Филозофија

Јесте ли ви Саттвиц?

Pin
Send
Share
Send
Send


Да би достигао виша стања свести, саттва мора доминирати у човеку.

Универзум, према филозофији јоге, је интеракција трију гуна, или одлика природе - рајас (динамика), тамас (инерција) и саттва (мирно).

Људски ум се састоји од ових квалитета, али не у једнаким пропорцијама - један од њих увек доминира. У савременом човеку, има више него рајас или тамас. Истовремено, једини квалитет који не изазива патњу и помаже да се постигне ослобођење је саттва.

Саттва је окарактерисана као мир, чистоћа и просветљење, али на руском језику постоји тачнија реч - доброта. Саттвиц човек је благословљен човек, чист у телу и души. Саттвицки ум је цист, једноделни ум, фокусиран само на оно што се дешава у вама.

Свака од три пушке игра улогу у нашим животима. Ако сте превише лењи да урадите нешто, онда Тамас превладава. И док радимо, треба нам рајас да будемо активни. Није случајно да „за енергију“ пијемо кафу и чај, који се по својој природи сматрају рајасичким, тј. Рајас-појачавајућим пићима.

Да би достигао виша стања свести, саттва мора доминирати у човеку. Пракса јоге помаже да се повећа ниво личне саттве, да се у себи култивише мир ума, јасноћа и унутрашње светло.

Б.К.С. је то лепо рекао. Ијнгар у својој књизи "Јога. Светлост живота": "Асана се изводи на саттвиц нивоу, где просветљење испуњава целу позу. Човек осећа пунину суштине - од центра до коже. а свест о животу преплављује сваку ћелију у телу. "

Саттвиц храна служи истој сврси. Цхандогиа Упанисхад каже да "ако је храна коју једемо чиста, онда је наш ум чист." Саттвиц се сматра простом вегетаријанском храном која није контаминирана ни убијањем животиња ни токсинима.

"Особа која практикује јогу треба да једе само храну са сатвичног квалитета. Ни у ком случају не би требало да једете храну која негује страст и генерише сумрак, као што је месо. Такође треба да одбијете употребу токсичних супстанци као што је никотин" Сри К. Паттабхи Јоис на Иога Мале.

Међутим, мора се схватити да потпуно саттвиц (доброћудна) особа не може радити у уреду и, у принципу, размишљати о томе како зарадити новац за живот. Онај ко је близак Божанском има сасвим различите интересе. Подизати квалитет саттве у себи је једна ствар, али постати потпуно саттвиц је друго.

Фото: унспласх.цом/@косал

Погледајте видео: (Август 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send