Филозофија

Како претворити чишћење у духовну праксу

Pin
Send
Share
Send
Send


Када враћање реда постане духовна пракса за вас, наћи ћете мир - и пронаћи кључеве аутомобила.

Учитељица јоге Катхерине Црокует није могла издржати папирологију. Важни документи и пакети непрочитаних писама били су скупљени, а планови лекција једноставно су били разбацани по поду собе. Овде је медитирала ујутро.

Кетрин је годинама успела да игнорише превладавајући хаос, док једног дана није морала да растави ствари и документе у вези са разводом и поделом имовине. Није могла наћи ништа, заборавила на састанке и није се могла концентрирати на посао. "Било је превише. Осјећао сам се збуњено", признао је Крокет. "Та конфузија ми је онемогућила да се концентришем на праксу, избацујући ме из колотечине ујутро."

После извесног времена, испоставило се да је простор додељен за часове јоге преплављен планинама папира, што се чинило једноставно немогућим. Али како очистити омиљено место?

Катарина је одлучила да учењем да одржава чистоћу код куће, може научити веома вриједну духовну лекцију за себе.

Према учитељу крипалоо иоге Зханна Деинан-Цосмидес, стварање реда извана помаже да се успостави ред унутра.

Редослед, попут јоге, повећава концентрацију ума. Организујући простор око нас, прелазимо на нови ниво свести, који нам омогућава да јасно поставимо циљеве и делујемо ефикасније. Учимо се третирати с великим поштовањем наше драгоцјено вријеме и животни простор. Приближавајући се процесу успостављања реда као духовне праксе, ми не само да превазидјемо хаос који влада око нас, већ и посматрамо наша осећања, мењамо начин размишљања и формирамо нове навике. И заједно са нама, околна стварност се мења.

Није искључено да сте већ једном почели са прољетним чишћењем, цијели дан покушавали ставити ствари на њихова мјеста, а недјељу дана касније сазнали сте да се све вратило у нормалу. Обично је проблем у томе што нам је тешко да променимо своје навике. Уосталом, потребно је само неколико сати да се стан уклони, а за формирање новог модела понашања су потребне седмице, а понекад и мјесеци.

Вежбе описане у овом чланку ће помоћи да се изађе на крај са овим задатком. Упркос чињеници да се све оне односе на уређење просторија, оне се могу користити иу другим областима живота које захтевају више организације: распоређивање, текуће послове, рад са рачунима.

Биће град у башти!

Ако ћете вршити чишћење са вашом духовном праксом, морат ћете радикално промијенити приступ овом процесу. Прво, потребно је провјерити сврху с којом се одлучујемо промијенити.

У јога сутрама, Патањали описује пет принципа Нииаме, од којих је први сауцха, чистоћа. Схауцха укључује чистоћу тијела и дома. Међутим, Јудитх Хансон Лазатхер воли говорити о њој као о чистоћи намјере: "Ако је циљ јасан, онда задатак постаје лакши." Дакле, пре него што пређемо на активне акције у организацији простора, потребно је формирати јасну намеру - само она ће довести до стварне промене.

Одлучујући се о намјери, усредоточите се на један одређени простор у којем желите донијети мир и контролу. Како желиш да га видиш? "Сада у мојој канцеларији влада хаос", каже Цинтхиа Месх. "Желим да изгледа као студио за јогу, у којем је стол потпуно случајан. Видим много слободног простора, зидних панела и собних биљака."

Није битно да ли је ред у кући или мир ума главни циљ. Ваша визија и жеља да постигнете резултате треба да буду довољно јаки, јер пред вама је много изазова. Запамтите да се промјене неће догодити за један сат. Могуће је да ћете у неком тренутку пожелети да све испустите. Чим осетите фрустрацију или отпор, присјетите се оригиналне слике простора за који сте тежили, и поново учините процес обнављања реда свеснијим.

Унцреативе месс

Након што сте формирали чисту намеру, анализирајте своје понашање. Ово се може урадити користећи други принцип нииаме - свадхиаиа, само-проучавање. Које акције доводе до конфузије? Зашто радиш ово?

Истражујући ваше покрете и мисли, наћи ћете прави узрок хаоса. Када се то догоди, можете почети радити на организацији простора и формирању нових, конструктивнијих навика.

Када проучавате ваше понашање, покушајте да обратите пажњу на оно што радите аутоматски и несвесно. Можда сте механички ставили кључеве са места или, након вежбања јоге, оставите материјале у средини дневне собе. Можете се ријешити тих навика једноставно гледајући их са занимањем и саосећањем.

Претпоставимо да сте већ започели посао, рецимо, припремате вечеру или радите на новом пројекту. У кухињи или канцеларији влада неред. Ово је природан резултат активности. Питање је да ли ће се ствари вратити на своја места када завршите. А ако не, зашто не?

Наравно, много је лакше оставити ствари онакве какве јесу и прећи на нешто друго. Али неред не иде нигде, и пре или касније морат ћете нешто учинити.

Други начин да научите своје навике јесте да боље погледате место у којем желите да вратите ред. Узмите, на примјер, ормарић у купаоници. Запитајте се: како су све те ствари дошле овамо? Мало је вероватно да су били овде ван ваше воље - ви сте их ставили. Поново поставите питање: шта је то? Када сам напунио ормар свим тим смећем? И зашто сам то урадио? Ово друго ће помоћи да се започне дубоки рад на свјесној промјени навика. Бојиш ли се одупријети се ормарићу? Која осећања се буди у теби кад га погледаш? Да ли вам је тешко да одлучите шта да баците и шта да оставите? Да ли је тешко разумети шта вам заиста треба?

Моје рупе

Понекад, гледајући у неред, почињемо да осећамо фрустрацију и узнемиреност. Да бисте се носили са овим стањем, поново се сетите своје намере, будите свесни и саосећајни према себи. Можемо себе сматрати лењима, али ове ознаке отежавају реализацију наших планова. Не претварајте жељу за организацијом у саму себе. Ред није резултат, већ процес, начин да се живи опуштеније и свјесније. Не показујући саосећање, можемо почети да се осуђујемо за разведени неред, заклињемо се да ћемо га се ријешити - и онда се вратити на стари образац понашања.

Сада када знате шта желите, и разумете шта је проузроковало ваше навике, време је да пређете на посао. Састављање листе задатака и чишћење свакако није најпријатнија ствар, али ни у ком случају не би требало да нам се гади.

Духовни раст почиње када схватимо да су свакодневни послови - на примјер, чишћење материјала након сата јоге - дио нашег живота, и да их треба обавити с љубављу. "Када смо свакодневно срећни да уронимо у петоминутну медитацију, свет око нас се мења. Иста ствар се дешава када вршимо акције које не волимо. Покушајте да им дате пет минута сваки дан и видећете колико ћете бити слободнији", каже Јудитх Лазатхер.

Када покренемо нови пројекат, скоро увек се бринемо и чак паничимо, па почните са једноставним, потпуно изводљивим задатком који ће бити корак ка вашем циљу. И запамтите да нико не тражи од вас да уредите кућу преко викенда - можете изаћи на једном мјесту, научити како га одржавати чистим, а тек онда очистити други.

Постоји Зен будистичка парабола: ученик је питао свог учитеља како може постићи просветљење. Мајстор је одговорио: "Јеси ли појео пиринач?" "Да", одговорио је ученик. "Онда оперите тањир иза себе."

Међутим, свака вежба, било да је у питању јога, кување или медитација, не сматра се комплетном, осим ако нисте отишли ​​за њом. Простор не би требао изгледати савршено - треба га наручити до те мјере да је потребно да се одржи мир.

Фото: истоцкпхото.цом

Погледајте видео: (Може 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send