Филозофија

Зашто је позиција планине корисна не само за почетнике

Pin
Send
Share
Send
Send


Зашто Тадасана, ако све ради за вас и не осјећате никакву напетост у њему?

Посе-планине (Тадасана) сматрају се једном од најлакших асана у јоги. Стојите усправно, покријте очи и устаните се. Наравно, за почетнике то не изгледа тако једноставно - испоставља се да је право стајање не тако једноставно. Неопходно је ослободити се наслона, изравнати рамена, не притискати врат у њима и не нагињати се. Само редовна пракса неколико мјесеци може исправити недостатке и научити како се попети на планину.

Али да ли је то вредно учинити онима који вежбају јогу више од годину дана? За то постоји неколико разлога.

  1. Прво, на физичком нивоу, асана наставља да буде корисна, чак и без тешког извођења. Његова позитивна својства укључују јачање кољена, глежњева и кукова, побољшање циркулације крви и пробаве.
  2. Друго, на менталном нивоу, повећава свест, успоставља везу између тела и ума и доприноси искреној захвалности и повећаној мотивацији. Тадасана помаже у борби против анксиозности, стреса, па чак и депресије; генерише позитивну енергију.
  3. Треће, држање планине усклађује прану, енергију живота. У току редовне праксе елиминишу се физички и ментални блокови који ометају нормалан проток енергије у телу. Особа постаје способна да учи, осећа да припада нечему већем, престаје да осећа усамљеност.

Перформинг асана

  1. Стани на тепих. Подигните прсте и раширите их по поду. Повежите велике прсте заједно. И осетите како је цела површина стопала, десно и лево, чврсто притиснута на под. Често ми не придајемо важност начину на који се хода поставља. Тачна локација стопала на подлози учи нас да ову вјештину узмемо изван својих граница и формирамо прави ход.
  2. Затегните колена и мало затегните мишиће кукова. Осетите како се ваше ноге мешају.
  3. Лагано повуците стомак и усмјерите репну кост испод себе. Ова акција ће помоћи да се добије осећај исправног држања тела са природним благим савијањем лумбалне кичме. Ово посебно важи за жене.
  4. Уклоните рамена из ушију, ослобађајући врат. Ова акција је важна како у стојећем положају тако иу обрнутим асанама, јер помаже у побољшању циркулације крви, што ће утицати на хормонски и нервни систем. Само ова позиција може бити лек за главобоље васкуларног порекла.
  5. Повуците врх главе. Остварите своју везу са Универзумом, осетите њену помоћ и покушајте да му више верујете. Све што редовно изводимо на тепиху постепено се претвара у свакодневни живот. Способност исправног обнављања позиције тијела даје нам снагу и енергију, што позитивно утиче на став људи око нас.
Фото: моллицатхеринеиога / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Септембар 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send