Филозофија

Како пробудити своју Схакти?

Pin
Send
Share
Send
Send


Стварно то можеш урадити сада.

Почињете да откривате мистерију кроћења енергије јоге од тренутка када окренете пажњу према себи.

"Нешто чудно се догодило у учионици Асхтанга јоге прошле недеље," написао ми је Рогер. "Извели смо пети круг виниаса. Учитељ је стално рекао:" Ослободите напор. Нека се тело покрене. “Мој ум јој је одјекнуо:„ Неће успети. Тело се не миче!

А онда се десило нешто чудно - као да је ветар почео да миче моје тело. Да, кретао сам се, али било је још нешто, нека врста енергије која тече по целом телу. Шта је то било? "Роџер је био суочен са доживљавањем сопствене схакти, суптилне енергије. Сваки практичар јоге ће сигурно искусити такве" тренутке схакти ". Чини се као да ваши покрети теку сами од себе или мислите да учитељ жели да каже каже ово, или долазите на часове са неком врстом проблема и откријте да је нестао до краја првог низа асана, можда је ваше тијело испуњено праном, а ваше срце блаженством.

Права јогијска трансформација зависи од ваше способности да пронађете, осетите и ухватите ову суптилну унутрашњу енергију. И не само то. Схакти, коју запалите својом праксом, прелази границе и оживљава сваки тренутак вашег живота. Не говори сваки учитељ јоге о схакти, бар је не зове по имену. Али ако читате текстове као што је Хатха Иога Прадипика, наћи ћете линије које указују на значај ове моћне унутрашње силе. Неки текстови чак кажу да је немогуће постићи било какав облик ослобођења без схакти. Другим речима, уз помоћ схакти јога проширује вашу свест како би ојачала вашу вољу и увела вас у висок ниво интуитивног знања.

Шта је унутра

Схакти значи моћ, енергију или снагу. У митовима, схакти се увек описује као женски принцип, често оличен од богиње Деви, пратиоца бога Шиве. Али на најдубљем нивоу, Схакти иде даље од пода. Са становишта метафизике, у индијској традицији, као иу таоизму, који говори о схакти као цхи, схакти је име које је дато основном креативном динамизму који је довео до појаве универзума. Сматра се извором материје и физичке енергије, као и скоро све остало. Њен плес је плес космоса. Тада је разумно претпоставити да постоје различити облици, нивои и изрази шакти у Универзуму. Ако седите на обали реке, можете интуитивно осетити снагу њеног тока. Пролазећи низводно, видећете огромну хидроелектрану која претвара снагу реке у електричну енергију. Иста струја се креће дуж локалног ожичења ресторана, држи хладњак у раду, одржава осветљење и обезбеђује бежични приступ интернету. Ове енергије изгледају другачије и служе различитим сврхама, али све су то силе и енергије. Сви они су облици схакти. И ако пређете границе видљиве физичке енергије, онда можете наћи нешто још суптилније и вишеструко: шакти је урођени креативни принцип који лежи у основи свих живих бића. То је енергија животне силе која узрокује проток ријеке, која ствара ваш дах, узрокује да ваше срце туче, обликује ваше мишиће и активира ваше неуроне.

У суштини, иога каже да је схакти енергија која је унутар свега. Али један аспект схакти усмерава духовни развој човека.

Овај аспект, који се понекад назива антар шакти (буквално: унутрашња схакти, који само отвара унутрашњи свет медитације), или јога схакти (зато што доводи до стања уједињења или јоге између тела, ума и духа), или кундалинини (психоспиритална моћ). То је мистериозна енергија која развија вашу свест и отвара врата вашој души.

Једнаке могућности

У новије вријеме, модерна женска духовност је склон да у потпуности усвоји схакти за себе, што доводи до нежељеног резултата када мушки јогији вјерују да им та енергија није својствена. Али схакти је присутна на исти начин код мушкараца. Највјероватније, свјесне праксе јоге оба пола откривају у себи квалитете као што су ентузијазам, инспирација, унутрашња пажња, флуидност и присутност у пракси. Али схакти се такође може манифестовати као дубоки мир. Једна од њених способности доживљава унутрашње сведочанство. Такође се буди на различите начине - кроз пранаиаму (техника дисања), рад са чакрама, певање мантри, медитирање и кроз контакт са неким чија је схакти већ пробудена. Може се активирати спонтано, као природни део процеса унутрашњег раста. Без обзира на то како се буђење и отварање ваше шакти покоравају природном временском ритму. Еволуција ваше свести је слична физичком развоју детета. Развој дјетета од дјетињства до адолесценције, а затим до одрасле доби, води се биолошким системима, али се добију оптимални резултати с храњивом храном, сунчевом свјетлошћу, вјежбањем и другим енергијама присутним у околини дјетета.

Иста животна сила доприноси духовном расту, претварајући и развијајући перцепцију о томе ко сте ви, ваши животни циљеви и приоритети, као и ваше искуство са другим људима и светом; развија вашу способност да се подесите у суптилно присуство; јача вас тако да можете држати више фреквенције енергије; активира вашу жељу да знате истину, доприноси настанку мистичних искустава, елиминише повреде и убрзава способност доживљавања увида. Духовни раст је природни процес, као и физички раст, али такође захтева одговарајуће хранљиве материје, укључујући свест, контемплацију, медитацију, самоистраживање, подржавајућу културну средину и жељу да се уради оно што смо некада називали унутрашњим радом.

Потребан је напор. Афоризам "Користи или губи" односи се подједнако на духовне мишиће, као и на мишиће или мождане ћелије. Али постоји нека врста поклона: чим се ваша унутрашња схакти манифестује - и већина нас то први пут осећа док ради асане или у медитацији - то ће подржати сваку праксу и дати јој снагу.

Користите енергију

Вежбао сам јогу скоро годину дана и тек тада сам приметио присуство схакти. Почело је лаганим и пријатним осећајем енергије у срцу. Тада су се укључиле моје сензорне способности: звуци, додири, укуси и нарочито визуелне слике постали су богатији и вишеслојнији. Једном сам слушао медитативну технику и тада сам могао да радим са њом. Секс који је почео да бледи изненада је поново распламсао. Пракса таи-тзу је почела да се јавља сама од себе, као да ме нека унутрашња сила покреће кроз низ вежби. Моје тело се понекад осећало пуним љубави. Али постојала је неугодна страна - емоционални испади, дани када сам се пробудио, захваћен страхом или само-гнушањем. Понекад ми се чинило да је моје несвесно пуњење сваког скривеног осећаја несигурности, сваког самокритичног просуђивања и многих нијанси отпора. То су све карактеристичне карактеристике емоционалних пражњења које се дешавају у тренутку када вас схакти чисти изнутра. Такви унутрашњи урагани су увек пролазили, остављајући ме са осећајем веће лакоће. Касније сам научио да их доживљавам као симптоме детоксикације и да се носим са њима на исти начин као што трпимо грипу. Након неколико мјесеци, схакти је радикално промијенила праксу медитације.

Почео сам да се усаглашавам са несвесним осећајем шакти у свом срцу док сам медитирао, прво сам приметио које су је мисли и понашање навели да се прошири или скрати, а касније - постављајући питања. Полако пратећи суптилне сензације које ми је тело послало, открио сам да могу водити моје асане и медитацију. Моја свакодневна пракса је сада била мање фокусирана на праћење одређене секвенце у техници или пракси, већ је била усмјерена од онога што је било потребно тијелу и енергији у то вријеме. Енергија ми је помогла да генеришем идеје и радим са емоцијама. Што сам више тренирао са схакти, то сам више схватао да ће дати снагу било којем послу.

Током година праксе, развио сам разумевање четири основна принципа неопходна да би се енергија схакти користила за рад са сложеним емоцијама или животним ситуацијама. Прво, треба да обратим пажњу на осећај схакти енергије у мом телу. Друго, морам то узети - другим ријечима, заузети став према љубави према манифестацијама те енергије и омогућити јој да ради свој посао. Морам пустити и одустати. Постајало је лакше када сам се сетио треће тајне: ова енергија се покреће, и стога ће се сваки осећај, осећај или страх који се заглави на крају ослободити ако наставим да обраћам пажњу на шакти и одустанем од отпора. Парадоксално, морао сам се одрећи свих очекивања. Коначно, открио сам да је за мене постојала права тајна пракса заједно са схакти. Научио сам - а ви такође можете - како се укључити у дијалог са енергијом у вашем телу. Многи људи знају како да фокусирају пажњу и чак знају како да се ослободе мисли. Оно што често губимо из вида је могућност разговора. Самих речи су компоненте схакти, због чега употреба мантри доводи до таквих ефективних резултата у пракси. Али директан разговор је такође важан. Чим покушате да се приблизите томе, можда ћете бити изненађени колико је ваша унутрашња енергија осетљива. Постаје могуће осетити унутрашњу енергију као јасно присуство, као савезника, пријатеља или чак љубавника. Схакти одговара на захтјеве, на примјер: "Молим вас, охладите топлину коју осјећам" или: "Можете ли ми помоћи да останем присутан у медитацији?"

Пронађите своју суштину

Многи практиканти су упознати са сензацијама на почетку часа, када се суптилна енергија, која се отвара, почиње да нас води у позу. Али тај осећај не би требало да нестане у тренутку када напустимо простирку. Дијалог са шакти се може изводити у различитим облицима. На пример, ако треба да нађете одговор на питање, можете поставити ово питање у своје срце и затражити шакти да вам да одговор. Након тога, можете узети оловку и записати све што вам падне на памет, допуштајући да ријечи теку спонтано, као израз схакти. Или можете поставити питање и онда покушати да будете пажљиви на то како одговори долазе током дана. На пример, када се чини да је нека врста синхроног догађаја одговор на ваше питање, зауставите се и запитајте се: "Да ли ми је потребно управо то?" Онда обратите пажњу на осећај. Обично, осјећај експанзије или релаксације сигнализира да је одговор у складу с вашом схакти, док конфузија највјеројатније значи да доносите погрешан закључак. Дијалог са схакти постаје посебно користан када се морате ослободити емоција или нелагоде у вашем телу или уму. Ако приметите да постоји напетост, бол или стискање у неком делу тела, можете пажљиво да се прилагодите болу, покушавајући да приметите колико је велика површина компримоване енергије, како се осећа (оштра или тврда, пецкава или заморно), њен облик. Затим покушајте да схватите да је ова нелагодност угрушак енергије. Свесно поздраве осећања енергије, чак и ако су непријатна. Физичка и емоционална стагнација често је повезана са потребом за контролом. Радосно прихватање доводи до отпуштања. Разговарајте са енергијом тихо и мирно. Можете користити сугестивне речи, као што су слободне или отворене. Можете питати заглављену енергију шта би вам требало показати. Онда замислите круг огромне енергије испуњен светлом око стегнутих места. Удахните, допустите да ваша пажња слободно тече између енергије вашег бола и огромног круга шакти. Дишите, ментално говорећи: “Ослободите се!” Или: "Отвори!" Ову вежбу можете да урадите када доживите сложене емоције: љутњу, љубомору или тугу. То можете урадити када желите да се ријешите проблема који је настао у животу. Шакти је увек дубоко у вама, и њена енергија је исцељена. Временом, њена струја раствара напетост и стара веровања. Тада природни ужитак и мудрост почињу да се манифестују - не као особине које требате тражити, већ као израз ваше суштине. Према тајној традицији Схакти, живљење ваше јоге значи живот у партнерству са дубоким унутрашњим током ове евокативне силе. Осети њену пулсацију у телу и души. Допустите да вас невидљиво претвори у то јединствено и блиставо биће које сте створили.

Осети присуство

Држите дланове на удаљености од два или три центиметра један од другог и осетите енергију између њих. Развијте дланове још неколико центиметара, задржавајући осећај енергије везивања. Када се веза изгуби, померите дланове ближе једни другима док поново не осјетите енергију између њих. Усредсредите се на срце. Удахните и издахните са осећањем да се ваш дах креће кроз срце и из ваших леђа. Будите свјесни суптилне енергије иза леђа, која вас подржава као наслон. Дозволите себи да прихватите помоћ ове енергије као да се ослањате на њу. Осетите проток енергије и окружите вас са свих страна. Узимајући дуге и споре удисаје и удишите, удишите ову енергију у било који дио тијела у којем се осјећа напетост или напетост. Схватите да удишете и избацујете схакти. Усмерите свесну пажњу на основу кичме. Осетите присуство танког енергетског канала који пролази кроз центар вашег тела од базе кичме до тјемена главе. Заједно са дисањем, допустите да пажња тече од базе кичме до срца, од срца до круне главе и леђа.
Замислите како је сва пажња усмјерена на енергију која се креће кроз овај унутрашњи канал.

Фото: тхетиде_цо / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Август 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send