Јога читање

Шта твоја омиљена боја говори о теби?

Pin
Send
Share
Send
Send


Одломак из предавања Хазрат Инаиат Кхан о значењу боје у нашим животима.

Боја и звук утичу на особу у складу са његовим стањем, темпераментом и еволуцијом; доказ за то је да особа често мијења своју овисност у боју. Дешава се да је у једном животном периоду предиспониран за плаву боју, а у другим приликама преферира наранџасту боју. Неки воле дубоке тонове, док друге привлаче лаки. Зависи од темперамента људи и степена њихове еволуције.

Не само да степен еволуције чини да особа мења своју посвећеност одређеним бојама и тоновима, већ му и различите боје и тонови помажу у његовој еволуцији. Иако је често случај да нека боја или тон буде толико важна да заборавља оно што је иза њих, а то га доводи до многих празновјерја, хирова и фантазија. Многи су преварили обичне људе говорећи им која боја припада њиховој души или која нота утиче на њихове животе.

Особа је увијек спремна да одговори на нешто што може загонетно или збунити његов ум; он, по правилу, увек жели да буде преварен. Он толико ужива када му неко каже да је његова боја жута или зелена, а његова порука је „пре“, „поново“ или „фа“, да му није стало да разуме зашто. То је исто што и рећи некоме да је његов дан среда, а четвртак је неко други! У ствари, сви наши дани и све наше боје. Човек је мајстор свих манифестација. То је особа која мора да користи све боје и тонове, на располагању је, зависи од њега да их користи на најбољи могући начин. Било би веома несретно ако бисмо били подвргнути истој боји или тону. У њему не би било живота; то би био облик смрти. Лестве су створене да се уздигнемо и да не стојимо на једном нивоу. Сваки корак степеница боја и звукова је наш корак, ако га само можемо примити.

Постоји веза између звука и боје. У стварности, они су једно; то су два аспекта живота. Живот и светлост су једно; живот је светлост и светлост је живот, боја је такође звук, а звук је боја. Само када је звук боја, видљивији је и мање чујан, а када је боја звук, већа је вероватноћа да ћете чути него видјети.

... Они који могу да виде, откривају боју чак иу чујном, у ономе што се зове звук; и они који чују чак и чују звук боје. Постоји ли нешто што уједињује ове двије ствари? Да, постоји. Шта је то? Ово је хармонија. Одређена боја није складна или лишена хармоније у себи; та осећања зависе од мешања ове боје са другим бојама,
из средине у којој се налази, од начина на који се боја налази. У складу с тим, он има тај или онај ефекат на видиоца. Такође са звуком. Нема звука складног или нескладног у себи; то је однос једног звука према другом који ствара хармонију. Према томе, немогуће је нагласити да је та или она ствар хармонија. Хармонија је чињеница. Хармонија је резултат односа боје и боје, односа звука и звука и односа боје и звука.

Најзанимљивији аспект овог знања је како различите боје привлаче различите људе и како различити људи уживају у различитим звуковима. Што га више проучавате, то је повезаност са конкретним постигнућем у људском развоју; на пример, неко открива да је у одређеној фази своје еволуције волио неку врсту боје, а затим изгубио контакт са њим. Како расте и развија се у животу, он почиње да воли неку другу боју. Овај избор зависи и од емоционалног стања особе, било страственог, романтичног, топлог или хладног, доброхотног или негостољубивог. Какво год да је његово емоционално стање, према томе је његова наклоност према цвећу.

Због тога је за видиоца, за оне који знају, тако лако да чита карактер особе чак и прије него што види своје лице. Довољно је да види одећу неке особе, јер преференција за одређену боју показује шта он воли и какав је његов укус. Љубав према одређеном цвијету, за одређени камен или драгуље, љубав према одређеном окружењу, декор у соби, боја зидова - све то упућује на то да особа воли и преферира. Како његов духовни развој мења избор боја. Човек се мења са сваким кораком напред; његове идеје, идеје о боји праве други. Неки су дирнути вриштећим тоновима, други су бледи. Разлог за то је да шарене боје имају интензивне вибрације, а блиједе боје имају мирне и хармоничне вибрације, а он ужива у различитим бојама у складу са својим емоционалним стањем.

Боје имају огроман утицај и утичу на сва жива бића: животиње, птице или људе. Они то не знају, али утицај боја делује у њиховим животима, усмеравајући их ка једној или другој склоности. Једном сам посјетио једну кућу у којој је постојао одређени клуб, а један од чланова клуба ми је рекао: „Штета, али пошто смо заузели ову кућу, не постоји договор у нашем одбору“. Рекао сам: "Није ни чудо. Видим." Питао је: "Зашто?" Одговорио сам: "Ево црвених зидова, чине вас склоним борбама." Вриштање боје околине даје вам тенденцију да се не слажете; утиче на емоције, а то доприноси неслагању. И са ове психолошке тачке гледишта може се објаснити древни обичај који постоји на Истоку, када се за свадбу изабере одређена боја и одређене боје за друге прилике и празнике. Све ово има своје значење, свој психолошки значај и позадину.

Хазрат Инаиат Кан "Мистицизам звука", Издавач Сфера, преводилац Алекандер Микхалковицх.

Фото: истоцк.цом

Погледајте видео: (Август 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send