Филозофија

Како научити управљати жељама

Жеље се могу научити управљати. Онда ће бити мање буке у животу, хаос ће нестати из њега.

Да би у потпуности искусили моћ жеље, довољно је да изађемо напоље. Шта год да видимо, све ће очарати наше очи: шик ципеле, нове ЦД-е у излогу музичке продавнице, букет цвијећа. Мирис свјеже скухане каве из ресторана изазива велико искушење ... Након што смо напокон стигли до одредишта, изненада осјећамо да смо потрошили снаге које би биле довољне за цијели радни дан. У препуштању искушењима, понекад заборавимо куда идемо и зашто, да не спомињемо да је новчаник изненађујуће празан.

Жеље се могу научити управљати. Онда ће бити мање буке у животу, хаос ће нестати из њега. Мала свакодневна искушења одвлаче пажњу од важнијих ствари. Чак и креатор свемира, Брахма, једном се није успио носити са снагом жеље и претворио се у нестрпљивог тинејџера. Ево његове приче о моћи жеља и како претворити ту моћ у ваше добро.

Прва "жеља" - прва "не"

Првобитно, Брахма није имао намеру да створи Божанство Жудњу. Створивши прве мудре људе и младу богињу Зариу, изненада је видео предивног младића наоружаног луком и седам стрела. Очарана, Брахма је назвао младића Десире. "У свакој од вас ће се запалити жеђ и чежња", рекао је он. "Ваша стријела ће запалити свакога. Сви које удари ће бити у вашој моћи. Тако ће се сва бића ујединити у љубави, а плес овог свијета ће трајати заувијек."

Чувши ово, Десире је лансирала своју прву стрелу, усмјеравајући је директно ка Брахми. Телесна страст и чежња су ухватили великог бога. У засљепљивању, зграбио је прелијепу богињу Зариу и бацио је на земљу. Али глас са неба спријечио је Брахму. Припадао је Схиви, творцу јоге, и упитао: "Брахма, јеси ли заборавио да је она твоја кћер?" У овом тренутку, Брахма је схватио колико би ова непозната сила могла постати неконтролисана.

Али прича се не завршава. Једног дана, Брахма је позвао на Десире и наредио му да пуца на Схиву. Благостање читавог универзума, рекао је Брахма, зависи од тога да ли Шива излази из медитације и повезује се са својом вечном супругом Шакти, која је недавно преузела слику богиње Парвати. Осим тога, Брахма се потајно надао да ће видјети како ће Шива изгубити своју смиреност. Међутим, након што је осетио пуцањ стреле, Шива је отворио треће око, из којег је излила поплава просветљене свести, претварајући Жељу у прашину. Богови су бесмртни, тако да губитак физичког тела није лишио Жудњу способност да наруши наш мир. До сада, његове стреле пробудиле су слепу жеђ у сваком од нас. Невидљива, постала је још јача.

Шивино треће око симболизује моћ свесности - једину која може издржати жељу. Не мора увијек имати за циљ уништење. Чин Шиве симболише један од три дарова јоге - способност унутрашњег вида, која се рађа у медитацији. Помаже ући у суштину жеља и разумети које су од њих корисне и које су деструктивне.

Моћ мисли

Жеља је импулс који претходи свакој акцији. Без њих се ништа не би догодило у свијету. Узмите свакога ко успева у свом пољу, од велике јоге Раман Махарсхија до блиског пријатеља који је снимио свој филм на 25, и открит ћете да је све почело снагом жеље. Истина, обично у овом случају то називамо аспирацијом или мотивацијом. Али, како год то назвали, свако од ових осећања, бар донекле, носи са собом креативни импулс.

На први поглед, жеља за трансформацијом вашег ума кроз јогу има мало везе са жељом да напише књигу или, рецимо, да створи породицу, да не помињемо тренутни импулс да једемо пиззу или сладолед. Све ове жеље се рађају на различитим нивоима свести. Брзина јести комад пице је прилично површна, њен корен је у манасу, гладан ума. Жеља за креативношћу или стварањем породице произлази из дубљих самскара - кармичких тенденција које су обликовале - и настављају обликовати - нашу индивидуалност. Жеља за трансформацијом је импулс који проистиче из вишег "ја" - дела нас који је повезан са Цјелином.

Оно што је наш живот сада је резултат жеља које су нас доминирале у прошлости, чак и оних које не памтимо. У Упанишадама се каже: "Оно што је човјекова жеља, је његова судбина. Јер што је његова жеља, његова је воља. Која је његова воља, то су његова дјела. Која су његова дјела, посљедице, добре или лоше."

Како претворити моћ жеље у своје добро? Одговор ће помоћи испунити живот лепотом и срећом, па чак и проживјети тренутке просветљења. Ако наше жеље нису корисне, ако их нисмо у потпуности свјесни, непрестано се ометају тренутним импулсима, мало је вјероватно да ћемо бити у стању извршити дјела која испуњавају високе циљеве.

Не знајући шта је коријен жеље, ризикујемо да паднемо под моћ импулса који произлазе из "примитивнијих" нивоа наше свести. Често су ти импулси у супротности са нашим свесним тежњама или ће нам, као што знамо, користити. Чак и благотворне жеље имају нивое у којима је боље не гледати. Стога, понекад ми неочекивано схватамо да наше понашање повезано са уживањем жеља спречава нас да стекнемо интегритет, штавише, боли нас и наше вољене.

Постоји један противотров за константне импулзивне жеље. Одупрети се овим импулсима може само свијест. Често нам је жао због онога што ћемо сада учинити. Без обзира шта је то: кајање савјести или ињекција кривице. Ако дозволите себи да слушате овај сигнал, чут ћемо: "Ово ће довести до невоља." Знак да ми, као и Шива, требамо освијетлити ситуацију у којој се налазимо, зраком свијести.

Потрошачка корпа

Светлост коју емитује Схивино треће око је невероватно лепи симбол интуиције, који је коначно повратио своју слободу. Везан жељном жељом, почињемо да делујемо на аутопилоту, производећи реакције које су програмиране на примитивним нивоима свести. Да би разбили окови и повратили слободу избора, потребно је развити способност да се сними тренутак у којем постоји жеља, да се истражи ова жеља и ... заустави. Запитајте се: "Да ли заиста желим ово? Какве су могуће посљедице?" Подизање свести је важан корак ка стицању слободе од диктата жеља.

Један од мојих ученика види свест као одбрану од бесмисленог расипања новца. Када се нађе у својој омиљеној трговини, она се прво пита: "Шта сада осјећам? Како ћу се осјећати као код куће кад се опет вратим са гомилом нових, али апсолутно непотребних одјећа за мене?" Сада већ може да напусти радњу, а да не направи ни једну куповину, чиме се ослобађа осјећаја жаљења због онога што је учињено.

Прелазећи жељу у поље свести, видимо где може да нас води, и стичемо способност, ако је потребно, да је усмеримо на продуктивније потребе. Медитација је стање у којем можемо посматрати осеку и ток властитих жеља без уплитања. Када седнемо, они нас буквално нападају. Желимо да се огребемо где сврабе, непрестано нас омета заводљива арома кафе која долази из кухиње. Међутим, ми смо већ одлучили да посветимо ово време вежбању и не дозволимо себи да подлегнемо искушењима, јер то може уништити медитацију. Зато настављамо да седимо.

Ако научимо да само посматрамо своје жеље, то је оно што се јавља током процеса медитације, можемо развити важан дио нашег ума - свједочења. Свједочанство је свијест која остаје непромијењена у олуји менталних и емоционалних струја. Овај сведок је увек присутан у нама, све што је битно је да га слушамо. Сведочанство је неопходно средство за разумевање када треба да идемо за жељом и када да је пустимо.

У миру

Тантрички приступ преусмјеравању жеље сугерише да узмете почетни импулс, рецимо, поједете дио тјестенине с пестом, купите нову одјећу или покренете роман, и трансформирајте га тако да почне служити вишим циљевима. Захтева способност да се разматра и да се приоритетно одреди. Један од модерних учитеља, Свами Анантананда, нуди да постави себи ово питање: "И шта желим да добијем, да добијем оно што желим?" Ово питање се може поставити у вези са сваком жељом. Одговарајући на то, можемо направити чудесна открића. "А шта очекујем од чињенице да једем ову торту? И шта заиста желим од невероватног љубавника и од стотину хиљада долара годишње?" Обично је први одговор на ова питања задовољство, интимност или сигурност. Али ако даље постављате питања (А шта ја желим од интимности? Шта очекујем од сигурности?), Одговор ће бити - срећа, испуњење, љубав, унутрашњи мир.

Потрага за срећом је коријен, темељ свих жеља. Схватајући ово, можете себи поставити дубља питања: "Можда могу бити сретна управо овдје, управо сада, без обзира да ли добивам или не оно што желим?"

Моја пријатељица Лиса је живела трећу деценију, мењајући партнере као рукавице. Зато се надала да ће наћи свој идеал, под којим се не би уклопио ни један мушкарац којег је срела. Једном је почела да чита поезију Суфија и била је запањена што су Суфи третирају Бога као љубавника. И пало јој је на памет да је љубав према шеми „све или ништа“, коју је тако жељно пронашла, једноставно немогуће наћи у односу са мушкарцем. Можда је оно за чим је тако жељно била велика љубав, божански осећај.

Лиса је почела да посвећује много времена вежбању и откривању извора љубави у себи. Сада постоји слобода у њеном односу, јер она више не очекује да ће јој дати оно што не могу дати једноставно по дефиницији. Уместо да се бори са својом страшћу, научила је како да је претвори у своје добро.

Научивши да препознамо наше најдубље жеље, заиста можемо искористити све предности њихове креативне моћи. Намјере престају бити фантазије и постају снажан мотор који буди наш живот из сна.

Фото: сопхие.јаффе / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Септембар 2019).