Филозофија

Како научити управљати својим расположењем

Pin
Send
Share
Send
Send


Депресија и апатија нису најбољи супутници у животу. Међутим, бављење њима може бити лакше него што мислите.

Много у животу не зависи од нас ни на који начин - хировима шефа, променљивости времена, величином ноге, коначно. Пријатно је схватити да наше расположење не припада овој серији - потребно је само научити како се њиме управља. Психолог, професор на Калифорнијском универзитету, Соња Лубомирски, изведена је из теорије да је 50% наше способности да доживимо срећу предодређено генетски, 10% је подложно спољним околностима, а преосталих 40% (које, видите, много) зависе од свакодневних мисли и акција. На основу ове премисе, можемо добро претпоставити да прилагођавањем нашег понашања на одређени начин, особа је у стању да контролише своје расположење. У будизму, способност уживања у животу, без обзира на околности, назива се мудита.

Уз доброту, милост и хармонију, она чини нашу истинску суштину. Мудита је неисцрпна и константно присутна у нама, захваљујући њој, чак и најзначајнији догађај нас може учинити истински сретнима. Међутим, мора се имати на уму да мудита ни на који начин не подразумијева порицање тамних страна живота. Туга и патња су стални пратиоци земаљског постојања, али милост и смиреност нам помажу да се не бојимо њих. Парадоксално, што више схватамо да је живот пролазан, а губици и несреће падају на свакога, дубље постаје наш осјећај радости. Почињемо да схватамо да је људска природа једна. Због тога се границе између нас и других људи постепено бришу и учимо да уживамо не само у својој, већ и у туђој срећи.

Персонал траинер

Пре две хиљаде година, стоички филозоф Епикет је рекао: "Људи се не баве самим догађајима, већ оним што мисле о тим догађајима." Другим речима, наша срећа не зависи од спољашњих фактора, већ од стања душе. Данас, његове идеје активно развијају научници: модерне технике психотерапије су толико ефикасне да су у потпуности способне да замене антидепресиве. Мозак је подложан тренингу, што значи да је у нашој моћи да утичемо на стање ума. Истраживач Даниел Голман спровео је следећи експеримент: одређено време група испитаника је морала редовно да се бави медитацијом. Према подацима електроенцефалограма и магнетне резонанције, након истека експеримента, учесници су постали мирнији, енергичнији и осетљивији. Голман је закључио да сваки од нас има такозвани емоционални став - један или други "образац" активности мозга, који одговара одређеном расположењу. Ово подешавање је готово независно од спољних фактора, а по жељи се може променити. Али пре него што пожурите да помогнете терапеуту, покушајте то сами.

Промените запис

Научите да нађете позитивне резултате у свему. Претпоставимо да изводите асане. Покушајте да обратите пажњу не на оно што имате, већ на оно што добро радите. Немојте превише тражити од себе, већ се опустите и фокусирајте се на оне делове тела које сте већ научили да укључите у рад. Поштујте себе за мале победе - на крају крајева, сама чињеница да сте нашли снагу да вежбате је вредна хвале. Наш мозак се често враћа на исту негативну мисао, као размажени грамофон у којем је запис био заглављен. Покушајте да јасно артикулирате ову идеју, на пример: „Ја сам лењи“, и запитајте се одакле је дошао и колико је поштен. Одговарајући на ово питање, схватит ћете природу негативног става. Може се испоставити да сматрате да сте лењи не зато што заиста јесте, већ зато што - колико год то банално звучало - као дете сте о томе стално говорили ваши родитељи. Имајући у виду негативне ставове, научит ћете другачије нагласке. На пример, уместо да себе окривљујете, ви ћете почети да размишљате: "Волим да се зезам, али све што планирам, радим на време." Тако негативно размишљање претварате у позитивно и престанете се бринути, окривљујући себе непотребно. Међутим, гледање позитивних појава не значи да не морате обратити пажњу на бол у леђима док вежбате или се смејете када се мачке огребу у срцу. У овом случају, свака спољашња манифестација радости биће само насиље над самим собом. Немојте игнорисати своја осећања: бол, тугу, узнемиреност, завист, љутњу. Будите понизни према себи - тако ћете се смирити, моћи ћете прихватити своја осјећања и на крају ћете осјетити задовољство.

Све је празно

Један од најчешћих узрока лошег расположења и депресије је тенденција ка празном размишљању. Јога нас учи да контемплирамо наш унутрашњи свет и видимо у њему препреке срећи и развоју. Међутим, потребно их је ријешити уз помоћ специјалних техника, а не "менталне гуме". Укључити се у бесмислено само-копање, упуштати се у празна сјећања или стално размишљати о томе што ће се догодити за три године, значи лишити се могућности уживања у садашњости. Све има своје време. Ако требате планирати будућност, урадите то с оловком и папиром, умјесто да сједите на каучу и гледате у једну точку. Желите да се сетите прошлости - погледајте стари фото албум, ова активност ће вам пружити задовољство.

Фресх јет

Истраживања су показала да се радознали људи чешће радују животу, и не мање важно, у њему виде смисао. Истина, овдје постоји једна нијанса: не ради се о онима који су цијели дан "чешљали" интернет у потрази за нечим занимљивим. Да би се живот играо бојама, морате изаћи из такозване "зоне удобности". Ваш посао треба да захтева неки напор од вас, а још боље да развијете нове вештине. Уроњени у процес учења, у потпуности смо фокусирани на садашњост, а то ствара позитиван став.

Само тако!

"Ако желите да будете срећни, култивишите саосећање", каже Далај Лама. Чудно је то што радимо нешто за друге, подижемо свој дух првенствено за себе. Ово је потврђено експериментом, од којег су учесници били замољени да изврше пет добрих дјела тједно током мјесеца. Показало се да су се они који су извршили свих пет акција у једном дану осећали срећније. Сјетите се свега што знате о људима око себе - њиховим интересима, жељама, о томе што се догађа у њиховим животима. И глуми! Дајте поклоне, помозите за кућне послове. Бринући се за друге, нећете себи дати само тренутке среће и радости, већ ћете ићи изван уских граница својих интереса, почети ћете истински учествовати у ономе што се догађа око вас. А ово ће заузврат учинити ваш живот богатијим и богатијим.

У кругу пријатеља

Потиснуто стање је заразно у дословном смислу те речи. Нажалост, немамо увек прилику да бирамо окружење - на пример, не можете да побегнете од мрзовољног шефа. Али у слободно време покушајте да проведете више времена са онима који вас могу развеселити.

Истина у води

Емоционално стање у великој мери зависи од физиологије. Изненађујуће, понекад је чаша воде довољна да окријепи: чињеница је да нас дехидрација чини летаргичном. И обично је тијелу посебно страшно потребна животињска влага ујутро. Дакле, да бисте заменили шољицу кафе (која, иначе, још више дехидрира) са пар чаша топле воде - и, како кажу, осјетите разлику.

Концерт по захтеву

Добра музика - под условом да вам се заиста допада - стимулише центар задовољства у мозгу - онај који се активира током оргазма. Зато чешће слушајте омиљену музику.

Напоље!

Наравно, не треба занемарити ни праксу асана и здраве исхране. Али понекад, да би се развеселило, довољно је само минималан напор, на пример, десетоминутна шетња са брзим кораком: обезбеђено је ослобађање серотонина (супстанца која вам враћа срећу). А ефекат не зависи од времена. На крају, често се подсећајте да живите у благостању и благостању. Цијените оно што имате, јер се све мијења и одједном можемо изгубити оно што узимамо здраво за готово. Будите захвални животу за све што вам је дала и не жалите се на њу због губитка. На крају, неуспјеси често иду у нашу предност: захваљујући њима учимо и развијамо се. И почетак дуго очекиваног прољећа ће бити још један разлог за радост!

Фото: унспласх.цом/@тањахеффнер

Погледајте видео: (Може 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send