Филозофија

Карма Иога - несебична служба

Асана и медитација могу помоћи у проналажењу равнотеже у тако тешком задатку као што је служење.

У Бхагават Гити се каже да је служење другима најкраћи пут до духовних висина. Суштина овог учења се огледа у изјави поштованог индијског гуруа Неема Каролија: "Волите све, служите свима и памтите Бога." "Све о чему је говорио дошло је до љубави и служења", каже Мирабаи Буш, један од најпознатијих сљедбеника индијског ментора. "Наравно, није се противио пракси медитације и асана, али он то није учио."

Срећа да будемо близу

Степхание Харрисон, волонтерски хоспицијски радник, сједи на поду под ногама свог пацијента, 73-годишње Доротхи Армстронг, и њежно држи руке. Најмање једном седмично посјећује Армстронга: помаже код кућних послова, обавља послове и брине о тибетанском теријеру Покитоју. Понекад само причају као пријатељице. Степхание је инсистирала да је Дороти назове у било које доба дана ако се нешто догоди. Недавно се Дороти пробудила од неподношљивог бола, што ју је увелико уплашило. Степхание је одмах појурила у помоћ. "Када знате да постоје људи којима нисте равнодушни, преплављени сте невероватним осећањима", каже Армстронг. "Стефани је посебна особа."

На ивици

Један од принципа који обједињује све религије говори о важности служења другима: морамо помоћи болеснима и умирућима, скупљати топлу одјећу за сиромашне, хранити гладне и тако даље. Међутим, то није оно што карму јогу чини универзалном духовном праксом. У јоги, служба није само дужност и исправно понашање. Ово је начин самоостварења, што још једном потврђује: што више дајете, то више добијате заузврат. Али да ли ми гарантујемо просветљење сами себи на путу волонтирања? Како ће се наш живот промијенити ако одлучимо о овоме? Нема готових одговора на ова питања, јер као што је наведено у Бхагават-гити, карма јога је мистерија која се открива само онима који прате њен пут. Прво морате да разумете дефиниције и да не мешате карма јогу са службом. Карма јога се преводи као "јога акција". А жеља за служењем је оно што се, између осталог, манифестује у процесу праксе. Другим речима, карма јога мења наш став према свакодневним пословима, и у једном тренутку линија између обичне акције и службе почиње да се замагљује. Ова пракса развија у нама милосрђе и свест, чинећи нас подложнијим болу других. А то значи да у тешким животним тренуцима спремно дајемо сву нашу љубав и бригу онима којима је то потребно. У ствари, бол друге особе постаје наша властита, и осећамо потребу да је ослободимо као што олакшавамо физичку и менталну бол.

Нека буде светло

Карма јога није организација у чије се редове узимају изабрани. Свако може ићи овим путем. Пример за то је Степхание Харрисон. Сво дјетињство је гледала како јој родитељи помажу потребитима. Постајући одрасла и већ мајка, почела је да ради као волонтер. Испрва је помагала у дјечјем центру, који је основао њен најстарији син. Тада је почела да одржава туре за одрасле и децу са сметњама у развоју у локалном музеју. „Почео сам да помагам људе још у детињству, а чак сам и тада схватио колико нам је потребно једни другима“, каже Харрисон. Када је Степхание већ имала преко четрдесет година, постала је заинтересована за духовна учења, а волонтирање за њу добило је нешто другачије значење. Сада је добровољна служба оно што помаже Степхание да крене напријед на путу духовног развоја. У удобној дневној соби њене куће, она говори како је проматрање умирућих људи промијенило њену перцепцију свијета. Сећајући се како је један њен пацијент одлазио, она ћути у чуђењу. "Кожа и кости", каже Степхание. "Нитко никада није долазио до њега, а он је готово цијело вријеме шутио." "Једном је изненада, без икаквог разлога, почео да се моли," присјећа се Харрисон. "Његово се лице промијенило - сјало је, и то свјетло је дошло изнутра. Он је зрачио топлином, миром и љепотом. Умро је мање од једног дана касније. Али успео је да успостави везу са оним што је било изнад прага живота. И то му је дало храброст, нашао је водича који га је водио иза тајанствене ивице.

"Сведочио сам више пута смрт, и ово искуство ми је дало прилику да схватим да смо сви исти", каже Харисон. "Постоји нешто што ми одбацујемо, али постоји нешто што остаје. а површно видим оно што је скривено дубоко у себи, и то често радикално трансформише однос. " Оно што Харисон описује је главна разлика између карма јоге и обичног волонтирања. Већина наших поступака диктира его - нај површнији део нашег бића. А то значи да се идентифицирамо са нашим физичким тијелом, особношћу, радом, угледом, својином и видимо друге кроз исту призму. Често, радећи на добровољној основи, особа заиста задовољава потребе свог ега без да то схвати. То може бити било шта - покушај да се ослободе осјећаја кривице, потрага за поштовањем и похвалом, жеља да се свима покаже све што можете "спасити" људе.

У суштини, задовољење ових потреба заснива се на неједнаким односима: "Имам нешто што ће ми омогућити да подигнем још једног од дна или га промијенимо на боље." И овдје се испреплићу негативне просудбе, јер волонтер доноси закључке на его нивоу, засноване само на информацијама које его може да опази: "Ја сам изнад оног кога желим да помогнем" (прљави су, а ја сам чист; они су овисници и немам овисности итд.) Ако се они који примају такву “помоћ” осјећају осуђени, постаће још горе. Рад на добровољној основи постаје потпуно другачији када се одвија на другом нивоу - од душе до душе. У ствари, то је однос Степхание Харрисон и Доротхи Армстронг, у којој једна особа дијели свој интегритет с другим, и ова комуникација нема друге сврхе. Рам Дасс, који се сматра једним од највећих модерних мајстора карма јоге, каже: "Долазећи у хоспицију, чекам да моја душа превлада, и тек након тога почињем радити. Не видим пацијента са АИДС-ом - видим душу. Питам га: "Па, како је ваша инкарнација?"

Када једна душа служи другој, не јавља се потреба за давањем савјета и “подизањем од дна”. "Мислим да би сви желели да се међусобно промијенимо, јер нам даје осјећај контроле над оним што стварно не можемо контролирати", рекла је Гаил Стробе, ауторица Ритам милости: Брига за душу, комуникација с друштвом ( Ритам суосјећања: брига за себе, повезивање са друштвом. - С моје тачке гледишта, много је корисније служити с мишљу да не могу спасити особу од патње, а према хиндуистичкој и будистичкој традицији патња ће нас увијек пратити И све што могу је да понудим своју љубазност, знајући онда одлучите да нешто није у мојој моћи. "

Љубав према удобности

Карма јога није само незаинтересована, већ и "неприкладна" служба. У Бхагават Гити, Бог Кришна описује правог практичара карма јоге као онога који "искуси чисто задовољство и проналази савршен мир у души - и за њега нема потребе да се врши акција." Али ово је идеал. Обично смо суочени са "тамном страном министарства". И то није само жеља за промјеном људи или ситуација. Неко постаје радохоличар и престаје да обраћа пажњу на своје потребе. Бол и очај који свједочимо може нас претворити у цинике, а наша служба ће престати да буде таква. Можемо пасти у замку таштине и поноса, и можемо се одужити да можемо спасити свијет. Разлог лежи у заблуди да смо или бољи од људи којима служимо, или још горе од њих. Било како било, то нас лишава наше снаге, а ми еманцулирамо нашу способност за саосећање.

Тамна страна у карма јоги се не може избјећи. У пракси, иста ствар се дешава као у медитацији - сусрећете немирни ум мајмуна: "Зашто то радим?", "Мрзим овај посао!", "Гледам на сат - колико је лоше ..." и лике. Међутим, све се може исправити, позивајући на помоћ најздравији смисао. Другим речима, будите реални и усмеравајте своје несебичне импулсе у оно што је у вашој моћи. Наша способност да помогнемо људима да се мењају током времена. Ако имате заузет распоред рада или малу децу којима је потребна пажња, ви, наравно, нећете бити у могућности да се посветите онима којима је помоћ потребна толико времена као пензионисана особа, или, рецимо, студента током празника. Ако сте мудри о себи и својим способностима, то ћете узети у обзир.

Проналажење посла као волонтера је лако, поготово ако нисте опсједнути спасавањем свијета. Само погледајте око себе или потражите опције на Интернету. Такође је важно запамтити да карма јога не би требало да буде формална обавеза. Њен саставни део је љубазност и љубазност. Ако услуга минимизира друге области у вашем животу, ви ћете бити љути и љути, а тај негативни став ће утјецати на оне око вас. Духовни аспект служења је слиједити позив срца. Међутим, немојте радити без израчунавања. Морате да разумете на шта можете да трошите време без ризика за своју породицу и посао. Такође треба да осетите унутрашњу равнотежу. Ако једино што можете да приуштите је један дан месечно - добро. Мирабаи Бусх, коаутор Рам Дасс-а са суосјећањем у акцији, препоручује сљедеће практикантима Карма Иоге: будите храбри, почните мали, користите оно што имате, радите оно што вам доноси задовољство, и не узимајте превише.

Бхагавад-гита учи пронаћи равнотежу у свим ситуацијама. Волонтирање није изузетак. Управо кроз равнотежу оно што радите ће доћи из срца. Асана и медитација могу помоћи у проналажењу равнотеже у тако тешком задатку као што је служење. Штавише, Буш је уверен да су свакодневне духовне праксе неопходне свима који вежбају карма јогу. "Ако нема унутрашњег живота", каже она, "постоји очај који вам шапће:" Све је бескорисно. "Духовни живот нам помаже да се помиримо са парадоксом наде и очаја, радости и туге - свих оних конфликтних осећања која су део праве службе. са њима уз помоћ само интелигенције готово је немогуће.Духовне праксе помажу да се избегне замор од саосећања, али ипак то није панацеја. “Већину времена осећам равнотежу”, признаје Стробе. бурн "Чини ми се да је за некога ко је потпуно укључен у такав посао, то неизбјежно. Равнотежа је тешка ствар. Кључно је слушати унутарњи ритам, а духовност нам помаже у томе.

Понекад је потребно скоро потпуно уронити у рјешење неког проблема, а понекад - погледати у себе и прије свега бринути о себи. Понекад успевам да обоје урадим у исто време. "Срећом, у карма јоги, добровољна служба промовише унутрашњи раст, и обрнуто. То је оно што је Стефани Харисон открила пре много година када је почела да ради у хоспицију." Смрт и очајање понекад ме плаше, - признаје Степхание. "Али то ме никада није зауставило." Нешто дубоко у себи каже: "Ово је дио живота, дио нас самих." Верујем да нас све што сусрећемо у животу учи и отвара нове могућности. Ово је тежак посао, али то је управо оно што би права особа требала учинити. И не бих желео да живим свој живот другачије. "

Чека вас овде

Фирст Мосцов Хоспице
ввв.хоспице.ру
тел .: (495) 245-7604 / 5969 (координатор Алсоу Адиповна)

Дечји хоспиц (Санкт Петербург)
кидсхоспице.орг
тел .: (921) 868-7152 (координатор Анна Владимировна Тасхтан)

Први хоспиц за децу са раком (Москва)
ввв.цхилдхоспице.ру
тел .: (495) 324-4317
е-маил: едитор@цхилдхоспице.ру

Волунтеер цлуб
ввв.цлуб-волонтеров.ру
е-маил: цлуб-волонтеров@рамблер.ру
ИЦК: 47217028 (Олга), 279333086 (Илиа)

Волонтерска заједница Москве и Москве "Волунтеерс.ру"
ввв.волонтери.ру

Добротворна фондација "Волонтери за помоћ сирочади"
ввв.отказники.ру
тел .: (926) 143-5065 (координатор Јулиа Арзханих)

Фото: унспласх.цом/@еванкирби2

Погледајте видео: (Фебруар 2020).

Загрузка...