Филозофија

Принцип јоге са телом и умом

14. април 2017. 8962 0

Практично сваки текст о јоги - древни или модерни - каже да јога функционише не само са телом, већ и са умом, дозвољавајући да постигне хармонију, да доведе емоције у равнотежу. Ово је нека врста стварности, али како се то дешава? Зашто неки долазе на овај баланс брже од других, а неки уопште не долазе?

Ово стање се делимично постиже постепено, током рада са асанама. Неки практичари имају негативан став према раду са телом, ову вежбу називају "само фитнес" и позивају на фокусирање на рад са умом. Они се могу разумети, такви људи позивају на практиковање јоге ради садржаја, а не форме. Али, с друге стране, не подцењујте важност рада са телом. Зашто је то важно? Будући да модерни човјек не води најздравији начин живота, свакодневно га прате пасивност и лоше навике.

Претпоставимо да је био инспирисан идејом да треба да се укључи у духовно образовање, а сада седи у Сукхасани са јасном намером да достигне просветљење. Колико је довољно? Па, ако говоримо о обичном службенику, онда, највероватније, он неће сједити најмање пет минута. Његово тело је нефлексибилно, слабо и неспремно, енергија која циркулише у њој није слободна - ум ће стално бити ометен болом, иу таквим условима рад са умом је немогућ.

Зато ученик прво учи асанасда се на крају припремите за рад са умом. Али не само за ово. Током извођења асана, често моделирамо животне ситуације и почињемо их обрадити на подлози. Присјетите се како, када радимо Планка, радимо не само на снази мишића руке, већ и на издржљивости, која нам је онда корисна у животу. Или, као у групној класи, ми покушавамо, без оклевања, да испаднемо из асане - то помаже да се не гледа са привлачним погледом на друге у животу. И тако даље.

У време било каквог нагињања или увијања са практикантом, може се десити нешто попут еуфорије - осећај апсолутног олакшања и радости. Ово пријатно осећање, по правилу, праћено је ослобођењем од енергетског блока или блокова - што директно има позитиван ефекат на емоционалну позадину.

Следећа фаза је пранаиама, праксе дисања. Поред чињенице да насим телом засиавају кисеоником, имају позитиван утицај на унутрашње органе, нормализују се нервни систем, помазуци мирно реаговање на неоцекиване околности - а то је једна од најважнијих компоненти унутрашње хармоније.

Онда долази директан рад са умом, медитацијау којој можете боравити од 5 минута до неколико сати, уживајући у тишини ума. Постоје многе научне студије које доказују да медитација побољшава функцију мозга и јача нервни систем. Поред тога, она има много других предности.

Али наведени кораци нису ништа ако нема праксе. миндфулнесс. Свијест помаже да се препозна постојање проблема који су неопходни за њихово рјешавање. Нема границе савршенства, наравно. Након што сте савладали наведене фазе, пред вама ће вероватно настати седам корака Патањалија, и ваш развој ће се наставити. Али, у сваком случају, већ у фази рада са асанама - претпоставимо да их изводите свесно, савесно и редовно - осећаћете више мира и мудрости у свом животу.

Немојте се тога плашити или тражити трик. Јога не ради на принципу освеживача ваздуха, не маскира непријатне емоције и не ставља ружичасте наочаре на вас - омогућава вам да схватите ваша болна места која изазивају негативне емоције и лече их, због чега особа има добро расположење, здравље, више снаге и енергије.

Фото: нортхцаролина_иогагирл / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Новембар 2019).

Загрузка...