Јога читање

Дигитални деток: 7 начина да се одвојите од паметног телефона

Pin
Send
Share
Send
Send


Како да паметни телефон служи нама, а не да апсорбује пажњу и време.

Технологија која је намеравала да нам да слободу постала је поводац, и што се више везујемо за наше паметне телефоне, то се чешће поставља питање - што онда контролише кога? Парадоксално, али истинито: волимо наше гадгете, али мрзимо како се осећамо због њих, и нико не разуме како да се носи са тим.

Проблем није у самим паметним телефонима, већ у нашим односима са њима: техничке иновације су тако брзо и дубоко продрле у свакодневну стварност да никада нисмо размишљали о утицају који би могли имати на нас. Следећих седам тачака ће вам помоћи да промените обрасце понашања који су се развијали током година - и не будите изненађени ако ови савети утичу на друге области вашег живота.

  1. Набавите нове навикеи. Свака промена коју унесемо у наш свакодневни живот може потенцијално да се претвори у навике - али за то треба да се посебно фокусирате на њих све док не достигну аутоматизам. Где наплаћујете телефон? Колико дуго након буђења треба да проверите поруке? Које апликације најчешће користите, а које вам украду пажњу и одвратите пажњу од важнијих ствари? Прилагодите уобичајене обрасце употребе паметног телефона током дана и пажљиво пратите како то утиче на вашу продуктивност.
  2. Придржавајте се телефонског бонтона.. Развијте своја правила за коришћење паметног телефона и држите их се када проводите време са другим људима, гледате филм, возите аутомобил, учите и тако даље. Уз то, размислите о томе како људи у близини требају руковати својим паметним телефонима како би вам било удобно и ненаметљиво замолите их да то учине.
  3. Аллов индулгенце. Ако сте се сломили и вратили старим навикама, не криви себе и дозволите себи да направите кратку паузу - што мање времена потрошите на само-бичевање, брже ћете се вратити на постизање својих циљева. Можете чак издвојити одређено време за свакодневно непромишљено померање вести: ово може помоћи да се избегну непланирани прекиди. Па, ако се бојите да ће пола сата проведеног са телефоном у руци лако прећи у два или три, користите посебан софтвер који блокира употребу одређених апликација.
  4. Распоредите детоксикацију телефона. Поставите паметни телефон у страну за ручак, за једно вече после посла, или за цео викенд. Могуће је да ће вам и сат времена бити довољно. Запишите своју намјеру да чешће одвојите телефон од папира, дефинирајте свој циљ по сату и почните!
  5. Одморите се од других ствари. Ако немате друге начине да проведете своје време, врло брзо ћете се вратити својим старим навикама. Направите листу ствари које вам доносе позитивне емоције, и радите их чешће.
  6. Узми паузу. Зашто мислите да је тишина толико важна за праксу? Замислите да ћете у овом стању провести минут, пола сата, неколико сати - како ћете се осјећати? Уместо да хватате телефон - само станите, шта год то значило за вас.
  7. Тренирајте своју пажњу. Да бисте се ријешили штете узроковане сатима проведеним иза телефона, морате задржати свој мозак у форми. Изаберите неколико вежби како бисте развили пажњу и укључили их у своју редовну праксу.
Фото: истоцк.цом

Погледајте видео: (Август 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send