Филозофија

Како да сваки дан буде пун значења

Pin
Send
Share
Send
Send


Кроз свест ћете научити да клизите по таласима живота, а не беспомоћно се ваљајте у њима.

Сви људи су способни да живе свесно, али многима је потребна помоћ да започну и учине свест корисном навиком.

Када човек живи свесно, он је пажљив према свему што му се дешава и око њега, и уздржава се од судова. Како једноставно звучи - и колико је тешко направити ову праксу у свакодневном животу!

Медитирајући, учимо да живимо у разним стањима: у досади, узнемирености, поспаности, анксиозности и тако даље. Обратимо пажњу на све пратеће сензације: овде је нога постала утрнула, нос је почео да се чешља, леђа су га болела. Пажљиво разматрамо наша осећања и реакције на њих: како одбијамо непријатно и како покушавамо да продужимо остатак минута. Ово је сигуран "сандбок" како би се стекли и усавршили вештине свесности и тек онда их користили у обичном свету.

Медитација се мора постепено учити. Боље је сваки дан мало медитирати него јој повремено посветити сат или два. Искрено одредите колико времена можете посветити учењу.

Пракса је да се понавља акција изнова и изнова; зато учимо стрпљење и престанемо очекивати нешто. Не можемо се одмах претворити у "стрпљивију" или "прихватљивију" особу, али то може постати ако стално пратимо наше понашање и исправљамо га. Вежбајте и пазите се током целе године, и приметите како ће доћи до промена.

Важно је запамтити да свијест није чаробна пилула која чудесно уклања стрес и проблеме. То се не дешава. Али ако редовно практикујете пажњу, научит ћете да интелигентно реагујете на догађаје у животу - чак и на неугодне, и да не реагујете аутоматски. Без обзира на то каква ће бити невоља - психолошка или физичка, пажљивост ће им помоћи да се с пријатељском љубављу третирају, умјесто да покушавају да побјегну или се сакрију од њих. Свијест ради на јачању начина одговора и пажње, а одговор и избјегавање појачавају уобичајени рефлекс “борбе или трчања”. Ако редовно практикујете пажњу, научит ћете да направите паузу прије него што реагирате, а свијест ће вам ускоро постати природна.

Важно је препознати да је немогуће бити сретан цијело вријеме. Сасвим је природно понекад бити тужно или искусити друга сложена осећања. Разочарање, бол, бол, туга, осјећај губитка - све је то дио људског живота. Али можемо постати тежи да прођемо кроз тешка времена, и не заглавимо се у њима.

Наравно, постоје предности да се увијек буде свјесно што се догађа у свијету. Али, модерне технологије нас стално терају да будемо спремни и очекујемо шта ће се сада десити: хоће ли маил или СМС доћи, да ли ће у вијестима бити нешто занимљиво или ће се на Фацебооку појавити још један скандал? Ако је подсвесни ум увек на опрезу, тело доживљава стрес. Стрес се само повећава у оним тренуцима када се нађемо сами, јер нису навикли да обраћају пажњу на своје мисли и осјећаје.

Кроз свест ћете научити да клизите по таласима живота, а не беспомоћно се ваљајте у њима. Наравно, осећања ће остати јака - можда ћете их осетити снажније него раније, јер ћете их бити свеснији од обичних људи - али они неће моћи да вас оборе, а ваше тело и ум ће се брзо вратити у хармонију.

Сваки дан, пун значења. Како пронаћи унутрашњу равнотежу и научити видјети љепоту сваког тренутка (Аутор Анна Блацк), или Миндфул Иеар. Издавачка кућа "Ексмо".

Фото: пекелс.цом

Погледајте видео: (Јули 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send