Филозофија

Реч која спречава вашу праксу

Pin
Send
Share
Send
Send


То је паразит који се мораш ријешити.

Ова реч је "треба". И сви његови деривати: "потреба", "морам", "морам" и тако даље. Ове речи су паразитске јоге које не треба користити. И ево зашто.

Временом, пракса постаје све тежа, мишићи - еластичнији и его - више него раније. Чини нам се да сваке године ми муст постижу велике успјехе, показују боље резултате, обављају сложеније асане. Али када једном осетимо бол, на пример, у коленима. И не дозвољава не само да седи у положају Лотуса, већ и само да седи на поду без тепиха или јастука.

А ви, практикант са искуством, дођете у групни час и збуњено седите на јастук, док новајлија ради без њега и показује више успеха на тепиху од вас.

Ви сте збуњени. Уосталом, јога треба у своју корист. Током година ти муст бити здравији и флексибилнији, а не повредити се. Али, осећајући нелагоду у Вирабхадрасан И, ви превазилазите бол и покушајте да још више савијате колено док га не пробије неподношљив бол. И ви схватате да се то више не може наставити.

Али шта је пошло наопако, у чему је проблем, и зашто је небо казнио ту особу повредом колена?

Ствар је у томе што је превише притискао на себе - и морално и физички. Стално се потицао на ријеч "мора", умјесто да дође у редовну праксу кроз прихватање, опуштање и задовољство.

Непрестано се ругао свом телу, не слушајући га, мучивши га претераним оптерећењем, игноришући умор и нелагоду. Тада је тело одлучило да му помогне и лагано наговести уз помоћ колена да је време да се успори.

Али човек није одустао. Стидио се кољена и покушавао их је преобразити. Сваког дана је изненада трљао главу и није схватао зашто се ништа није десило.

И то не излази, јер није дало тијелу времена да пробави и асимилира оптерећење. Зато што је био вођен неком врстом фиктивне слике, којој је тежио, уместо да се третира са пажњом и љубављу. Зато што је био вођен речју "мора", а не здрав разум.

Људи су често погрешни, верујући да ће бити срећни само када докажу нешто, заслужују универзално одобрење. Али истински сретни људи су они који живе у хармонији са самим собом и са свијетом и не теже јавном мишљењу. Ко је пажљив и брине о себи, који прати своје здравље из љубави према себи, а не из жеље да прати трендове.

Уклоните реч "мора" из лексикона, престаните да гледате около, усмерите пажњу и чујете шта вам је потребно да будете срећни.

Фото: гловиогаретреатс / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Август 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send