Филозофија

Медитација и асана су главне компоненте свијести

Pin
Send
Share
Send
Send


Зашто се не ради без другог?

Свет јоге је буквално подељен онима који верују да је јога више везана за рад са умом, и они који се "утапају" за активан рад тела уз помоћ асана. Потоњи су често оптужени за недостатак духовности и потрагу за спољашњом формом, прва - шизотеријума. Дакле, ко је у праву? Ко практикује праву јогу?

Одговор је да су оба логора погрешна. Почевши од чињенице да се међусобно критикују, а завршавају чињеницом да не разумију: свијест и рад тијела су једно. Да видимо зашто.

Позната свесност којој сви теже није само у свести, као што многи верују, већ иу телу. Одакле долази ова навика раздвајања тела и ума, виша од друге? Ми смо свесни само када је све једно и схваћено као оно што јесте. Ако покушамо да додамо духовност указујући на себе, занемарујући своје тело, тешко да ћемо досећи свој циљ - напротив, надувати его једром ("Ја сам врло духован. Не придајем важност свом изгледу. Главна ствар је унутра"). Па, о оним практикантима чија је сврха у животу да постављају прелепу фотографију на Инстаграму и прикупљају више лајкова, ми то нећемо ни разматрати, јер је све мање или више јасно са њима.

Али шта је унутар оних изабраних који гнусно желе да остану у форми? Осјећај властите супериорности, осјећај да сте бољи од оних који слиједе вашу фигуру, одбацивање оних који су изабрали пут саморазвоја, различит од вашег? На шта се може поносити? Да ли је ово пут просветљења?

Поента није у ономе што смо изабрали, већ тамо где идемо. Неко ко свечано сједи у пози Лотоса и сатима медитира да докаже себи и другима како је просвијетљен. А неко иде у шетњу по парку босоноги по трави, са главом празном мисли, и прима такво задужење просветљења, енергије, такве повратне информације из Универзума, да је он у досегу Буде.

Свест и тело не могу бити једно без другог. Барем у овом животу. Када говоримо, смејемо се, плачемо, вежбамо, медитирамо - све ово време смо присутни у телу. Можете то порећи, презирно га назвати неком врстом љуске (та драгоцена течност назива вашу мудрост или душу), али уместо да одржите "такмичење лепоте" тела и душе, дајући далеко саосећање, покушајте да волите себе и прихватите га у потпуности.

Захваљујући телу, осјети су нам доступни, радећи са стопалима, можемо осјетити најјачи набој енергије, након интензивне праксе, доживјети неуспоредиву релаксацију. Бити у лијепом, здравом тијелу, имамо прилику да живимо живот потпуније. И нема ништа лоше у томе.

Следећи пут када почнете да се делите на тело / ум, запитајте се зашто то радите. Да ли се осећате непријатно пред неким, да ли је то форма пасивно-агресивне одбране коју покушавате да одбраните у овом спору? Осетите јединство душе, ума и тела и престаните да учествујете у псеудофилозофским свађама. Сигурно сте способни за више.

Фото: ванессаандреах / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Август 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send