Јога читање

Ко је у вашем пару одговоран за оно што се дешава?

Историја одлучивања и посвећености.

Био је такав случај. Једне вечери дошло је до спора између мужа и жене о важном питању: ко данас треба закључати улазна врата. Ово је тешко питање. И нема смеха. Постоје веома озбиљне разлике у породичним односима. Ко би данас требао затворити врата, тко би требао поплавити камин, тко би требао пјешачити пса - ове теме понекад доводе до развода. Обе стране тврде да су запаљене.

Жена је одлучила: "Ја обично не стојим и не дајем прво. Али данас нећу одустати." Муж је осећао исту одлучност: "Све време ме је повредила. Данас нећу попустити под притиском, без обзира шта се десило." Дебатанти су ишли начелно.

Свака породица има своју шему за решавање таквих конфликата. У нашем пару се вјеровало да онај који први креће или каже ријеч треба отићи и закључати врата. Седели су у смртној тишини. Минути се претварају у сате.

Вечера је била покривена дуго времена. Ако муж каже да жели да једе, мораће да затвори врата. Ако му жена понуди да једе, мораће да затвори врата. Било је поноћ и још су седели.

Преко улице прошло је друштво лопова. Видели су: врата су отворена, светла, тишина и нико. Одлучивши да види шта се дешава, они су ушли и погледали у дневну собу. Мушкарац и жена седели су тамо без покрета. Преваранти су погледали тихи пар. Били су мало изненађени. И одлучили су да ризикују. Узели су пар драгоцености из дневне собе. Власници куће нису ништа рекли.

Ругови, охрабрени, сјели су за стол и вечерали. Пар је херојски тихо сједио. Преваранти су били шокирани. Шта се дођавола дешава овде?

Још више су се охрабрили, а један од њих је пољубио своју жену. Пар поново није изговорио ни реч. Уосталом, иначе би морао закључати врата. Улози су били превисоки. Ниједан од њих није могао рискирати.

Сада се преваранти плаше. Одлучили су да је време да напусте ову чудну малу породицу. Али један од њих је коначно желео да се шали и обрише бркове свог мужа. Чим је лопов дошао горе са бритвом у руци, муж је рекао: "Па, проклетство! Закључат ћу врата!"

Можда су сценарији другачији, али ако у вашем животу нема ситуација које се суочавају са питањем: ко је одговоран за оно што се догађа? Ово је велико питање. Рецимо точније: Ко је одговоран за то како се сада осјећате? Твоје гене? Твој отац Мајко? Супруга? Муж Учитељ? Хеад? Свекрва? Је Бог Влада? Све горе наведено?

Овај приступ видимо свуда. Питајте особу: "Зашто сте у овој ситуацији?" - и он ће почети: "Знаш, кад сам био мали, моји родитељи ..." Иста стара прича ће се рећи, са неким варијацијама.

Постоји древна наука о томе како створити патњу, а људима за то није потребно никакво охрабрење. Практично нема никога ко не би био стручњак за ово питање.

Окрећете стрелице на друге стотине пута дневно. Заједно сте претворили стару игру звану "жртвени јарац" у изузетну уметност. Квалитет нашег живота је одређен нашом способношћу да одговоримо на различите тешке ситуације са којима се суочавамо.

Ако је способност да се одговори интелигентно, компетентно и осетљиво замени компулзивношћу или пасивношћу, ми смо поробљени ситуацијом. То значи да је природа нашег животног искуства одређена околностима, а не нас самим.

Својим властитим тијелом размислите о ономе што сте сакупили као резултат гутања хране. Својим умом, размислите шта сте сакупили кроз пет чула. Оно што је изнад свега овога - а то нисте сакупили - ви сте. Сви људи су помало свесни, али када додирнете димензије изван тела и изван ума, додирнете оно што је сам извор свести.

Фрагмент из књиге Садхгуру "Унутрашњи инжењеринг. Пут ка радости. Практични водич из јоге" Фото: еартхцоуплес / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Новембар 2019).

Загрузка...