Филозофија

Прави избор: како се кретати у јога стиловима

Желите да радите јогу, али збуњени у стиловима и правцима?

Желите да радите јогу, али збуњени у стиловима и правцима? Не знате шта да изаберете? Наш водич за најчешће школе јоге данас ће вам помоћи да одлучите. Нисмо се посебно бавили теоријским и историјским аспектима стилова. Уосталом, на крају, то ће бити пракса која је важна, и да ли ће вам се свидети оно што се дешава у класи или не зависи од ваших даљих акција - да ли ћете остати или наставити вашу претрагу.

Ииенгар Иога

Ииенгар Иога - један од најпопуларнијих стилова у нашој земљи, уз асхтанга виниаса иога. У разреду ћете наћи статичку праксу асана. Будите спремни да фино подесите позе, велики број инструкција, на чињеницу да ће вас учитељ исправити у асани. Поред тога, у Ииенгар иога Традиционално се користи велики број помоћних материјала - они омогућавају избегавање повреда и неопходни су да тело заузме исправан положај у асани, без обзира на тренутне физичке способности ученика. Цлассес Ииенгар иога разликују се по степену тежине, али почетнику неће бити дозвољено ни да почне - прво морате завршити уводни курс који се састоји од 4 часа. Поред тога, у Ииенгар иога јако терапеутски смер: специјалне терапијске класе, часови за старије особе, ииенгар иога за труднице.

Оснивач: Сри Б.К.С. Ииенгар

Где да идете:
Ииенгар Иога Центре, ввв.иога.ру;
Ииенгар Иога Студио на Олд Арбату, ввв.иогастудио.ру

Асхтанга Виниаса Иога

Ако се желите знојити, динамична пракса асхтанга виниаса иоге је оно што вам је потребно. Лекције укључују секвенце асана (активни загријавања, стојећи и седећи положаји, отклони и обрнути блок), међусобно повезани комплексима покрета - виниасас. Све вежбе се изводе у спрези са пранајамом (специјално дисање), бандхама (енергетским бравама) и дрисхти (прописани правац погледа у свакој асани). Захваљујући свему овоме, пракса постаје “медитација у покрету”, где се пажња усредсређује на звук дисања, осећај бандха и одговарајуће дрисхти. Као и другде, компетентни наставник је кључни фактор за успјешну и сигурну праксу. Прави програм обуке заснива се на фазном увођењу у личну праксу свих компоненти и суптилних нијанси стила. У традиционалним студијима за почетнике, редовно се одржавају редовни уводни курсеви, што нам омогућава да постепено проширимо спектар асана, уместо да бацамо почетнике у читав низ одједном, чиме се избегавају повреде. Прије него што одете на прву лекцију, обавезно питајте наставника да унапријед процијени ваше физичко стање и добије препоруку о избору разреда.

Оснивач: Сри Паттабхи Јоис

Где да идете:
"Асхтанга Иога Центар", ввв.иога108.цом;
"Асхтанга Иога Центер-1", ввв.иога108.су

Сваскха иога

Мекан, али истовремено и снажан динамички стил. На лекцији чекате детаљно прилагођавање асана и великог броја винија. Групне класе су подељене у три нивоа. Први развија отпорност и засићен је моћним асанама и винасама. Потпуна супротност је пракса другог нивоа, чије су асане првенствено усмјерене на развијање флексибилности и повећање амплитуде покрета. Пракса трећег нивоа је органска комбинација првог и другог, која се изводи спорим темпом, праћена пранајамом и дугим циклусом обрнутих асана на крају.

Оснивач: Сри Т. Крисхнамацхариа - учитељ чувеног Сри Б.К.С. Ииенгар и Сри Паттабхи Јоис. Већ у својим зрелим годинама, на основу неколико деценија наставне праксе, Сри Т. Крисхнамацхариа је створио благ, али истовремено моћан стил, који је пренео на три његова последња ученика који су студирали код њега више од 20 година: Шри ТКВ. Десикацхару, Сри Рамасвами и АГ Мохан.

Где да идете:
Студио иога анд иога тхерапи Агапкин Иога Статион.
ввв.иога-статион.ру

Кундалини Иога

Једини од свих стилова наведених у овом чланку који није повезан са хатха иогом. То је динамична пракса, чије су све вјежбе комбиноване у посебне комплексе - крииа (ријеч "крииа" значи "акција") - и уређене у строго одређеном реду. Свака вјежба се изводи у строго одређеном времену уз истовремену концентрацију и одређено дисање. Обично постоји лагана верзија одређене позе. Пре почетка наставе, поставка за класу се даје помоћу иницијалне мантре. Опуштање и медитација прате крију. Кундалини јога се назива јога супер напора и јоге свијести. То не значи да ћете морати да прођете стандарде ТРП-а, али неће вам шкодити да се консултујете са лекаром, направите рендгенску слику кичме и проверите стање виталних органа и зглобова. Морате бити свјесни властитог здравственог стања како бисте информирали наставника о било каквим проблемима, ако је потребно, прије почетка наставе. Кундалини јога часови могу имати другачији тематски фокус: јога за жене, интензивне (за оне који су ангажовани више од две године), јога и пранаиама (дисање), јога и гонг медитација, јога и холотропно дисање, јога за труднице, јога за децу, итд.

Оснивач: Кундалини јога практиканти сматрају да су њихови главни гуруи Иоги бхајан, мајстор који је увео западни свет у учење.

Где да идете:
Иога Федератион, ввв.кундалини.ру;
Иога цлуб "Сат Нам", ввв.сатнам.ру

Бикрам Иога

Стил је невероватно популаран у Америци и недавно се појавио у Русији. Карактеристична карактеристика наставе: одржавају се у просторији у којој се ваздух загрева на 40 ° Ц, са високим нивоом влажности. Стандардни, увек непромењени комплекс се састоји од 26 хатха-иога асана које омогућавају рад свих главних мишића и зглобова за 90 минута. Лекција је заиста врућа, а пракса је интензивна, стога будите спремни на чињеницу да ћете се у једном тренутку тешко навићи на то. То не значи да вам стил не одговара. Смирите свој дах и ум, концентришите се и медитирате, наставите даље. Након неколико сесија, схватићете да повећана температура помаже да се постигне максимални ефекат праксе: флексибилно и витко тело, здрави зглобови и крвни судови, нормално функционисање свих телесних система.

Оснивач: Бикрам цхоудри

Где да идете:
Бикрам Иога Студио у Варсхавки, ввв.бикрамиога.ру;
Центер ЕнергИога.ру, ввв.енергиога.ру

Иога 23

Систем који је створио украјински учитељ јоге Андреј Сидерски брзо добија на популарности у Русији. Ово је динамична пракса. Асане се изводе у режиму слободног дисања или под музичким метрономом са датим темпом и ритмом, често стандардним за све. Дисање под метроном омогућава новајлији да усмери своју пажњу ка унутра и посматра процесе у телу и уму, уместо да буде ометен околном стварношћу. Пре или после извођења „јога гимнастике“ (друго име је Иога 23), врши се пранајама, захваљујући којој се стање нервног система стабилизује и усклађује, системски поремећаји у телу се враћају у нормалу, а самим тим и здравствено стање се побољшава. У почетној фази, ученицима се дају најједноставнији геометријски облици (асане) у лаганом тренинг моду, подржани једноставним техникама дисања. Почетницима се препоручује да науче праксу у групама за почетнике, гдје ће тренер темељито објаснити како се поправљају позе, како се изводе одређене технике и на шта тачно треба обратити пажњу приликом извођења вјежби. Али повремене посете групама за оне који настављају су такође добродошле: на овај начин можете да осетите и видите оно чему треба да тежите!

Оснивач: Андреи Сидерски

Где да идете:
Иога цлуб "Сат Нам", ввв.сатнам.ру;
Студио Иога Цласс, ввв.иога-цласс.ру;
Јога центар "Прана", пранаиога.ру;
Иога Федератион, ввв.кундалини.ру

Јивамукти иога

Динамичан стил који се заснива на практиковању винија, проучавању светих текстова, нада иоги (јога звук), бхакти јоги (преданост Богу), певању мантри и медитацији. Један од главних задатака наставника је да објасни ученику како се јога може увести у свакодневни живот изван тепиха. Боље је почети тренирати са специјалним часовима за почетнике Јива басиц, који се одржавају у студију НИМ Иога. У овим часовима, они ће вам рећи шта је јога, научити вас како правилно дисати, изводити асане и бандхе (енергетске браве), детаљно вам рећи на шта треба обратити пажњу током тренинга. Поред тога, студио НИМ Иога, који је званични представник стила у Русији, редовно одржава семинаре са искусним наставницима Јивамукти јоге из Америке и Немачке.

Оснивачи: Схарон Ганнон и Давид Лифе

Где да идете:
Студио НИМ Иога, ввв.нимиога.цом

Фулл ревиев

Да бисте коначно одредили избор стила, можете посетити специјалне курсеве прегледа. Такве постоје, на пример, у Федерацији јоге: ово је курс у пракси различитих врста јоге, укључујући 8 лекција, од којих је свака посвећена једној од области које се практикују у Федерацији. Цео курс је праћен теоријским материјалом и низом практичних вежби: асане, криие, дисање, медитација, мантре и још много тога. Свака лекција почиње детаљним предавањем и осмишљена је за најосновнији ниво.

А у студију Агапкин Иога Статион недељно је одржала бесплатну уводну лекцију "Пробај јогу!". Састоји се од два дијела - теоријског и практичног. Почетницима се говори шта је јога, који ниво јоге постоји, како је користан, и како и гдје почети практицирати. Овде можете покушати да изведете асане и вежбе дисања.

Још један студио у којем се у оквиру једног курса упознају различити стилови јоге - то је иога клуб "Сат Нам". Посебан курс за почетнике обухвата пет часова: "Врсте јоге. Принцип ненасиља", "Енергија", "Концентрација пажње", "Дисање", "Звукови и мантре". Сваки сат се састоји од два дијела - теоријског и практичног.

Фото: ацтиоњацкуелин / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Новембар 2019).

Загрузка...