Јога читање

Шта је јога са тачке гледишта Б.К. Ијенга?

Путовање у цјелину, унутарњи мир и крајњу слободу.

Веома је уобичајена заблуда да путовање и уопште било који духовни пут подразумева одбацивање природног, практичног, световног живота са свим његовим задовољствима.

За јогу, напротив (као за таоистичког учитеља и зен-будистичког монаха) духовни пут је у моћи природе. То је, у ствари, његово проучавање, почевши са површином у свој својој разноликости и завршавајући са најсуптилнијом суштином материје.

Духовност није вањски циљ, већ одјек божанске суштине у нама која још није откривена. За јогу је дух неодвојив од тела.

Духовност, као што сам већ рекла, није нешто пролазно, лежи изван граница природе, већ нешто што је сасвим оствариво и опипљиво у нашим властитим тијелима. Сам по себи, концепт духовног пута тумачи се погрешно.

У ствари, како се може покушати приближити нечему, што је, по дефиницији, свугдје, попут божанства? Боље је рећи да ако се адекватно бринемо за брод ове божанствености, једног дана ћемо открити да је божанство увијек било тамо, исто вриједи и за наше танке шкољке: полирамо их док не постану кристално чисти прозори у божански .

Научник покушава да победи природу са знањем - спољном природом са спољним знањем. Дакле, он је у стању да раздвоји атом и постигне спољашњу силу. А јогин иде да тражи своју унутрашњу природу да би продро у атом (атма) бића.

Он није заинтересован за посједовање бескрајних обала и немирних океана - жуди за моћи над својим бунтовним тијелом и грозничавим умом, то је моћ суосјећајне истине. У светлу истине, осећамо се голи, али саосећање ће нас спасити од непотребног срамота.У овом унутрашњем путу развоја или инволуције, трагач чека истину и дубоко, трансформирајуће јогијско Путовање. И вреди започети инволуцију из алата који нам је најприступачнији - тела, које нам као пракса помажу да овладамо.


Одломак из књиге Б.К. Ијенгара "Светлост живота: јога. Путовање у целовитост, унутрашњи мир и крајњу слободу." Фото: робинмартиниога / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Октобар 2019).

Загрузка...