Филозофија

Јога је начин да се уради све што желите

Јога је о томе како бити у савршеној равнотежи, у апсолутном складу са универзумом.

Јога није пракса. Не вежба. Није техника. Слике у умовима људи представљају узаврели, популарни облик јоге, који данас хвата свет. Ово је пародија науке, обдарена изузетном величином и дубином.

Наука о јоги, која потиче из индијског потконтинента, је једноставно наука о томе како бити у савршеној равнотежи, у апсолутној хармонији, у потпуној хармонији са универзумом.

Свако од нас је под утицајем многих промена које се дешавају у спољашњем свету. Али јога је наука стварања унутрашњих ситуација, баш онакве какве желите. Када се поставите на начин на који све функционише савршено унутар вас, најбоље ће се манифестовати ваше способности.

Вероватно сте приметили да функционишете боље када сте срећни. Чини се да су ваше резерве енергије неисцрпне. Можете радити без хране и сна. Нека мала срећа ослобађа много енергије и прилика.

Када су ваше тело и ум у опуштеном стању, такође сте ослобођени досадних болести. Рецимо да долазите у канцеларију са главобољом. Ово није озбиљна болест. Али управо та пулсација у храмовима може вас потпуно лишити ентузијазма и интереса за рад - и, можда, у самом животу. Једноставна главобоља може претворити оно што је драгоцјено у вас, у извор љутње или чак патње. (Такође ради у супротном смеру. Када нервирате своје вољене, они увек симулирају главобољу!) Али са праксом јоге, можете задржати своје тело и ум на највишем нивоу могућности и ефикасности.

Ипак, јога није само средство самопомоћи, што омогућава превазилажење главобоље и постизање веће менталне или физичке ефикасности. Ово је све горе наведено и још много тога.

Модерна наука тврди да је све само енергија која се манифестује на различите начине иу различитим облицима. То значи да иста енергија која се овде уздиже у облику камена може лежати у облику прљавштине, стајати у облику стабла, трчати у облику пса, или сједити читати ову књигу, у облику вас. Дакле, ви сте у суштини угрушак енергије, део енергетског система Универзума. Космос је један велики живи организам. Ваш живот зависи од тога. Не можете да живите без мира, јер сваки тренутак постоји веома дубока размена између њега и вас.

Иако је све у свемиру једна те иста енергија, функционише на различитим нивоима иу различитим облицима. Иста енергија се манифестује у једној биљци за стварање ружа, ау другој - за стварање јасмина. Из истог материјала из кога су људи правили глинене посуде, сада производимо рачунаре, аутомобиле, па чак и свемирске бродове! Ово је исти материјал, управо смо га почели користити за више могућности.

У суштини, природна еволуција је сличан феномен; Исти материјал ове планете служио је као основа за невероватно путовање од амебе ка човеку! Исто важи и за наше унутрашње енергије. Јога је технологија обнављања, активирања и обнављања ових енергија за највећи потенцијал. Одједном се ваше способности отварају и достижу ниво који никада нисте ни знали. Неконтролисани и ограничени живот претвара се у живот пун чуда.

Али јога може дати много више од добробити на нивоу тела, ума и енергије. Дословно, "јога" значи "јединство". Ако сте у јоги, то значи да је све за вас постало једно. То је суштина ове науке. То је и њен најдубљи циљ.

Шта је то синдикат? Шта уједињује са чим?

Сада зовете некога "ја", а некога "друге". Појмови "ја" и "други" могу се односити на групе људи, заједнице и нације, али, како год било, сви сукоби у универзуму су засновани на њима. Цела сврха јоге је да вас доведе до искуства у којем ни ви ни ја не постојимо. Све је “ја” - и све је “ти”! Сваки процес који вам помаже да постигнете ово јединство је јога.

Како се то може постићи?

Постоји неколико начина. Али почнимо од самог почетка - са нашим идејама о томе шта се појединац састоји. Ако бих вам почео говорити оно што нисте знали, имали бисте избор: да ми вјерујете или да не вјерујете. У сваком случају, само бисте појаснили своје претпоставке, позитивне или негативне. То ће вас само довести до бизарних фантазија. Али цео процес јоге је да вас корак по корак, од познатог до непознатог, корак по корак. Ово је сто посто емпиријске науке. Она не тражи од тебе да узмеш нешто на вјеру. Она подстиче експериментисање на сваком кораку.

Хајде да видимо шта тачно мислите под "И." Сада, у вашем разумевању, ово „ја“ се састоји од вашег тела, ума (укључујући мисли и емоције) и енергија. Тренутно, енергија можда није присутна у вашем искуству, али ви о томе знате на основу закључка: ако тело и ум функционишу, онда мора постојати нека врста енергије која им даје ту могућност. Ви знате ове три реалности - тело, ум, енергију - и можете радити са њима.

Јога каже да смо заправо састављени од “шкољки” или слојева; могу се звати тела. Постоји медицинска физиологија, али постоји јога. Она нас води од грубог до најсуптилнијих нивоа стварности. Треба ли да верујеш? Не Али ово је корисна тачка за почетак нашег истраживања. Наравно, главна област вашег рада је повезана само са реалностима с којима сте упознати.

Прва љуска, или слој, на који иога привлачи пажњу, је физичко тело, Анна-Маиа-Косха; буквалније "тело хране". Оно што данас зовете тело је само храна. Тело је производ свих хранљивих материја које сте прогутали током година. Зато је и добио такво име.

Други слој је мана-маиа-косха, или ментално тело. Данас, лекари много говоре о психосоматским болестима: оно што се догађа у уму утиче на оно што се дешава у телу. Оно што ви називате умом није само мозак. Не налази се ни у једном делу људске анатомије. Свака ћелија тела има своју интелигенцију, тако да постоји ментално тело, целокупна анатомија ума.

Све што се дешава у менталном телу догађа се у физичком, и обрнуто, све што се дешава у физичком тијелу догађа се у менталном. Свака вибрација на нивоу ума повлачи за собом одређену хемијску реакцију, која, са своје стране, изазива промене на нивоу ума.

Физичка и ментална тијела су повезана као компјутерски хардвер и софтвер. Хардвер и софтвер заједно неће моћи да ураде ништа ако рачунар није повезан са извором напајања. Дакле, трећи слој "ја" је прана-маиа-косха, или енергетско тело. Ако одржавате своје енергетско тело у савршеном балансу, неће бити болести у вашем физичком или менталном телу.

Данас постоје научни докази да ефекат генетске меморије на људе није апсолутан. Поред основних аспеката ДНК, све се може променити, укључујући и трендове генетске осетљивости на болести. Инфективне болести изазивају спољашњи организми, али људи сами стварају хроничне дан за даном. Ако је ваше енергетско тело у потпуној равнотежи иу доброј форми, хроничне болести не могу да утичу на тело. Могао бих да вас упознам са хиљадама људи који су се решили физичких и психичких тегоба тако што су изводили једноставну јогу. Ове методе нису усмерене на болест. Циљ им је само да донесу одређену хармонију и виталност енергетском телу.


"Интерни инжењеринг" Садхгуру (Екмо Публисхинг).Фото: аделлбридгес / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Новембар 2019).

Загрузка...