Јога читање

Која питања треба да поставимо себи

Pin
Send
Share
Send
Send


Фрагмент интервјуа са Далај Ламом новинару и писцу Францу Алт.

Морамо створити етичку основу и нахранити те вриједности тако да одговарају модерном нивоу развоја науке и истовремено не протурјече дубоким потребама људског духа.

Религија се разликује од етике на исти начин као што је чај из воде, а етика и вриједности на њој се могу успоредити с водом. Чај се састоји углавном од воде, али садржи и друге састојке: лишће чајевца, зачине, шећер или (у тибетском стилу) сол - тако да се вода претвара у нешто значајније, у наше уобичајено свакодневно пиће. Али, без обзира колико је припремљено ово пиће, његова основа је вода. Без чаја можете живети без воде - не. Човек се рађа без религије, али у њему, као вода у чају, од самог почетка постоји основна потреба за саосећањем.

Неуропсихологија тврди да можемо тренирати мозак као што тренирамо мишиће. Свјесно упијајући љубазност и љепоту, можемо позитивно утјецати на мозак и превладати негативне мисли и склоности.

Користећи моћ ума, можете променити мозак на боље. Ово је револуционарна промена. Захваљујући њима, сада боље знамо да су унутрашња пристојност, емпатија и социјално понашање урођене људске особине, а религија је елемент који се налази. И ми и религије морамо из тога извући закључке, етика продире дубље од религије, и то је природније.

Која питања треба да поставимо себи?

Колико смо отворени за све ново, спремно за учење и промјену? Да ли видимо целу слику у целини, или само њене фрагменте? Да ли смо у стању да размишљамо и да делујемо холистички?

Да ли гледамо на ствари из дугорочне перспективе? Да ли су наше акције заиста проузроковане истинским саосећањем? Да ли је ограничена само на уски круг наших рођака и пријатеља, с којима се обично идентификујемо? Или се то односи и на оне људе и створења с којима ми, на први поглед, не проналазимо сличности?

Неопходно је мислити, мислити, мислити. Да студирају, студирају, студирају. Појам етике односи се на наше ментално стање, а не на формалну религијску припадност. Неопходно је превазићи лична ограничења и научити разумјети ставове других. Пре двадесет година, још су ми се смејали јер сам био заинтересован за ово истраживање. Данас добијају све више признања.

Они који нису у стању да препознају алтруизам не разумеју како политика и тржишта заправо функционишу.

Схватите да данас, у ери глобализације, живимо у једној великој кући. Наша нова филозофија треба да буде: "Ваши интереси су моји интереси." Фундаментализам је увијек лош. Јучерашњи концепти нам више неће помоћи. Климатским промјенама се може управљати само глобално.

Национализам, егоизам и насиље су фундаментално погрешни начини.Ово је најважније питање које ће нам помоћи да учинимо свијет бољим мјестом: “Како можемо служити једни другима и помоћи једни другима? То је посебно неопходно за политичаре. Треба научити усмјерити ум на позитивне мисли и осјећаје. Да би се то урадило, постоје вежбе, и ја их примењујем четири сата дневно Медитација је важнија од ритуалне молитве. Деца треба да буду подучавана унутрашњој етици и принципима рационалног понашања. Ово је важније од било које религије.

Захваљујемо издавачкој кући "Е" на фрагменту из књиге "Позив човјечанству: етика је важнија од религије".
Пхото: би унспласх.цом

Погледајте видео: (Може 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send