Јога читање

Какав утицај има ваш глас?

Одломак из предавања Хазрата Инаиат Кана "Мистицизам звука".

Особа чује звук не само ушима; чује звук сваке поре његовог тела. Звук прожима читаво његово биће, ау складу са одређеним утицајем успорава или убрзава ритам циркулације крви; или енергизира нервни систем или га смирује; буди снажне страсти у човеку или га смирује, доносећи му мир. У складу са звуком произвео је одређени ефекат.

Стога, знање о звуку може особи дати чаробно средство за управљање, подешавање, контролу и коришћење живота, као и помагање другим људима са највећом користи. Антички пјевачи искусили су ефекат својих духовних пракси прво на себе. Они су певали једну ноту око пола сата и проучавали ефекат ове ноте на различите центре њеног тела: какву животну струју она производи, како открива интуитивне способности, како ствара ентузијазам, како даје додатну енергију, како смирује и лечи. За њих то није била теорија; то је било животно искуство.

Та парцела, која је природна висина гласа, биће извор сопственог исцељења за особу, као и за друге, када пева ноту такве висине. Човек који је пронашао главну реч његовог гласа добио је кључ свог живота. Ова особа, користећи кључну ријеч свог гласа, може контролирати своје биће и помоћи другима. Постоје, међутим, многи случајеви у којима ово знање није довољно, јер се односи само на самог човека, на његову личну ноту и на природан глас његовог гласа.

Велика несрећа у свету звука данас је да људи иду предалеко од онога што се зове природни глас; а то је узроковано комерцијализацијом. Прво, хала је изграђена за стотине људи, затим за пет стотина, а онда за пет хиљада. Особа треба да викне на пет хиљада људи да га чују и да ће имати успеха, што је успех благајне. Али чаробни шарм је у природном гласу. Свака особа је надарена; Бог му је дао одређену висину, природну ноту, и ако он развије ту ноту, онда је то магија; он може да направи чудо.

Оно што треба да уради је да научи дисање на различите начине. Прво, он мора да зна како да дише, па како да дува, и онда научи како да производи звук, изговори реч. Ако се понаша на ова три начина, он ће постићи моћ која је скривена у свакој души. Човек не мора да буде певач, али треба да посвети део свог времена, чак и најмањи који може - пет или десет, или петнаест минута дневно - свом гласу, свом развоју.

Хазрат Инаиат Кхан "Мистицизам звука", Издавачка кућа Спхере, преводилац Алекандер Микхалковицх.

Фото: тхетравеллерспаге / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Фебруар 2020).

Загрузка...