Филозофија

Како је на руском: 5 ријечи на санскрту

Pin
Send
Share
Send
Send


Асана, намасте, ом, сханти, иога - шта све то значи?

Језичка баријера може бити проблем не само у комуникацији, већ иу пракси јоге. Покушавате да прођете кроз џунглу неразумљивих речи да бисте дошли до дна? Нудимо вам превод 5 најчешће кориштених ријечи у иоги, које се изговарају на санскрту.

  1. Асана. Изражено са стресом на првом слогу. Дословно преведен као "удобан став." На пример, Баласана - поза детета, Навасан - поза Боат, Симхасана - позиција Леа, и тако даље. Ово је уједно и трећи корак Патањалијеве осам-степене јоге. Подразумијева се да је асана медитативни став у којем можете вјежбати друге кораке, али пошто тијело обичног човјека није прилагођено многим сатима медитације, он практицира друге асане које припремају тијело. Главне асане медитације су Сукхасана, Вирасана, Баддха Конасана, Падмасана.
  2. Намасте. То није само здраво на санскрту. Ако преводите, добићете нешто попут: "Поздрављам божански принцип у вама и клањам се њему." Веома је важно искрено осећати поштовање пред особом, не ударајући се у превелики патос. Овај гест персонифицира уверење да у сваком човеку постоји божански принцип и налази се у срчаној чакри. Стога, ако поштујете особу, добро му пожелите, искрено захвалите и изразите му своју диспозицију, све те осјећаје можете показати само једним гестом. Препоручује се започети и завршити праксу овим гестом.
  3. Охм Верује се да је то звук који чини универзум, примарни, оригинални звук. Пева се на почетку и на крају часа јоге. Слика овог звука постала је нека врста универзалног симбола јоге - краси зидове јога студија, појављује се у орнаментима и тетоважама јогија широм света. То значи да смо ми сви дио универзума: увијек се крећемо, мијењамо, дишемо. А кад певамо Ом, подсећамо се на то.
  4. Сханти. Мир, одмор. Када пјевамо Ом Сханти Сханти, изгледа да позивамо на тај мир. У будистичкој и хиндуистичкој традицији реч сханти се понавља три пута, што симболише мир на нивоу духа, душе и тела.
  5. Иога То је комбинација ума, тела, душе и свести. Вежбањем јоге учимо да све ове елементе спојимо, да успоставимо међусобну повезаност, да их ускладимо. Јога дефинитивно није прича о сложеним асанама, ружичастим тајицама, сектама и агресивним "пацифистима".
Фото: калпанарадхика_иога / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Може 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send