Филозофија

Како љубити свјесно: Тит Натхове медитације

Pin
Send
Share
Send
Send


Медитација за развијање способности љубави и јачања односа.

Тит Натх Кхан, вијетнамски зен мајстор, живи у Француској више од четрдесет година, учи људе из цијелог свијета да медитирају и пишу предивне књиге о важности свјесности најједноставнијих ствари.

Нутритион Працтицес фор Труе Лове

6 МЕНТРЕ
Прва мантра: "Спреман сам да вас подржим." Највећи дар који можемо дати другима је наше право присуство. "Спреман сам да вас подржим" - прва од шест мантри. Када сте фокусирани, ум и тело су једно, ви обезбеђујете своју истинску присутност, и све што кажете је мантра, света фраза која може да преобрази ситуацију. Не мора бити на санскрту или тибетанском; Мантра се може изговорити на вашем језику: "Драги, спреман сам да те подржим." Ако сте заиста присутни, чуда ће се десити са овом мантром. Постајете стварни, друга особа постаје стварна и живот је стваран у овом тренутку. Доносите срећу себи и другој особи.

Друга мантра: "Знам да јеси, и ја сам сретан." Када погледам пун месец, дубоко удахнем и издахнем и кажем: "Пун месец, знам да јеси, и веома сам срећан." Исто чиним и са јутарњом звијездом. Када размишљате о предивном заласку сунца, ако сте заиста присутни, онда га препознајете и дубоко ћете га ценити. Када сте заиста присутни, можете препознати и цијенити присуство једних других, било да је у питању пун мјесец, Поларис, цвијеће магнолије, или особа коју волите.

Трећа мантра: "Знам да патите." Ако сте свесни, приметићете када особа коју волите пати. Ако патимо и ако особа коју волимо није свјесна наших патњи, ми ћемо још више патити. Само практикуј свесно дисање да би довео до своје истинске присутности. Онда седите поред особе коју волите и кажите: "Драга, знам да патите. Зато сам спреман да вас подржим." Ваше присуство само ће ублажити његову патњу. Није битно да ли сте млади или стари, можете то учинити.

Четврта мантра: "Ја патим." Четврта мантра је да можете вежбати када сте сами: "Драга, патим. Молим вас помозите." Ово су само пет речи, али понекад их је тешко изговорити због поноса, поготово ако сматрамо да је то особа коју волимо и због које смо патили. Да је то неко други, то не би било тако тешко. Али зато што је то он, ми се осећамо дубоко увређени, желимо да одемо у нашу собу и плачемо. Али ако га заиста волимо, кад толико патимо, морамо тражити помоћ, да надвладамо наш понос.

Пета мантра: "Ово је сретан тренутак". Када сте близу свог љубавника, можете рецитирати ову мантру. Ово није ауто-тренирање или жељно размишљање; то је буђење предуслова среће који су око нас. Можда нисте довољно свесни, зато их не препознајте. Ова мантра је да нас подсети да смо стварно срећни. Имамо толико предуслова за срећу, и ако их не уживамо, од нас је врло неразумно. Зато, када седите заједно, ходате, једете или радите нешто друго, свесно удахните и схватите колико сте срећни. Свесност чини тренутак дивним.

Шеста мантра: "Ти си делимично у праву". Када вам нетко честита или критикује, можете користити ову мантру. Имам и слабости и снаге. Ако ме хвалите, не треба да се изгубим и игноришем чињеницу да у мени постоје негативне особине. Када видимо љепоту у другој особи, обично не обраћамо позорност на нешто што није тако лијепо. Сви смо ми људи, тако да имамо и позитивне и негативне. Када вас ваш љубавник похвали и каже да сте савршени, одговорите: "Ви сте делимично у праву. Знате да у мени постоје и друге особине." На тај начин можете задржати своју скромност. Ви нисте жртва илузије, јер знате да нисте савршени. А када вас друга особа критикује, можете рећи и: "Делимично сте у праву".

Љубавна медитација

Ова љубавна медитација названа Метта медитација је адаптирана из Висуддхимаггија (Пут прочишћавања), коју је у 5. стољећу написао Буддхаагоса (будистички учењак). У овом раду систематизована су учења Буде.

Дозволите ми да будем мирна, срећна и светла у телу и души.
Пусти ме да будем сигуран и слободан од повреда.
Допустите ми да будем слободан од љутње, страха и тјескобе.
Дозволите ми да научим да гледам себе кроз очи разумевања и љубави.
Дозволите ми да будем у стању препознати и додирнути изворе радости и среће у себи.
Дозволите ми да научим да идентификујем и видим изворе беса, зависности и заблуде у себи. Дозволите ми да научим како да свакодневно храним изворе радости у себи.
Дозволите ми да будем слободан од везаности и невоље, али да не будем равнодушан.

За почетак, седите мирно и смирите своје тело и дах. Док седите, нисте превише забринути за друге.
дјела. Почните да практикујете ову љубавну медитацију на себи ("Пусти ме да будем мирна ..."). До тада
док не будете у стању да волите и бринете о себи, не можете помоћи другима. После ове праксе
на другима ("Нека он / она / ви / они буду мирољубиви ...") - прво на кога волите, па на даље
кога третирате је неутрално, онда на кога волите, и на крају, на ту особу, чак и на коју помисао
чини да патите. Након практицирања Метта-медитације, можете наћи себе у стању да размишљате о тим људима са искреним саосећањем.

Слушајте са симпатијом

Када практикујемо симпатетично слушање, слушамо само са једном једином сврхом: дати другој особи шансу да проговори и да трпи мање. Дишите дубоко и концентришите се на оно што чујете. Док год друга особа говори, он може изразити горчину, погрешну перцепцију или окривити некога. Ако допустиш да све то изазове љутњу у теби, онда ћеш изгубити способност да слушаш дубоко. Свесно слушање вам помаже да одржите вештину емпатије. Он вас штити, а ваш бес неће бити погођен. Чак и 15 минута таквог слушања може увелике ублажити патњу друге особе. Можете бити први који ће га слушати на овај начин.

Хуг Медитатион

Када прихватимо, наша срца се уједињују и знамо да они нису одвојени ентитети. Загрљаји, ако се практикују са свијешћу и концентрацијом, могу донијети помирење, исцјељење, разумијевање и пуно среће. Свесни загрљаји толико људи помогли су да се помире једни с другима! Можете вежбати грљење пријатеља, детета, родитеља или чак дрвета. Загрљај је дубока пракса; морате бити потпуно присутни да бисте све урадили како треба. Када пијем воду, стављам све у ову акцију. Можете научити да живите на овај начин у сваком тренутку свог живота. Пре него што се загрлите, стојте окренути један према другом. Запамтите свесно дисање и искрено присуство. Онда загрли своју вољену особу. Приликом првог удисања и издисаја схватите да сте ви и ваши вољени живи. Другим удисањем и издисањем размислите о томе где ћете бити после стотину година. И трећим удисањем и издисањем, препознајте непроцењивост чињенице да сте обоје још увек живи. Када загрлите овако, друга особа постаје стварна. Не морате чекати да један од вас буде спреман за путовање; Сада можете прихватити и добити топлину и равнотежу вашег пријатеља у овом тренутку. Ваш загрљај је дубок, као и ваша срећа. Архитекте би требало да граде аеродроме и железничке станице, тако да има довољно простора за вежбе загрљаја.

Фото: деемои / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Може 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send