Филозофија

8 корака Асхтанга Иога - водич за срећан живот и духовни развој

Прва четири корака помажу да се добије контрола над телом.

Аутор Јога Сутри Патањалија у својој расправи назива иога Асхтанга, што дословно значи јога „осам корака“ (асхта - осам, анга - лимб, грана, корак).

Осам корака асхтанга иога - Ово је водич како живјети пун и сретан живот. То укључује рецепте моралне и етичке природе, упутства о одржавању физичког и менталног здравља, као и како дирати духовне аспекте људске природе.

Прва четири корака асхтанга иога Патањђали помаже да се побољша његова личност и стекне контролу над телом. То нас припрема за другу фазу унутрашњег путовања, током које треба да се упознамо са нашим осећањима и умом и као резултат да достигнемо највиши ниво свести.

Пит

Прва фаза, јама, је скуп етичких правила понашања која управљају нашим односима са другим људима. Јама је универзални закон који се може свести на златно правило морала - "не чини другима оно што не желите сами". Пет јама су: Ахимса - ненасиље, Сатиа - истинољубивост, Астеииа - не-крађа, Брахмацхариа - умјереност, Апариграха - невезаност.

Нииама

Нииама, друга фаза јоге, припада сфери духовности и самодисциплине. Редовне посете храмовима, личне праксе медитације, навика контемплативних шетњи су сви Нииама у акцији.

Пет Нииама укључује: Сауцха - чистоћу, Самтосха - задовољство, Тапас - жар, религиозни жар, Свадхиаиа - самоиспитивање и проучавање светих текстова Ишвара Пранидхана - предавање Богу.

Асана

Асане су посебне позе које се практикују у јоги. Они су трећа фаза јоге. Са становишта јогија, тело је храм душе, а брига о њему је важна фаза духовног раста. Пракса асана нас чини дисциплинованијим и формира способност концентрације. Оба су неопходна за медитацију.

Пранаиама

Четврти корак асхтанга иога - ово је пранајама, контрола дисања. То укључује технике које уче да контролишу дах у процесу проналажења везе између даха, ума и емоција. Дословни превод речи "пранаиама" - "експанзија виталне енергије". То не чуди - пранајама не само да доприноси подмлађивању тела, већ и продужава живот. Пранајама се може практиковати као посебна техника (тј. У седећем положају, да би се извела серија вежби дисања) или да се укључи у редовни програм јоге.

Пратиахара

Пратиахара, пети корак асхтанга иога, значи ометање осећања од спољних објеката. У овој фази, трудимо се усмјерити свијест према унутра и одржавати унутарњи фокус, без да нас ометају вањски објекти. Стање у коме чула престају да лутају од једног објекта до другог помаже нам да се боље погледамо и видимо ставове који дефинишу наш живот и - могуће је - ометају унутрашњи раст.

Дхарана

Сваки корак асхтанга иога припрема нас за следећу. Тако пратиахара ствара услове за овладавање дхараном - концентрацијом. Научивши да се одвлачи пажња од спољашњег света, сада смо у стању да се носимо са својим умом - који нас одвлачи унутра. Пракса концентрације учи нас да успоримо процес размишљања концентришући се на неки ментални објект. То може бити енергетски центар у телу, слика божанства, звук. Наравно, већ смо развили одређену способност да се концентришемо током претходне три фазе. Али упркос чињеници да се у асани и пранаиами усредсређујемо на наше покрете, пажња лута. Покушавајући да се позабавимо најмањим нијансама држања или вежби дисања, стално мењамо фокус пажње. У Пратиахари, ми посматрамо себе, ау Дхарани фокусирамо своју пажњу на једну тачку. Дуги периоди концентрације пре или касније воде до медитације.

Дхиана

Медитација или контемплација, седми корак асхтанга јоге, укључује континуирани ток концентрације. Постоји суптилна разлика између концентрације (дхарана) и медитације (дхиана). Док дхарана укључује једносмерну пажњу, дхиана је стање свесности у којем је одсутан фокус. У овој фази, ум је већ смирен иу својој ведрини не доводи до мисли. Да би се постигло ово стање потребна вам је снага и издржљивост. Али не очајавајте! Запамтите, јога је процес, и свака фаза нашег унутарњег путовања је сама по себи вриједна.

Самадхи

Патањђали описује завршну фазу асхтанги као стање блаженства. Овде се медитатор спаја са предметом и прелази границе сопственог ја. Он постаје свестан дубоке везе са божанским, односом са свим живим бићима. Уз то долази и "свет који је изнад сваке интелигенције", искуство блаженства и јединства са читавим универзумом. За неке ће звучати прегласно и изгледати далеко од стварног живота. Али размислите на тренутак: шта тачно желите од свог живота? Нису ли ваши снови, наде и жеље о истој ствари - не о радости, самоспознаји, слободи? Оно што је Патанђали описао као пролаз путање од осам корака је у ствари оно што свако од нас тежи - мир. Завршна фаза јоге је просветљење - оно што се не може купити и које не може бити у власништву. Просветљење се може искусити само и цена за ово искуство је бескрајна преданост којом извршавате своју праксу.

Фото: иогавитхбриохни / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Фебруар 2020).

Загрузка...