Аиурведа

Како прилагодити праксу да се охлади

Pin
Send
Share
Send
Send


Пранајама, асана и 3 мантре са ефектом хлађења.

Ин претходни чланак Разговарали смо о три ајурведска пића која дају свјежину током врућине. Време је да се пракса прилагоди током лета.

Можда обожавате врелу, енергичну праксу виниаса, али сва та мишићна енергија може да створи додатну топлоту - и спољашњу и унутрашњу (посматрајте себе - ако желите да гледате друге - који имају бољу равнотежу на вашим рукама). "Да бисте мало смањили сопствену конкуренцију, понекад организујте пасивнију праксу", саветује Мелина Меза, сертификовани инструктор јоге и аиурведе из Калифорније. У наставку су наведени њени савјети о питта пацификацији уз помоћ асана, пранајама и медитација.

Диши

Ситали пранаиамаили хлађење даха, смањује топлоту, влажи ваздух пре него што уђе у плућа, и шаље хладан ваздух у тело. У Ајурведи се верује да ово има ефекат хлађења на централни нервни систем. Вежбајте га сваки дан, седите у удобном положају, на почетку или на крају часа, или као посебну праксу.

Како урадити: уваљајте језик у сламу. Полако удишите кроз њу, осећајући хладноћу у устима. Вратите језик у неутралан положај и затворите уста, полако издахните кроз нос. Пауза на неколико секунди, а затим поновите, наставите до 5 минута. Ако није могуће превртати језик у цев за Ситали, једноставно ставите врх језика између зуба и увуците зрак кроз уста - добићете Ситкари Пранаиаму.

Седи

Док седите, ви сте ближе тлу, што, према Ајурведи, такође хлади. Мелинино омиљено хлађење представља позира Лептир (или Баддха Конасана).

Како урадити: седите и спајајте ноге (ако вам колена падају са пода, преклопите ћебад и седите на њега). Ухватите ноге, затворите очи, нагните се напред и спустите главу на под или на јастук. Дишите дубоко и испружите прсте дуж пода. Останите у пози 1-3 минута.

Медитате

"У будистичкој традицији, медитација љубави и љубазности повећава осећај топлине и љубазности према себи и другима. Ова врста медитације је посебно корисна у љето да се одупре љутњи и незадовољству које изазива питта досха", каже Мелина. Позитивне емоције, као што су радост и захвалност, повећавају се код људи који се баве таквом медитацијом сат времена седмично - према студији објављеној у часопису Псицхонеуроендоцринологи. Штавише, он такође смањује стрес и запаљење, што у неким случајевима може довести до депресије, кардиоваскуларних болести и рака, каже истраживач медитације Цхарлес Расон, професор психијатрије на Универзитету у Аризони.

Како урадити: Седите удобно тако што ћете прво слати фразе дате себи, а затим неком другом - на пример, некоме са ким имате тешку везу или са вољеном особом која има тежак животни период. И по трећи пут, усмјерите своје саосећање на цијели свијет.

Могу ли бити здрав
Могу ли да живим у миру,
Могу ли бити сретан.

Фото: аделлбридгес / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Јули 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send