Филозофија

Освојите завист: 5 корака

Pin
Send
Share
Send
Send


Само 5 корака вас раздваја од победе над непријатним осећајем.

Од свих људских квалитета - на примјер, наша способност да волимо, суосјећамо и мислимо - завист има једну од најнижих оцјена популарности. Међутим, овај осећај је скоро универзалан: у неком тренутку, уместо да уживамо у успеху другог и допустимо му да нас инспирише, почињемо да осуђујемо, огорчимо се, па чак и да будемо љути на његов успех.

Ако приметите овај непријатан осећај у себи и желите да га искрено превазиђете, ево 5 начина да то урадите.

  1. Препознајте завист. Замислите да један познаник, са којим идете на јогу, ради на руци, а инструктор га хвали. Трудите се да баците ноге на зид, али вас инструктор игнорише. Обратите пажњу на своје мисли: "Ја то никада не могу да урадим. Немам његове бицепсе" или "Ако није увек устао у центру дворане, инструктор би ми више пажње посветио." Такве мисли су показатељ зависти, а када се појаве, највјероватније ћете направити једну од четири ствари: одмакните се од ситуације; критиковат ћете онога коме завидите; Покушат ћете се приближити тој особи у нади да ћете "ухватити" његов успјех. Или почните да се такмичите са њим у оним областима у којима сте прави спец. Учење препознавања ових индикатора је први корак ка њиховом исправљању.
  2. Будите свесни својих емоција. Када вас завист захвати, покушајте да осетите шта се дешава као резултат тога у вашем телу. Да ли осећате осећај печења у срцу? Да ли ти се чељуст смањује? Након што сте пронашли завист у физичком телу, само наставите да осећате ту емоцију, без прибјегавања било каквој акцији, без анализе и одбијања. Даље замислите широк простор око овог осјећаја у вашем тијелу. Задржите осећај у овом простору са вашом пажњом. Када прихватите тај осећај са свесношћу, он почиње да се претвара у нешто потенцијално продуктивно.
  3. Одредите које квалитете желите. Осјећај љубоморе обично указује на аспект себе или вашег циља који још није остварен. Ми не завидимо људима чији су таленти потпуно изван нашег досега или интереса. Ако сте балетски плесач, мало је вероватно да ћете завидети сценаристу - само ако не пишете тајно игра. Али ако неко има вештину, поклон или стил који бисте желели да развијете у себи, може се појавити завист. Када се то догоди, запитајте се: "Какав квалитет завидим? Имам ли га? Ако је тако, да ли у потпуности изражавам своју верзију овог квалитета?"
  4. Усредсредите се на своју јединственост.. Следећи корак је да развијемо квалитет који више завидите - али запамтите да ће манифестација овог квалитета у вама бити јединствена. Можете тражити релевантне квалитете у себи да сте се иначе манифестовали или да желите више посла. На пример, Салли је схватила да је квалитет који је љубоморна на свог колегу, способност да испуни њене речи осећањем, нешто што она сама жели да има. Међутим, било је неприродно да она прича о својим емоцијама као што је њена пријатељица радила. Временом, Камптон је открио свој начин: да негује енергију срца. Сада, пре него што проговори, она застаје да би пронашла центар у свом срцу, а затим лагано дише у подручје иза прсне кости како би успоставила везу са осећајем нежности коју је могла изразити на свој начин.
  5. Схватите да је све довољно. Када вам завидим, то се често дешава зато што вам се чини да постоји неки недостатак: плашите се да зато што друга особа ради нешто цоол (на пример, учи тренди правац јоге), има мање простора у којем остали смо то могли. "Сви морамо да схватимо да ће таленат, вештина и љубав бити довољни за све", каже Цамптон. Нађите фразе или речи које ће вам помоћи да се осећате у изобиљу и користите их - чак и ако изгледају помало глумљено. Афирмације попут “Имам приступ неограниченом потенцијалу”, “Сав живот је мој учитељ” и “Сваки тренутак када сам вођен, заштићен и надахнут” може помоћи у култивацији унутрашњег простора за креативне могућности.
Фото: гиселевине / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Може 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send