Филозофија

Пут свесности: 7 знакова да имате напредак на путу свести

Како да схватите да сте се померили са мртве тачке? Ево 7 знакова.

Према будизму, пажљивост је пут ка буђењу. Може се рећи да се будимо из душевне патње која иде уз похлепу, обману и мржњу. И ми се такође будимо у љубави, саосећању, миру и мудрости.

Свесност нас учи да снажно интересовање за оно што се дешава изнутра води ка разумевању; да је радозналост оно што открива унутрашњи простор који омогућава да се догоде дубоке увиде.

Када су времена тешка, само требамо показати радозналост о ономе што се дешава, а не узети све непријатељство. Свесност нам омогућава да схватимо шта је тачно "негативна" емоција и учи нас да посматрамо како се повезујемо са тим искуством и да се носимо са тим искуством.

Ако желимо да се искуство или ситуација заврши што је прије могуће, онда заправо не проводимо свјесност, јер не допуштамо да будемо потпуно отворени и присутни. То је прихватање ситуације која доноси ослобађање и омогућава да тешке емоције прођу кроз нас а да се не заглавимо.

Како онда схватити да имамо напредак на путу буђења?

  • Наше разумевање несталности и промена постало је дубље.
  • Имамо већу унутрашњу равнотежу.
  • Све мање осуђујемо.
  • Постали смо отворенији и прихватљивији.
  • Имамо растући осећај присуства у нашем животу унутрашњег мира.
  • У нашем односу постоји више саосећања.
  • Ми смо пажљивији и пажљивији у комуникацији са другим људима.

Љепота свијести је да није ограничена на наш медитацијски јастук. Можемо практиковати свесност буквално било где. На примјер, када кажемо нешто: можете се запитати "да ли су моје ријечи испуњене добром вољом?"

На путу свесности, такође имамо дубоке увиде - који су свакако дивни - али најважније је да их интегришемо у наш свакодневни живот. Али, као и све остало на свету, ова жива искуства такође пролазе или се мењају. Није то оно што нас доводи до патње, већ се држи за њих. Стога, ми учимо да пустимо - опет и опет, да практикујемо невезаност. То је контекст у којем се најбоље може разумјети пракса свијести. Управо у овој фази појављује се права слобода ума - што, заузврат, доводи до нових спознаја и нових изненађујућих открића.

Фото: мелиссаамбросини / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Јануар 2020).

Загрузка...