Филозофија

Тренутак истине: како научити чути унутрашњи глас

Pin
Send
Share
Send
Send


Свако од нас може постати прави визионар - само треба научити како чути унутарње поруке.

Елена и њен бивши муж су били очарани једни другима на први поглед. Лако су нашли заједнички језик, почели да проводе сво своје слободно време заједно, и брзо се оженили. „Никада се не бих могла похвалити добром интуицијом“, каже Елена, „али од тренутка нашег познанства, један унутрашњи глас ми је упорно говорио да ћу, ако допустим емоције, удати се за њега и овај брак ће бити велика грешка. Пет година касније, пуни неспоразума и сталних свађа, развели су се. "И даље жалим што се тада нисам саслушао."

Колико год се често налазимо у датој ситуацији, знамо тачно какав ће бити његов исход, али жеље и сумње, страх и притисак од других су јачи, и упорно настављамо да игноришемо наше властите предрасуде.

Право гласа

Свака особа има урођену мудрост, која би требала бити водич у лавиринту живота. Научити да чујемо себе није тако тешко као што се на први поглед чини, главна ствар је бити пажљив. Треба се само зауставити и фокусирати на оно што се дешава са нашим телом и осећањима - и одмах ћемо открити да важне поруке долазе из дубине нашег бића стално. Могу се појавити у облику физичких сензација или изненадних увида, као и манифестовати кроз интуицију или чист разум, у Иога Сутрама званим ритамбхара прајна - "мудрост која носи истину".

Давид, финансијски консултант, медитира сваког јутра. Према његовом признању, научио је разликовати карактеристичан осјећај емоционалне нелагоде. "Када то осетим, застајем и слушам шта се догађа унутра. Готово увијек се испоставља да сам заробљен у негативном размишљању, а нелагодност ми сигнализира да је дошло вријеме да промијеним свој став према ситуацији."

Марија је успоставила везу са својим унутрашњим водичем током часа јоге. Не осећајући стабилност у асани, коју је извела, одлучила је да слуша физичке сензације. Одједном јој је синуло: "Притисни јастучиће испод прстију на под и испружи ноге." После неколико тренутака осетила је равнотежу и стабилност у пози.

И Давид и Мариа су научили да препознају глас унутрашњег ума: он посматра осећања и емоције, она је кроз рад са телом. Овај квалитет називам обичним унутрашњим диригентом. Он нас води и води у свакодневном животу.

Ви писмо

Други тип унутрашњег проводника може се назвати изванредним. То је способност да се “читају” поруке које дођу до нас у критичним тренуцима у животу. Они су они који нас усмјеравају у доношењу судбоносних одлука, упозоравају на опасност и помажу нам да направимо сљедећи корак на духовном путу. Елена је "прочитала" такву поруку када је схватила да ће се њен брак претворити у грешку. У њеном случају, она је настала у облику мисли, мада је могла доћи у облику слике или се нашла у сну.

Једног дана, мој пријатељ је у сну видио свог уснулог сина, а поред његовог кревета - папирну гиљотину. Када се пробудио, пожурио је у дјечји вртић и установио да је на укљученој лампи био лист папира који је већ био упаљен из лампе. Ко зна шта ће се догодити, не дајте му вриједност у сан.

За разлику од нормалног унутрашњег проводника, ек-с-тра-оп-ди-нар-ни готово увек привлачи пажњу. Али оба имају исту природу: како у предвиђању, понекад не подложном рационалном објашњењу, иу "свакодневној" интуицији, један извор је наша унутрашња мудрост. И без обзира на то који је ниво, заслужује највећу пажњу.

Нема поруке од Бога

Унутрашње поруке су понекад много разумније од одлука донесених разумом. На крају крајева, они потичу из дубоког нивоа нашег бића, које је најближе истинском Јаству, слиједећи унутрашњег водича, долазимо у контакт са мудрацем и видовњаком који живи унутар сваке особе. Слушајући наше праве инстинкте, примамо упутства од Учитеља. Али како разликовати правог диригента од лажног - онога који су створили бројне жеље и мисли? Морате признати да када постоји неслога у души, није лако препознати свој унутрашњи глас. Наша сопствена, инстинктивна перцепција често протурјечи ономе што су нас учили наши родитељи и учитељи. Прилагођавајући се жељама других - а то је неопходна компонента социјализације - навикавамо се да занемаримо своју интуицију и замијенимо унутрашњу мудрост гласовима родитеља, пријатеља, друштва и медија.

Често губимо додир са унутрашњом мудрошћу толико да сумњамо у њено постојање. Зато, пре него што је саслушате, морате признати да јесте. А након тога - научити разликовати позив правог диригента од порука које диктирају страхови, жеље и заблуде.

У контакту са урођеном мудрошћу, стичемо способност да видимо наше понашање и несвесне тенденције са стране. Можда често чујете строг глас родитељског судије који вас стално критикује и мучи вас са осјећајем да од тога ништа неће доћи. Знајући како да га разумемо, нећете га збунити гласом истине. Неко има склоност ка фантазији, због чега верује у бајке, чак и на педесет. Знајући за ову особину, можете показати здрав скептицизам у ситуацији у којој мислите да ћете освојити лутрију. Ако сте перфекциониста и свесни тога, у позицији сте да сумњате у “глас интуиције”, који вас охрабрује да проведете цијелу ноћ на новом пројекту, умјесто да свом тијелу дате неколико сати исцјељујућег сна.

У питању

У сваком од нас постоји мудрост и зрелост која се може у потпуности поуздати. Али постоји нешто што доноси одлуке засноване на дечијим страховима или фантазијама. Рад са интуицијом помаже да се види разлика између увида, чији је извор истинска мудрост, и "увида", који произилази из "пред-рационалног" дела нашег бића - онога који тврдоглаво одбија да расте.

Ако изненада видите решење проблема који вас мучи, немојте се плашити да се запитате: да ли има било какве везе са стварношћу? Да ли је то у складу са мојим принципима и вредностима? Да ли бисте повриједили мене или неког другог? Одговарајући им искрено и искрено, можете схватити колико је порука заиста прихваћена.

Пре неколико година требало је да летим кући из Индије. У журби, скупљајући ствари, бацио сам све што се није уклапало у кофер. Већ сам чекао такси када сам схватио да не могу да нађем авионску карту. Претражио сам торбу, погледао у фиоке комода, чак сам провјерио смеће - без успјеха. Затворивши очи, смирио сам се и запитао се: молим вас пронађите карту. Неколико секунди касније, у глави ми се појавила мисао: поново погледај у кош за смеће. Проверио сам. Карта је била између два листа папира заједно.

Шта да радим

Дао сам овај пример из два разлога. Прво, порука коју сам примила била је толико специфична да се не може узети за машту. Друго, ова ситуација ми је дала јасан осећај да се таквим порукама може веровати. Истинско осветљење доноси олакшање и смиреност, помирујући нас чак и са оним што је некада инспирисало страх.

Сада, када желим да добијем одговор на питање или донесем одлуку, тражим помоћ од свог интерног водича и радим са порукама које примам.

Овај процес укључује неколико корака.

1. Покушајте да формулишете свој захтев што је могуће јасније, а затим га запишите. (Ово је важно - унос вам омогућава да одредите проблем.)
2. Удобно седите, затворите очи, исправите и опустите леђа. Реците себи питање. Поновите неколико пута, обраћајући пажњу на сензације које настају. Обратите пажњу на све што вам падне на памет, укључујући и оне мисли које одражавају отпорност процеса. Обавезно запишите оне које вам се чине важнима.
3. Користите дах као подршку. Концентришите се на удах и дисање све док ум није смирен.
4. Сада идите дубље. Фокусирајте се на подручје срца (у средини груди) или на центар абдомена (8 цм испод пупка дубоко у себи). Такође можете прибјећи визуализацији: замислите да се спуштате степеницама до мирне пећине и нађете се у потпуној тишини.
5. Без ометања мира, затражите од мудраца да се открије. Можете се обратити Богу, кога обожавате, или свом духовном ментору.
6. Поставите своје питање. Чекајте у тишини, не очекујући ништа и не упадајући у очај. Запамтите да одговор не долази увек у облику речи и може се манифестовати у облику осећања или слике. Ако га не добијете одмах, немојте очајавати: интуиција има свој сат. Будите опрезни иу наредним данима добићете одговор.
7. Када чујете поруке, запишите их и држите их на уму тако да одговарају. Пази на своја осећања. Покушајте да не тумачите поруку - само је држите на уму: промене ће се десити саме од себе.
Будите опрезни: ако чујете оптужбу, осуду или претњу казном у примљеном одговору, то највероватније не долази од правог водича. Истинска мудрост не познаје границе, потпуно је засићена љубављу. Од интуиције се може тражити да преузме одговорност за ситуацију, али никада неће захтијевати да окривите себе или друге.
8. Размислите о томе шта треба учинити како би се ситуација промијенила у складу са примљеном поруком. Ту почиње прави посао. Једини начин да научите да пратите ваш улазак је да предузмете акцију и пратите резултате. Понекад руководство које примимо решава проблем преко ноћи. Ако је ситуација превише компликована, понекад је потребно подузети први корак, а затим затражити даљње смјернице. Понекад се одлука односи само на садашњи тренутак, а које акције треба предузети у будућности ће постати јасније касније.

Постепено ћете научити да се подешавате на талас унутрашње мудрости, живјет ћете потпунији живот и почети ћете више вјеровати себи. И током времена, видовњак који живи у дубини вашег бића ће почети да свира прву виолину у оркестру вашег унутрашњег живота. Све што се од вас тражи је жеља да се неколико пута дневно обратите себи са питањем: "Шта сада жели мој виши ја? Како би мудрац унутра живео у овој ситуацији?" Пробудивши урођену мудрост, наћи ћете у себи неограничене резерве истинске љубави.

Фото: неиу_ма / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Јули 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send