Филозофија

Како живјети ако си превише осјетљива особа

Pin
Send
Share
Send
Send


Преосетљивост - дар или проклетство?

Преосетљивост је феномен који психолози већ дуже време примећују, али раније се то називало другачије, на пример интроверзија. Према америчком психологу Елаине Аирон, која је први описала особине преосјетљиве особе, она већ неко вријеме вјерује да су интроверзија и преосјетљивост исте, све док није утврдила да је 30% преосјетљивих људи екстровертан.

"Преосетљиви појединци се називају ограниченим, анксиозним или срамежљивим. Ови квалитети се могу заиста манифестовати ако се такви људи нађу у необичном окружењу, не налазе подршку и помоћ од других. Међутим, треба напоменути да, упркос тешкоћама које доживљавамо у необичним околностима, у познатом и мирном окружењу, срећнији смо од свих осталих.

Посматрање и промишљеност

Нервни систем преосетљивих личности одликује се посебном осетљивошћу. Примећујемо много нијанси и дубље од осталих, анализирамо их. Имамо богату машту и живописну машту, захваљујући којој нас чак и најзначајнији догађаји околне стварности подстичу да градимо хипотезе и доносимо закључке. Тако је наш унутрашњи “хард диск” преплављен брже, а ми доживљавамо претерано узбуђење.

Из превеликог броја утисака, лично, имам осећај да ми се више информација једноставно не уклапа у главу. Када комуницирам са непознатим људима, сличан осјећај се може јавити за око пола сата или сат. У потпуности сам у стању да се саберем и одржим разговор, слушам саговорника и претварам се да је све како треба. Међутим, то ми одузима много енергије, а онда се осјећам потпуно преплављено.

Не постоји ништа страшно у претераном узбуђењу, али ако сте супер осетљиви, онда ћете у таквој ситуацији осетити превелику количину информација раније од обичних људи, што ће вас навести да се желите повући и ући у себе.

Као преосетљива особа, брзо се уморите од не само негативних утисака - чак и када сте на веселој прослави, у једном тренутку сте преплављени, а усред прославе осећате оштру жељу да се повучете у себе. У таквим тренуцима, овај недостатак нас јако депримира, јер у већини случајева желимо да будемо "трајни" као и сви остали. Напуштајући све остале од одмора, ми се, прије свега, осјећамо неугодно пред домаћинима, који траже од нас да останемо. Друго, штета је за нас и нас да напустимо празник и плашимо се да ћемо се појавити осталим гостима да буду досадни или незналице.

Узрок повећане ексцитабилности лежи у нашем преосетљивом нервном систему, али захваљујући томе можемо да искусимо истинску радост. На пример, оне пријатне и мирне импресије које се јављају када слушамо музику или певамо птице, гледамо слике, удишемо ароме, пробамо нешто укусно или се дивимо величанственим пејзажима, пробудимо у нама осећај сличан унутрашњој радости. У могућности смо да у потпуности ценимо прелепо, и то нам даје неупоредиво задовољство.

Импрессионабилити

Многе преосетљиве природе признају да мрзе свађе и псовање. Они једва трпе када се други свађају или су једноставно лоше расположени. Међутим, ова карактеристика има своје предности: у могућности смо да будемо осетљиви и да реагујемо на осећања других. Из тог разлога често бирамо професије које нам омогућавају да помогнемо другима, а често и успијемо у овој професији.

Преосјетљиви људи који раде у здравственом систему кажу да се често осјећају исцрпљени на крају радног дана. Због наше упечатљивости прекомјерне осјетљивости и неспособности апстрактног, допуштамо искуствима других људи да утичу на нас и стога, када дођемо кући, још увијек размишљамо о раду. Ако је ваш рад повезан са људима, саветујем вам да се бринете о себи, јер стрес доводи до најгорих последица.

Одговорност и добра вјера

Експеримент, који је укључивао веома осетљиве четворогодишњаке, показао је да је таква деца мање склон лажу, рјеђе крше правила и рјеђе се понашају себично, чак и када вјерују да их нико не види. Поред тога, решавају моралне дилеме на друштвено одговорнији начин.

Многи веома осјетљиви појединци понекад преузимају одговорност за цијели свијет. Често, од малих ногу, ухватимо жалбе оних који нас окружују и дајемо све од себе да поправимо ситуацију.

Осећајући несклад, одмах покушавате да исправите ситуацију и преузмете контролу над ситуацијом. На примјер, ако се на забави нетко препире, стрпљиво слушате незадовољне, покушавате их утјешити или понудити различите начине за рјешавање њихових проблема. Као резултат тога, ускоро ћете се уморити и напустити забаву, а бивши непријатељи заборавити на свађу и наставити се забављати.

Одговорност је квалитетна, али није корисна у свим ситуацијама. Главни разлог који вам не дозвољава да останете равнодушни је то што искуства других утичу на вас и постајете нервозни. С друге стране, преузимање одговорности за цијели свијет је бесмислено. Преузимајући одговорност за нешто, ви тиме лишавате неког другог од одговорности који би могао да научи да буде одговоран за ваше сопствене поступке.

Извод из књиге Илсе Санд, близу срца: Како живјети ако сте превише осјетљиви, издавач Алпина, 2018.

Јога сет "Енергија"

Терапија оријентисана ка телу, технике снимања и медитација.

Фото: даниелакенде / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Август 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send