Филозофија

Како третирати новац у смислу јоге

Pin
Send
Share
Send
Send


Јога каже: бавити се трошковима значи разумети себе.

Немогуће је живјети без новца. Знајући то од детињства, лако постајемо робови наших новчаника. И желим да живим на такав начин да то не би било болно болно због одсуства друге крокодилске вреће Биркин. Али не одустајте од мисли првог. Јога каже: бавити се трошковима значи разумети себе. Некако у једном америчком часопису - чини се да је чак био и Харперов базар - наишао сам на диван материјал са неких двадесетак страница. Тамо, детаљно, корак по корак, речено је да свако ко купи Лоуис Вуиттон и Гуцци, готово се препушта светском тероризму. То је као снабдевање чеченских духова Ставрополским регистарским таблицама, кување хексогена у штали или нешто још горе. Мото ове напомене је био: купивши једну праву торбу, појас или торбицу, ослободит ћете подјелу кинеских пољопривредних радника од силног тешког рада.

И они одузимају подцењене господу од огромног профита, који, због беспослице, прво троше на пиће и дрогу, а онда, наравно, да помогну бенладенима свих паса, од Удугова и Закајева до Фидела Кастра Ружа. А осим тога, аутор чланка је очигледно у журби да заврши - доприносите глобалној трговини, која ће помоћи добрим богатим људима да постану још бољи и бољи. Искрено, када је авион (и био је на авиону) слетио на Хеатхров, нисам могао да одолим и купио. Несретна мала лажна торбица за 2 фунте стерлинга. Зашто - не знам сада. Вероватно од беса: све што сам прочитао чинило ми се монструозним глупостима. Уосталом, у суштини, не ради се о прибору, већ о циркулацији новца. Како правилно и како погрешно трошити наш новац са собом. Шта је добро и шта је зло. Шта је могуће, а шта - не, не. И ту је - фундаментална разлика између практиковања јоге од само добре особе. Само добра особа (попут мене) ће отићи и купити непотребну ствар, а јоги ће чекати. Пошто је са становишта јоге, новац једна од врста енергије. Може се примијенити само ако се добро размисли, након што се процијене сви за и против. Са становишта јоге, ова тирада о Кинезима који су ометени ропством није глупа, није празан звук. Увјерите се сами.

Једноставан пример. Једна девојка, жена банкара, примила је као поклон од свог мужа велики прелепи дијамант. Био је тако сјајан и играо се на кажипрсту да је друга девојка, банкарска девојка, плакала од зависти. Ко овде није у праву? Са становишта јоге - све три. Банкар је требао помислити на скромнији поклон (дијамант је био већ десети у низу), банкар није морао махати каменом испред своје дјевојке. Па, могла је да се сети да и она није тако лоша: ауто, стан код патријарха, сопствени муж није скитница, и има више него довољно дијаманата. Све три су жртве материјалног света изграђеног на хаосу. Свет у коме је, на први поглед, новац мерило свега, али у стварности игра само секундарну, случајну улогу. Зато што су њихов изглед и нестанак спонтани. Немогуће их је предвидети. Данас си просјак, сутра сједиш на лулу и протресемо еуро. И прекосутра ћете бити ухапшени - и за годину дана ћете изгубити све своје богатство. Или можда неће бити посађене и не изгубљене, али можда неће бити цеви, али ће у Усуријску доћи до дугог полудивота. Наш свет је бијесан океан: нешто ће изаћи, нешто ће потонути. Свет јоге је линеаран. За добро дело ће уследити награда, за зло - казна. За крађу - затвор, за помоћ бескућницима - услуга давалцу.

Скоро сви су луди за новцем. Чак и веома богати људи, знојем својих лица, покушавају да умноже своје богатство, зараде још више. Овај консензус дијели Брент Кессел, финансијски планер. Кесел већ дуже време практикује асхтанга јогу, примењујући основне принципе јога сутре у својим професионалним активностима, и верује да људи, нажалост, новац не доживљавају као неку врсту духовног средства, потцењују своју улогу. "По начину на који рукујете новцем, можете судити како и како живите", каже он. Класичан пример нео логичког односа према готовини је патка Сцрооге МцДак. Окупан таласима милиона злата, покушавајући да сакупи сва богатства света у својим гаћама, овај лик представља похлепан антипод несебичне јоге.

Иоги не може да схвати неограниченост. Не треба му превише, ништа друго. Он се присјећа ријечи мудраца Патањалија, који је прије 2000 година написао да ће се, "успоставивши себе у порицању присвајања неког другог, примити свако богатство." То јест, не можете гледати, не можете јести - и дат ће вам се. "Дакле, свака религија каже, ви ћете се противити. Шта иога има са било чим? Јога је спорт, систем стрија." У основи, да. Али морамо запамтити да је јога прије свега филозофија. Да, јога не захтева људску жртву за сопствено постојање. Немојте тражити десетину у манастиру, немојте молити за ситнице да поправите храм или нови дом за бискупа. Јога је начин на који особа стоји на којој схвата да је најважније размишљати о себи и након тога ће се појавити мисли Бића. Али ове мисли и овај пут су циљ јоге. Ако то не разумете, не верујете у то, онда можете говорити само о физичком васпитању, али не ио јоги.

„Почела сам да вежбам јогу негде средином осамдесетих“, рекла је Инна Ассекритова, директорка за оглашавање и односе с јавношћу Меркура. „Школа се налазила у руској кући на Сретенском булевару. То није била школа, већ подземно друштво. Схватио сам ово, свет за мене је престао да буде тако узалудан и безобзиран. А шта је са новцем? Али за новац, чини ми се, никада нисам научио како да га третирам како треба. што више дајете, више ћете се вратити. н очување енергије. "

С друге стране, у класичној расправи "Иога Сутра", коју је управо написао древни индијски мудрац Патањали у И веку пре нове ере. ер, нема ни једног спомена новца као таквог. Само уобичајене фразе које оцртавају пут који се састоји од осам корака, осам фаза разумијевања Бога. А ако је новац на некима од њих, то је само на прва два. То јест, када се особа која одлучи да крене на овај благословљени пут, припрема за усвајање универзалних моралних вриједности, назива се јама, и почиње да ствара свој властити кодекс понашања - Нииама. Иама и Нииама организују осећања и емоције. Касније, асане чувају здравље, снагу тела и хармонију са природом. Пракса пранајаме омогућава контролу даха - па чак и контролу ума. Последње три фазе (дхарана, дхиана и самадхи) дају хармонију јоге са самим собом и са силама Универзума.

Дакле, шта треба обратити пажњу на особу која је одлучила да свој живот посвети иоги? Маршал Гликман, аутор књиге о планирању породице, верује да свесни јогин разуме важност проблема избора између жеља и могућности и преферира да тај избор учини одговорним. „Без обзира на то шта особа ради, треба себи поставити питање:„ Да ли мислим на друге, да ли они узимају у обзир њихове интересе, да ли се не понашам себично? ”Гликман пише да увијек морамо размишљати о томе гдје иде наш новац. плаћамо такси, купујемо одећу, храну, можда, исправније је купити скупо, производе који нису контаминирани пестицидима, не само зато што су кориснији за наше тело, већ и зато што ће смањити количину штетних материја у природи. са водом једне од перуанских река. - Врло је важно знати када се зауставити, не проћи. По правилу, жене које гледају сваку калоријску количину по дану почињу да се зезају са сасвим непотребним стварима. Нисам их покушао зауставити, јер чека улазница, али моја колегица Линда Волф, власница једног од најугоднијих бутика на Манхаттану - Централ Парквест, зауставља их. "У мојој радњи", каже Линда, "видјела сам људе како махнито купују све и троше више новца него што стварно имају. Лако је пронаћи такве људе. Њихове очи горе од узбуђења, чини се да су под кокаином Једном сам и ја био овакав и користио сам се за тридесет хиљада долара за један шопинг.

Било ми је драго док нисам добила рачун. Била је права болест. Исцељење је дошло са јогом. Нешто се промијенило у мени: хармонија је дошла, осјећај да сам испуњен самом собом, а не са материјалним глупостима. Сада убеђујем своје посетиоце да не купују другу хаљину. Мислим да им помажем да се опораве од жеље да купују све више и више. Да ли ћу их почети обесхрабривати да купују своју прву хаљину? Како то мислиш, нисам идиот.

Даиананда Сарасвати, духовни ментор и учитељ јоге, сматра да је задатак наставе да се фокусира на самоспознају. "Оно што нам је заиста потребно је да живимо достојанствено, не заборављајући своје обавезе према породици, подређенима, људима око нас", каже он. "Све што имамо изнад онога што је потребно за задовољавање наших потреба треба користити за добро. други. " Јога излаже особу попут купуса, откида бескорисне листове похлепе, преваре и преваре. Као резултат тога, учимо да уживамо у једноставним стварима: сунцу, мору, киши, осмеху наше деце, здрављу наших родитеља. Све остало је површно, сувишно, неразумно. Још једна ствар која се сматра вишком, и то разумно неопходно у материјалном смислу. Ово је тешко питање и свако га мора ријешити за себе. "Обратите се свом срцу, својој савести. Мислим да сви знамо када смо лицемери", саветује Маршал Гликман.

Финансијски планер, аутор Севен корака до финансијске зрелости, Георге Киндер, заједно са својим колегом Дицком Вагнером, основао је покрет за планирање живота. Његов циљ је да учи људе како да троше новац. Киндер увек почиње да ради са клијентом са упитником, покушавајући да открије које су вредности истините за особу. Врхунско питање је: ако сте од доктора чули да имате 24 сата живота, шта би вам било најтеже учинити? Да ли знате који је био најчешћи одговор? Са својим послом. И овде се поставља још једно важно питање: да ли правилно управљамо својим пословањем? Генерални директор независне издавачке куће Дерк Сауер већ неколико година практикује јогу. "Сигуран сам да ме је јога учинила паметнијим и успјешнијим бизнисменом. Нисам одмах постигла значајан успјех у пракси, јер, превазишавши своје напоре, присилила сам се да обавим тешку асану," каже Дерк. да сам коначно препознао себе, "упознао" своје тело и ум. Научио сам да третирам ваше тело са поштовањем, да га слушам, а нови правац у послу савладан је баш као и нови став. то хонеицомб рудници са смиреношћу и поштовањем. "

Говорећи о правилном извршењу асана, Патањали примећује да би требало да буду стабилни, удобни и слободни од напетости, а расположење током њиховог извршења треба да буде доброхотно. То се мора имати на уму када се спомињу јаме и Нииамас.

Стабилност, али не и крутост. Хармони Опуштање, али небрига. Љубазност према другима и према себи. Ох велл Другима можете бити мало љубазнији

Желите ли изградити складан однос с новцем и донијети обиље у живот?

Видео курс кундалини јоге "Привлачим успех (и новац!)"

3 лекције Кундалини јоге, које ће вам помоћи да остварите ваше снове.

Погледајте видео: (Јули 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send