансирају све досхе.

Ако је у Русији све хлеб, у Индији - пиринач. "Ово је основа здраве исхране, и то се обично препоручује и људима са разним болестима, на строгој дијети, и онима који се само труде да једу на прави начин," - каже Јулиа Меидер, стручњак за ајурведску кухињу у ували Расаиана.

Истина, ако западни нутриционисти преферирају смеђи пиринач - првенствено због високог садржаја грубих влакана - тада специјалисти у аиурведи цијене бијели дугуљасти и ароматични басмати риж, који се лако пробавља. Поред тога, Ајурведа сматра да је пиринач сатвични производ који помаже да се пронађе хармонија, као и да се избалансирају све досхе - питта, памук и капха.
Ваидиа Рамакант Мисхра, бивши руководилац истраживања и промоције производа у Махариши Аиурведа Продуцтс Интернатионал, Цолорадо, каже да басмати пиринач помаже јачању мишићног ткива и повећава виталност (прана). Са аспекта Аиурведе, пиринач има слатки укус (расу), који брзо гаси осећај глади, а хладна енергија (вириа) - не пали ватру пробаве током оброка. Његов випак, или осећај који настаје након варења, је пријатна ситост која побољшава расположење.

Мариам Казин Господар, аутор кулинарске књиге Аиурведских рецепата "Благдан небеса", коју је објавио Дуттон 1999. године, пише да басмати пиринач са врло рафинираним укусом расте у Хималаји и назван је по граду Дехра Дан. Његове сорте - тексмати и калмати - немају специфичну ноту и нису толико цењене, да се узгајају у Тексасу и Калифорнији.

Хранидбена вредност риже у великој мери зависи од тога како га кувате. Аиурведски стручњаци не саветују да користите брзо кување пиринча, као и да је његова нутритивна и енергетска вредност много нижа, такође треба да покушате да не сварите рижу. Маидер вјерује да постоји један једноставан и сигуран начин да се не поквари басмати.
Узмите чашу или посуду од нерђајућег челика. Пиринач сипајте водом - на основу једног дела пиринча 2 3/4 воде. Спустите ватру и не затварајте поклопац док у посуди не остане јако мало воде. Након тога, уклоните пиринач са топлоте и покријте поклопцем. Нека стоји 10-15 минута пре сервирања. Маидер такође упозорава: "Никада не мешај пиринач током кувања, јер свако зрно мора мирно упијати влагу."
Међутим, хрскавост на зубима пиринча такође може бити тежак терет за ваш желудац, нужно је добро прокухати - степен спремности може се лако одредити трљањем неколико зрна између прстију. Ако су добро раздвојени, меки и лагани, онда је ваше јело спремно

Погледајте видео: (Може 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send