Филозофија

Како откључати тело?

Pin
Send
Share
Send
Send


Шта су мишићни блокови са становишта психологије, филиологије и филозофије и шта са њима.

Сви имамо различите могућности за вежбање јоге. Неко већ на првој лекцији може да седи у Лотус позицији, док је ова асана некоме анатомски недоступна. Неко после прве године практиковања лако устаје у Шкорпион, а неко се боји да се одмакне од зида, радећи Схирсхасану.

Врло често, нису слаби мишићи и лигаменти који нас спречавају да изводимо или продубљујемо асану, већ физичке блокове, спастичне мишићне области. Блокови могу имати и физичку и психолошку природу. Понекад, да бисте опустили стегнуте мишиће, морате променити мишљење.

На тему блокова тела, разговарали смо са Ирином Снегиревом, једном од водећих инструктора мреже "Федерација јоге".

ИЈ: Шта се може назвати блоковима у телу и који су главни разлози њиховог појављивања? Може ли се овај феномен објаснити у смислу филозофије јоге?

Ирина: Ако следите терминологију јоге, блокови у телу су нека врста самскаре, али само на нивоу физичког тела. Ово је место где се, из неког разлога, напетост мишића акумулира дуго времена, као резултат тога, прана (витална енергија) почиње да заобилази ово место. Узроци могу бити најмање два. Први је психолошки. Даћу пример. Пре неколико година сам разговарао са тинејџерком која је имала, на први поглед, "удовичину грбу", која обично расте код жена ближе менопаузи. Њена породица је била веома нервозна и под одређеним околностима, њен отац је возио своју жену и децу, држећи их у сталној напетости. Као резултат тога, девојка је имала дуготрајан и тежак период.

Други разлог за појаву блокова су повреде и други физички ефекти. Када особа добије физичку повреду, резултат ће бити мишићни блок око повређеног подручја, јер околна ткива имају тенденцију да прихвате ову област. Ово је чисто физиолошки и рефлексни одговор на трауму. Наше тело је веома паметно, не жели да дође до даље трауматизације и резањем ткива око њега покушава да спречи додатни утицај на већ повређено место. Касније ће доћи до ограничења не само на нивоу мишићних структура, већ и на нивоу лигамената, зглобних површина. Даље ће доћи до редистрибуције мишићног тонуса, а не у корист људског здравља, а ова редистрибуција ће дати додатне манифестације на нивоу читавог мишићно-скелетног система у другој фази. Онда - дубље и дубље, сада су укључени унутрашњи органи ...

ИЈ: Како разумети шта јединица има разлог?

ИринаПрво, морате прикупити потпуне информације о проблему. То јест, идите код доктора, прођите потребне тестове. Ако се искључе повреде или било које болести, онда је то највероватније ствар психосоматике. И у овом случају, током једноставног разговора са практикантом, разлог за овај блок постаје јасан. Овде као инструктор и јога терапеут могу да кажем да пажњу, учешће и жељу да помогнем створити права чуда. Обично људи сами кажу да је, по њиховом мишљењу, примарни извор, чак и ако је тај разлог психосоматски. Психосоматика је деликатна ствар. Психолози имају своја гледишта, ја, као особа која се држи ведског погледа на светски поредак, има своје, али у једном тренутку све је исто и око једне ствари.

ИЈ: Како то мислите??

По мом мишљењу, основа свега је кармички закон - иу односу на здравље. У суштини, све је у уму. Наш ум генерише патњу, све док је он тај који је ангажован у процени онога што се дешава. Ум цењен, душа је почела да пати - и далеко идемо. Шта кажете о психосоматици? Психосоматске болести су бол и патња душе, које нису пронашле никакав други излаз осим кроз тело, прича о души о самом себи, а чешће о њеном крику. Сократ је рекао: "Ако неко тражи здравље, питај га прво да ли је спреман да се растане са свим узроцима своје болести, само онда му можеш помоћи." Често особа заиста не може рећи збогом својој болести, она је сродна њој и допушта јој да иде изнад својих моћи. Данас, лекари и психолози сами често говоре пацијентима: "Идете на јогу, истоварите главу." Како пракса показује, када су стручњаци из различитих области укључени у рад и фокусирани на елиминацију једног проблема, то има велики ефекат, јер свако има свој јединствени арсенал алата.

ИЈ: Како вам асане и други иога алати могу помоћи у уклањању блока??

ИринаО: Главно је да не погоршате проблем и радите најбоље што можете. На пример, постоји задатак да се уклони мишићни блок у подручју подручја врата (спазам мишића хоризонталног дела трапеза, што је веома чест проблем код савремених људи). Човек долази на јогу и тамо почиње да ради нешто физички тешко за његово тело, на пример, Ардха Навасана (пола поза брода). Који мишићи највише раде у овој асани? Очигледно је да штампа, али мање очигледна, да ће особа са блоком у предјелу врата и слаба преса извести ову асану због још веће напетости у предјелу врата. Тело је лукаво, сигурно ће скинути терет са слабог мишића на место где већ постоји прекомерна напетост мишића. У овом случају, додатно ће оптеретити мишиће врата и трапеза.

Шта да радим Будите пажљиви. Када се мишићи грче у неком делу тела, њихови антагонисти (ти мишићи који раде асинхроно у односу на групу мишића) биће опуштени. Излаз је опуштање спастичних мишића и постепено подизање оних који су били растегнути и нису радили. Важно је да буде близу компетентног инструктора, који ће предложити које су опције асана доступне. На крају крајева, ако присилимо тело да уради нешто за што још није спремно, онда блокови неће нигде нестати, а на физичком нивоу било који проблем ће се само погоршати из ове праксе. Као резултат тога, наш задатак је да променимо обрасце мишића, реконфигуришемо тело, као гудачки инструмент - затегнемо неке жице и опустимо друге.

ИЈ: Вратимо се на проблеме у предјелу врата. Са којим асанама можете уклонити блок?

Ирина: Нема радних асана у једном тренутку, ово је фикција. Постоје ручне технике и технике дубоког опуштања, као и адекватна пракса, што доприноси постепеној прерасподели мишићног оптерећења. Важно је разумети да у јоги нема тренутне хитне помоћи, посебно у вези са проблемима који су се годинама нагомилавали у телу. Неопходно је научити тијело да ради другачије.

ИЈ: Пранајаме и медитација могу помоћи?

ИринаТехнике дисања су оно што разликује јогу од било које друге физичке праксе. На пример, покушајте да укључите Ујаии технику (сиктање даха) на издаху и ментално издахните на место које је у највећој напетости. Након неког времена наћи ћете да је ово мјесто опуштајуће. Све је једноставно - у телу у којем чак и нормално дисање тече мирно и одмјерено, мање стреса него у тијелу особе која повремено и тешко дише.

Фото: вицториа.арвизу / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Може 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send