Филозофија

Свами Сивананда и Свами Висхнудевананда: 10 прича о Мајсторима Сивананда Иоге

Pin
Send
Share
Send
Send


Свами Вишнудевананда ширио је знање о јоги широм света, од Индије до Запада са 10 рупија у џепу.

Ове године обележава се 60 година једне од највећих међународних организација јоге - "Схивананда Иога Веданта Центерс". Свами Сивадасананда, јога ацариа у европској грани организације, говори како је Свами Шивананда дозволио јогу не хиндуизму и женама, а Свами Висхнудевананда је ширио знање о јоги широм свијета, од Индије до Запада са 10 рубаља у џепу.

Свами Шивананда (1887-1963) - изузетна јога 20. века, једна од првих откривених знања јоге широм света.

 1. Направио јогу приступачан људима Запада. У доба Свамија Шивананде, јога је била део индијске културе. Књиге јоге написане су на санскриту и индијским језицима и нису биле доступне људима из других земаља. Свами Шивананда почео је писати о класичној јоги на енглеском језику. Било је то вријеме британске окупације, а многи су га критиковали због подучавања и писања књига на енглеском језику (укључујући коментаре о традиционалним духовним текстовима).

  У ашраму Свами Шивананде у Рисхекеку сви су говорили енглески, а странци су се често ту заустављали пре него што су наставили пут према Хималаји. Захваљујући гостима књиге Свами Сивананда проширио се широм свијета. Основе учења Свамија Шивананде биле су речи: "Служите, волите, давајте, чистите, медитирајте, спознајте ..." (Служите, волите, давајте, чистите, медитирајте, ослобађајте се). Сада су ове ријечи написане на спомен-луци у Рисхекеку (Индија).


 2. Свами Шивананда (лево у капуту) гледа како Свами Вишнудевананда показује Врисхцхикасану (држање шкорпиона)

 3. Предавао је интегрални приступ у јоги. Свами Шивананда је подучавао интегрални приступ јоги, комбинујући у свом учењу принципе јнана јоге (путеви знања), бхакти јоге (начини преданости), карма јога (начини служења) и рађа јога (начини развијања контроле над његовим умом).

 4. Свами Шивананда (десно) са својим ученицима. Свами Висхнудевананда је на левој страни.

 5. Јога за жене. Још једна иновација коју је Свами Сивананда увео била је да дозволи женама да практикују јогу. Раније су часови хатха јоге били доступни само мушкарцима. Свами Шивананда је био доктор, добро је знао о женским болестима, укључујући и оне везане за хормонску неравнотежу, и знао је да јога може помоћи. У почетку, жене су покушале јогу у сари ...

 6. Наслов: Свами Вишнудевананда са првим ученицима у Ашраму у Ришикешу

 7. Јога уместо медицине. Свами Шивананда је детаљно проучавао могућности лечења јоге. Он је сам био доктор, добро познајем аиурведу, а учио је људе да се ослободе болести уз помоћ јоге. Свами Шивананда је посветио неколико књига како да се ослободи многих болести уз помоћ асана, пранајаме и правилне исхране, укључујући дијабетес - једну од најчешћих болести у Индији.

 8. Свами Шивананда са својим ученицима

 9. Живи једноставно, мисли високо. Свами Шивананда је водио врло једноставан начин живота. Сам је радио у канцеларији, болници, лично примао госте, бринуо се за оне који живе у ашраму и нису се издвајали међу осталима. Током свог живота, Свами Шивананда је написао преко 200 књига (Виши Блаженство, Јога и Снага Мисли, Освајање Ума и други). У то време, Гуруа је одведен да се умотава у тканину и седи на тигровим кожама, а Свами Шивананда је носио европски капут, који му је представио један од његових ученика. И слегнуо сам раменима на питања запањених: "то је згодно у томе и ја могу учинити више ствари него у ћебету."

 10. Свами Шивананда (трећи с лева) и његови ученици испред класе асана. Свами Висхнудевананда треће десно

Свами Висхнудевананда, (1927-1993) студент Свами Сивананде, оснивач међународне организације "Сивананда Иога Веданта Центерс"

 1. Отворено 80 центара за 10 рупија

  Ово није легенда. Свами Шивананда је послао Свамија Вишнудевананду на Запад да подучава јогу, дајући му 10 рупија. Зато је отварање првог центра трајало дуго. На путу Свамија Висхнудевананде из Индије на Запад постојале су три главне станице: Малезија, Индонезија, Аустралија. Кроз ове земље је стигао у Калифорнију. Имао је "листу пријатеља" - списак људи који су претходно били у посети асхраму и остали у контакту са њим. Стао је поред њих на путу. Свами Вишнудеванла је веровао више у прани (животну енергију) него у банковном рачуну. Уз помоћ сопствене праксе, сакупио је велику количину те енергије и отворила му многа врата. Сада у центрима и ашрамима Сивананда Иоге постоји више од 80 градова у свијету, укључујући и Москву, а ових 10 рупија је похрањено у ашраму Сивананда у Канади у оквиру на зиду.

 2. Свами Вишнудевананда држи једну од првих демонстрационих часова асана на Западу
 3. Свами Висхнудевананда је учио јогу за добровољну донацију. Свами није узео новац за своје лекције, подучавао је за донације. Али било је веома тешко, посебно у Америци. Плаћао је закупнину за дворану, а никада није било довољно новца у корпи за донације. У том тренутку, када је скоро банкротирао, успео је да објави "Комплетну илустровану књигу о јоги" - своју прву књигу. Накнада за књигу "буквално ми је спасила живот", рекао је Свами Висхнудевананда. У овој књизи, Свами је формулисао пет принципа јоге:

  1. Исправне вежбе (асане)
  2. Правилно дисање (пранајама)
  3. Правилно опуштање (схавасана)
  4. Правилна исхрана (вегетаријанство)
  5. Позитивно размишљање и медитација

 4. Касније је увео "помоћну донацију" - назвао је препоручени износ за плаћање часова по стопи покривања трошкова центра. Принцип незаинтересованог сервиса и даље је један од главних центара у Сивананди јоги - наставници не добијају плату, а сва примљена средства иду у развој центара.

  Свами Висхнудевананад предаје своју књигу градоначелнику Лос Ангелеса

 5. Проширите идеје света. Свами Вишнудевананда је имао визију: цео свет је био у пламену, људи су се плашили и нису имали где да се сакрију. Свами је схватио да ако се ништа не промени у људима, рат ће преплавити земљу. Он је створио организацију Труе Ворлд Ордер (ТВО) засновану на принципу јединства у различитости - сви смо различити и сви можемо живјети заједно у миру. На свом малом авиону прелетио је зоне оружаног сукоба и бацао летке позивајући на мир и цвеће. Једном је прелетио Берлински зид са запада на исток. Показао је да су границе условне, птице могу да лете са једног краја земље на други.
 6. "Планета света" од Свамија Вишнудевананде

 7. Развијен је свеобухватан курс јоге - ТТЦ. Као део своје Светске Мисије, Свами Висхнудевананда је развио курсеве за наставнике јоге (ТТЦ). Он је рекао да се мир може успоставити на нашој планети само ако људи пронађу тај мир у себи и онда га доведу у своје окружење. У почетку, курсеви су трајали два месеца, током којих су ученици студирали асане и пранајаме, правила њиховог учења, медитацију, основе филозофије (веданта) и анатомију. Такво урањање у јогу помогло је људима да схвате шта је иога и да осете унутрашњи мир и спокој. Модерни курсеви наставника јоге су изграђени на истим принципима, али трају само један месец. ТТЦ се одржава више од 50 пута годишње широм света, укључујући Пољску и Литву, где се организује превод на руски.
 8. Наслов: Свами Висхнудевананда води асана на курсевима учитеља јоге (ТТЦ), Насау, Бахами
 9. Излечена од нервног слома индијског амбасадора. 1985. године дошло је до терористичког напада (бомбардовања) на авиону из Индије у Канаду, сви путници су убијени. Бојало се да индијска амбасада у Канади такође може бити у опасности, тако да је 24-часовни чувар додијељен амбасадору Киндије. Због тешке атмосфере и сталног страха, амбасадор је пао у тешку депресију, готово никад не устане из кревета. Свами Висхнудевананда је прочитао ову причу у новинама и позвао амбасадора у свој Ашрам, обећавајући да ће га излечити за 10 дана. Амбасада се сложила само под условом да стражари све провере и да ће бити стално присутни у учионици. У ашраму, Свами Висхнудевананда је учио амбасадора 5 принципа јоге, практикован са њим, и након 10 дана индијски амбасадор се вратио у живот.
 10. Свами Висхнудевананда води асана у Ашраму у Канади

Погледајте видео: (Август 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send