Филозофија

Како су ми се сузе у Схавасани вратиле миру и тишини

Pin
Send
Share
Send
Send


Зашто је потребно практицирати Схавасану, чак и ако вам је то тешко?

Позирање леша за многе је вољено. Лагате себи, опуштате се, слушате пријатну музику и не напрезате се много - о чему још можете сањати? За мене је Схавасана дуго времена била права ноћна мора. Било је потребно лежати на простирци и затворити очи, јер сам имао најстрашнију ствар - бити сам са својим мислима. То могу бити негативна сјећања, неугодни разговори са самим собом, анксиозност, страх да ће ми строп пасти. Нисам се одморила - хтјела сам скочити и побјећи из учионице, и само су ме стандарди пристојности зауставили.

Шта није у реду са мном? Зашто је Савасана тако тежак за мене? Нисам могао добити одговор. Нисам издржао леш и често сам напуштао разред, прескакујући ову асану.

Све док ме један дан мој инструктор није зауставио пре часа. Питао ме је зашто бежим од Схавасане? Зар не знам колико је овај став користан? Боље је лећи најмање два минута, него само отићи. Прекинуо сам га, признајући да то није био случај. "Само сам ... уплашена", рекох. Учитељ ме није грдио, као што сам се бојао, већ сам понудио да останем после часа, да причам.

На крају лекције, традиционално сам напустио Схавасану, скухао чај и чекао свог учитеља. После 10 минута пришао је и замолио да детаљније исприча шта је било. Навела сам симптоме.

"Колико често у животу допуштате себи да будете рањиви?" упита он. И мислио сам. Заиста, не могу да поднесем слабост, имам велики понос и сузе, радије бих задржао у себи. "Следећи пут када радите Схавасану, немојте се обуздавати. Не устручавајте се да плачете или се бојите, пазите на своја осећања, али главна ствар је да им дате излаз."

Збуњен, вратио сам се кући. Да ли да савладам себе и да патим у Схавасани? Можда ова асана није за мене? А ипак сам осетио да је речима моје јога тицххер била истинита. Било је потребно одлучити, али не бих плакала пред свим практикантима - потребна је усамљеност.

Онда сам отворио тепих, легао и затворио очи. Капци су поново задрхтали и срце јој је почело да лупа. Скочио сам.

Не, мислио сам, треба да одеш до краја и видиш шта ми је у глави. Отишао је у други дупли. Затворио сам очи и почео да се борим са анксиозношћу. Нека строп падне ако му затреба, нећу отићи раније него за 10 минута. Пета је почела да сврби и цвили ледја. Као да су ме демони савладали досадним мислима. Али сам наставио да лажем. У једном тренутку све је изгледало бесмислено, и изненада на тренутак сам осјетио да је вријеме стало, а онда оштро ушмркнуло у нос, куглица ми се откотрљала на грло, дисање ми је престало и сузе су се журиле на мене.

Лагао сам и плакао јецајући. Да сам сам и да немам љубавника, да се не могу остварити у каријери, изгледа да живот није фер према мени. Плакала сам и плакала, и плакала док нисам осјетила олакшање, као да ми је из груди пао камен - постало је тако лако да нисам разумјела како сам прије преживјела своје постојање.

Отварајући очи, већ сам гледао свет на нов начин - нисам покушавао да се претварам да сам жељезна дама, да се претварам да је све нормално, да процјеним себе и све око себе. Само сам гледао и видео.

Нисам могао да оставим тепих још 10 минута, чини ми се да се канал у мојој глави отворио и све моје инсталације које су ме ограничавале биле су предмет ревизије. Наравно, не треба мислити да је Савасана промијенила мене и цијели мој живот. Још много мјесеци након тога, слични изљеви и понови су ми се догодили. Али почетак је почео управо тада, процес је почео, био је дуг и тежак, али ја сам сишао са земље.

Прошла је година. За то време научио сам да тихо лежим у Схавасани, да будем мање критичан према себи, да се носим са стресом и да лако изразим своја осећања. Више нисам ходао са лицем сњежне краљице, имао сам љубавника са којим имамо транспарентан однос, изграђен на повјерењу и љубави. И на послу је све у реду, чини се да је кумулативни ефекат функционисао, власти су процијениле мој допринос и понудиле ми позицију о којој сам сањао.

Сада се све то чини као бајка или епизода из филма - баш као што се све чинило као страшан сан - али ово је апсолутно нормална стварност која се дешава када све у твојој глави падне на место и престанеш да се ограничаваш.

Генерално, Схавасана је моћан алат који открива све наше проблематичне области. Ако вам је тешко - зароните у њу, наћи ћете многа невероватна открића и невероватне промене на боље. Можда ће болети, можда застрашујуће - али све ће бити вредно тога.

Фото: асанаребел / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Јули 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send