Филозофија

Да ли се исплати укључити у проблеме других људи

Pin
Send
Share
Send
Send


Склоност ка претераној емпатији је опасна по здравље! Шта са тим?

Једног пролећног дана, Џенет Вајт, заједно са својим мужем и кћерком Кате, вечерали су у ресторану на једном од пристаништа у Сан Франциску. Одједном, Кате је плакала. На питања забринутих родитеља, она, јецајући, је одговорила: "Чини ми се да сам, након што сам се ангажовао, направио велику грешку." Педесет осам, Јанет, графичарка и мајка шестеро дјеце, никада није видјела своју кћер у таквој конфузији. Мислећи да ће то бити добро за њу, предложила је Кате да оде до катедрале. Међутим, након што је прошла само на пола пута, Јанет је и сама осјетила такву слабост и празнину да је морала да легне на траву у парку.

Емоционална криза коју је Кате доживљавала нашла је мајку у стању нервозне исцрпљености: морала је трпјети чињеницу да је њен супруг, адвокат, провео цијели дан на послу, а њена друга кћерка је стално пропуштала часове.

Јанет је покушавала да се држи у рукама, али, упркос свакодневној настави јоге и пилатеса, здравствени проблеми узроковани стресом постајали су све чешћи: притисак се стално повећавао, а на кожи њених руку појављивала су се крварења.

Разлог за тегобе био је склоност претераној емпатији. Недавне студије су показале да је способност да се ставимо на место другог - емпатија - програмирана у нама. Када почнемо да емпатирамо са особом која доживљава физички или емоционални бол, активирају се посебне мождане ћелије - зрцални неурони - које изазивају реакцију која се обично јавља током непосредног искуства бола. Истраживачи верују да су они који су склони превише емпатије, ниво зрцалних неурона изузетно висок. Штавише, код таквих људи, ове ћелије су посебно активне. Дакле, сумње психолога су биле оправдане: склоност претераној емпатији је опасна по здравље.

Према Пх.Д., професору психијатрије са Калифорнијског универзитета, и аутору књиге Позитивна енергија, Јудитх Орлофф, која је превише жестоко проживљавала бол других, можемо зарадити синдром хроничног умора и фибромијалгију. Она тврди да су људи склони јакој емпатији склони депресији, често се осјећају тјескобно, уплашени или, као што је случај са Јанет, слабост и исцрпљеност. То не значи да бисмо се требали ослободити наше способности емпатије, међутим, морамо научити да је контролишемо.

Према учитељу јоге и аутору књиге Исцјелитељски пут јоге, Нисцхали Јои Деви, без емпатије, саосећање се не може развити - кључни аспект сваке духовне праксе. Али, изгубљена у искуствима других људи, немогуће је остати самилостан.

Он сигнал

Према Бо Форбесу, клиничком психологу и учитељу јоге из Бостона, ако сте склони превише емпатије, гледајући патњу друге особе, покушавате да се ослободите његовог бола - и себе - без обзира на све. Међутим, ако у вашој потрази да вам помогне да одете предалеко и нападнете нечији лични простор, преузимате нечију карму. Из истог разлога, не дозволите никоме да крши ваше границе. Можда звучи сурово, али понекад је најбоље што можемо да дозволимо особи да се носи са болом.

Како одредити линију која је боље не прећи? Психијатар и психоаналитичар Давид Наицхол позива да послуша сваки сигнал који нам шаље наше тело. На пример, ако вам неко прича о својим проблемима и ако је узнемирен или депресиван, покушајте да обратите пажњу ако имате осећај укочености у раменима или стезање у грудима или главобољу. Свесни таквих сензација, могуће је спречити њихов даљи развој.

Поштена реч

Ако сматрате да разговор о искуствима других људи исцрпљује ваше емоционалне ресурсе, важно је јасно разумјети - и допустити вашем суговорнику да то схвати - што можете учинити за њега и оно што не можете. Понекад само треба да проведете мање времена са особом, комуникацијом с којом вас уништава. Немојте се плашити да кажете: "Волим вас и заиста желим да будете у реду, али сада не могу дуго да говорим." Тако ћете моћи да култивишете у себи Сатиу - право-чудо.

Памела Каплан, власник јога студија, показала је сатиу када је један од наставника отпуштен. Није било лако пријавити неугодну одлуку, узвикнула је учитељица и извинила се. Каплан је суосјећао с њом и истовремено је био изузетно поштен, јер је била јасно свјесна да се с том особом ништа не може ријешити. Памела ју је увјерила да ће као независни инструктор постићи већи успјех. Тако се испоставило: након отпуштања отвориле су се нове могућности пред наставником, а она је створила свој студио.

Унутар разлога

Може се чинити да, без да смо укључени у нечије проблеме, не показујемо одговарајуће учешће. Међутим, важно је разумети да је ово здраво неукључивање. Можемо слушати вољену особу, али то не значи да бисмо требали однијети његове проблеме.

Прошлог пролећа, на инсистирање своје породице, Јанет је отишла у Канаду да посети своју сестру. Тамо су заједно похађали часове јоге, а Јанет је коначно имала прилику да обрати пажњу на себе, да се фокусира на оно што се дешава са њеним телом и умом. На одмору, њен притисак се вратио у нормалу и њена кожа се очистила. Јанет се осјећала одмараном и пуном снаге.

Међутим, када се вратила кући, њени здравствени проблеми поново су је почели сметати. Тада је постало јасно да Јанет треба да научи да се превише не уплиће у проблеме чланова породице. Била је веома забринута када је Кате неочекивано објавила своје сумње око предстојећег венчања: бојала се да ће њена ћерка прекинути ангажман због страха од будућих обавеза. Јанет је мислила да је можда Кате жива фантазија, ау међувремену је пролазио живот. Њен први импулс је била да смири Кате, говорећи да су њени страхови само нервозни. Али онда јој је дошло до речи њеног учитеља јоге: "Не могу спасити особу од изазова - што нисмо створили. Једина ствар у мојој моћи је да будем с њим, да волим и да показем саосећање". А Јанет је управо својој ћерки дала менталну кризу. Као резултат тога, Кате је била у могућности да донесе исправну одлуку и прекине ангажман.

Научивши да постави неопходне границе, Јанет је почела да се осећа много боље: притисак се вратио у нормалу, а кожа је поново постала глатка. Сада схвата да је немогуће у потпуности заштитити своје рођаке од стреса. Њена ћерка упознаје другог мушкарца, а сада Јанет намјерава бити близу Кате и подржати све што се догоди.

Погледајте видео: (Август 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send