Филозофија

Како учити Осхо безусловну љубав

Pin
Send
Share
Send
Send


Особа постаје зрела у тренутку када почиње да воли, а не треба љубав.

Прво питање: Осхо, љубав у мени зависи од спољашњег света. Истовремено, видим да говорите о интегритету унутар себе. Шта се дешава са љубављу ако га нема и нема кога да препозна и осети? Ко си ти без својих студената?

Пре свега, постоје две врсте љубави. Клајв Луис подели љубав на две врсте: љубав-потребу и љубав-дар. Абрахам Маслов је такође поделио љубав на две врсте. Први је назвао "мањком љубави", а други - "егзистенцијалном љубави". Таква разлика је битна и мора се разумјети. Љубав-потреба, или недостатак љубави, зависи од друге, то је незрела љубав. У ствари, то није чак ни љубав, то је потреба. Користиш другу, користиш другу као средство, искоришћаваш, манипулишеш, доминираш. Други је смањен, скоро је уништен. Исто се ради и другима: он покушава да манипулише вама, доминира вама, поседује вас и користи вас. Употреба друге особе уопште није љубав, па се само манифестује као љубав, она је лажна. Али то је управо оно што се дешава са скоро 99% људи, јер је прва лекција коју научите љубав у детињству.

Када се беба роди, она је потпуно зависна од мајке. Његова љубав према мајци је недостатак љубави: потребна му је мајка, не може преживјети без мајке. Он воли мајку зато што је она његов живот. У ствари, љубав не постоји. Он би волио сваку жену која би га могла заштитити, помоћи му да преживи, испунити његове потребе. Мајка је врста хране коју једе. Он прима не само млеко од своје мајке, већ и љубав - и то је такође потреба.

Милиони људи остају деца током свог живота, никада не одрастају. Постају старији, али не расту у својим умовима. Њихова психологија остаје малољетна, незрела - они увијек требају љубав, жуде за храном. Особа постаје зрела у тренутку када почиње да воли, а не треба. Он почиње да преплављује и дели, он почиње да даје. Ово је потпуно другачији приступ. У првом случају, фокус је на томе како добити више. У другом - нагласак је на томе како дати, како дати више и дати више без икаквих услова. Тако долазите до раста и зрелости.

Зрела особа даје. Само зрела особа може дати, јер само зрела особа има оно што се може дати. А онда љубав није условљена. Онда можете волети, без обзира да ли други воли или не. Љубав у овом случају није однос, то је држава.

Шта се дешава ако сви ученици нестану и само ја сам овде? Мислите ли да ће се нешто промијенити? Шта ће се десити ако цвет цвета у дубокој шуми и нема никога ко може да га цени, нико ко може да осети његов мирис, нико ко може да дође и да каже: “Одлично!”, Нико ко може да осети његову лепоту и радост. , нико ко може да дели ово - шта се дешава са цветом? Хоће ли умрети? Хоће ли патити? Хоће ли се успаничити? Хоће ли извршити самоубиство? Он ће наставити да цвета, само ће наставити да цвета. Није битно да ли му се неко приближава или не. Он ће и даље мирисати ветар, он ће наставити да доноси радост постојању, целом свету.

Ако останем сам, биће као и ја с тобом пун љубави. Ти не ствараш моју љубав. Ако си стварно створио моју љубав, онда, наравно, кад одеш, моја љубав ће ићи. Ниси ти тај који извлачи љубав од мене, већ ти га сипам: то је дар љубави, то је љубав.

И заиста се не слажем са Левисом и Масловом, јер прва врста љубави, коју они називају "љубав", није љубав, она је потреба. Како може постојати потреба за љубављу? Љубав је луксуз. То је изобиље, има толико живота у њему да не знате шта да радите са њим, тако да га делите. То је као да у твом срцу има толико песама да их треба пјевати, без обзира да ли неко слуша или не. Ако их нико не слуша, онда у овом случају треба да их певате, морате да изведете свој плес. Главни проблем љубави је у томе што је потребно постати зрео, а онда наћи зрелог партнера, а незрели људи више неће привлачити вашу пажњу.

Осхо, "Тантра. Језик љубави. 10 разговора о поновном рођењу, блаженству и ослобођењу", Екмо Публисхинг.

Фото: брицеиога / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Септембар 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send