Филозофија

Зашто је самољубље ефикасније од критике

Многи су и даље увјерени да је сама похвала лоша.

Често критикујемо себе јер смо уверени да ће то повећати нашу мотивацију и повећати шансе за успех. Овакво понашање је појачано совјетским образовањем, према којем је самопоштовање лоше. Да бисте били поносни на своје заслуге, да знате сопствену вредност, да се морално подржите, то се не прихвата, односно, сматра се лошим обликом. Тако да живимо негативно, лично се закопавамо у њега.

Али зашто та тактика не функционише?

Прво, то је директан пут ка исцрпљивању својих енергетских резерви. Ми смо добили енергију за сваку идеју - од нас зависи како ћемо је управљати. Када се подржавамо, енергија је усмјерена ка циљу. Када критикујемо себе, енергија обнавља љубав коју нам недостаје. Апатија нас покрива, често се разболимо и генерално радимо све кроз превазилажење. Али је вредно љубити и прихватити себе, како ићи до онога што сте жељели је лако и бесплатно. Радње се обављају као да су саме по себи.

Друго, почињемо да се поредимо са осталима. Чини нам се да ће нас такмичарски ефекат потакнути, да се нећемо опустити. Какав је резултат? Уместо да слушамо себе и постајемо оно што јесмо, претварамо се у нечију смешну копију.

Као што видимо, не постоји ништа продуктивно у критици и самоедизму, ово је сигуран пут до деградације. Ако сте навикли да тежите циљевима тако што ћете се наглашавати, покушајте да култивишете љубав и прихватање на следеће начине:

  1. Јасно наведите циљ. Схватите које су његове очигледне предности. На пример, одлучили сте да једете исправно, а да не бисте отишли ​​на дистанцу, редовно прегледавате страницу на друштвеним мрежама свог луксузног познанства - упоредите се с њом, завист, како бисте одржали мотивацију на врхунцу. Уместо тога, покушајте да схватите да је правилна исхрана предиван циљ сам по себи: бити здрав, леп и срећан.
  2. Анализирајте своје контра. Признајте да постоје (зато што сте жива особа, а то је нормално), анализирајте их и одлучите како се оне могу претворити у предности. Можда брзо добијете идеју, али брзо изгорите? Онда развите план како да формирате добру навику и пратите га с лакоћом.
  3. Допустите себи да будете срећни. Многи људи не дозвољавају себи да буду сретни - боје се да ће након тога услиједити црна линија, да ће морати платити за срећу и слично. Али све ово је само ваша перцепција света. Замијените га позитивнијом и будите сретни. Особа може и треба да буде срећна, корисна за њега, за планету, за оне око себе. У сретним периодима, ми смо хармонични и зраче љубав.
  4. Не плашите се грешака. Само они који не покушавају не греше. Похвалите се због чињенице да не одустајете, да наставите да идете (пузите) до циља - то је веома племенит квалитет.
  5. Хвала. Себе, свој живот, све што вас окружује - ова пракса развија свијест и отвара извор енергије.
Фото: моллицатхеринеиога / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Новембар 2019).

Загрузка...