Јога читање

Сева: зашто јога практикује службу

Сева одлучује о најважнијем циљу живота - да буде користан.

Сева је санскритска реч која дословно значи "служба". У индијској култури, служење се сматра саставним делом духовног пута, а жеља за служењем без мисли о награди или личном добитку се култивише. У контексту индијских религија, појам дефинише рад или службу која се обавља да би се задовољили Бог, гуру или света особа. Често се Сева сматра синонимом Карма Иоге (јоге служења) - централне праксе Цхариа-пада (периода религиозног учеништва, које је посвећено служењу и развоју карактера). Истовремено, карма јога је генерално пут ка Богу кроз послушност, служење и невезаност за резултате акција, а Сева је конкретна свакодневна акција и пракса.

Амма о Сева. "Погледајте дрво јабуке. Она даје све своје плодове другима, не остављајући ништа за себе. Њено постојање је намењено другим живим бићима. Исто важи и за ријеку. Сви долазе и купају се у њој. Она пере прљавштину свима, не очекује ништа заузврат. Она вољно прихвата сву контаминацију и враћа чистоћу, жртвујући све за добробит других.Дјеца, сваки предмет на овом свијету нас учи о жртвовању. Ако пажљиво гледате, увидјет ћете да је сав живот жртва. Муж мужа улази у њен живот за своју жену, а жена жртвује свој живот за свог мужа, мајка се жртвује за своју децу, а деца у име своје породице. Свако од нас жртвује наш живот на овај или онај начин, нема стварања без жртвовања. Овај мали наш свет се мора развити док не обухвати читав свемир. Како расте, можемо видети да наши проблеми постепено нестају. Цитат: "Пробудите се, децо!" Том 2, стр

Иоги Бхајан на незаинтересованом служењу. Као део Кундалини Иога школе у ​​традицији Иоги Бхајане, посебна пажња се посвећује теми служења, захвалности и прихватања. Сева се сматра оним што се ради за некога, са мотивом да изведе ову акцију ради властитог Бога и сопственог духа. Ако особа очекује да ће накнадно добити нешто заузврат, боље је не изводити ову акцију. Ово се неће сматрати сева. Иоги Бхајан је написао: "Сева је вишедимензионална. Сева може да се манифестује као понуда. Кроз Севу можете да стекнете поверење друге особе. Чинећи понуду, ви вежбате, трансформишете се и постанете самодовољни. и бићеш још ближи себи. "

Хималајска школа јоге много говори о главној обавези у овом свету - служби. Ако је страх присутан у животу неке особе или ако у њој влада конфузија, разлог за то је да он нема обавезе. Сева није нешто што се ради удобности или задовољства. Најважнији циљ живота је да буде користан. Сева вам даје могућност да будете саосећајни, повезани са светом и заједницом. Дјеловање севе је акција захвалности.

Фото: спортсцхецквомен / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Јануар 2020).

Загрузка...