Повер

На штету: себе или животиње

Pin
Send
Share
Send
Send


Може ли одбијање меса бити кршење ахимсе у односу на себе?

На испитима у неким школама јоге налази се тест који олакшава утврђивање да ли ученик разумије главне принципе јоге. Ево га - прича о "затрпавању". Иоги тихо хода преко поља у близини села. Ниоткуда, уплашена крава брзо јури на њега и скрива се из видокруга једнако брзо. Тада јогин види гомилу људи који трче около са ножевима и схвата да крава није само крава, већ одбегла вечера целог села. Људи се питају да ли угледна особа није примијетила у ком правцу је нестала недостојна животиња, остављајући дјецу, старце и оне који су се ослањали на добар одрезак без хране. Прије избора иогина: лагати и спасити краву или рећи истину, како то захтијева сатиа - истинитост и хранити село. Шта би требало да изабере правог јогина? Ученици који бране истину и право на вечеру не пролазе тест, пошто је ахимса прво правило јоге - важније од било које истине. Уопштено, најважнија ствар.

Остатак јама и нииама - унутрашњи морални закони - почињу у Ахимси. Смисао свих њих није наношење штете другима и себи - похлепи, крађи, лијености. Чини се да је све апсолутно јасно, немогуће је све наудити, апсолутно свим живим бићима. Овде се опет јавља овај „други и сам“, и почињу очајнички спорови између вегана и идеолошких месоједа, који дијеле јога заједницу у два непомирљива логора.

"Како можете јести слатке, љупке животиње? Онај који крши Ахимсу не може се звати јогом!" - категорички проглашава први. "Тешко вегетаријанство је штетно по здравље. Вегетаријанци, посебно вегани, наносе штету себи и крше главни принцип јоге", кажу други и шушкајући досјеи са резултатима медицинских истраживања. Као одговор, вегетаријанци наводе и доказе да особа може савршено без меса.

Може и треба. Аргументи месоједа.
  1. Постоје описи жртвовања животиња у ведским текстовима - они су, иу неким традицијама, остали важан део религијских ритуала. Идеја о Ахимси као тоталној безазлености појавила се тек у касном средњем веку, то је утицај Џаина.
  2. Животињски протеини се апсорбирају у тијелу много боље него поврће. Одређене аминокиселине које сачињавају протеине налазе се само у месу. Особа која потпуно одбија месо, наноси штету његовом телу и крши Ахимсу.
  3. Људи су предатори. Имамо очњаке да растргамо месо, а киселост људског стомака је иста као и киселост вучјег стомака - то је неопходно да би се месо пробавило.
  4. Аргумент је умерен месојед. Труднице би требале јести месо, иначе ће се дијете погоршати. Вегетаријанци својом прехраном штете здрављу фетуса, а то је кршење Ахимсе.
Нема шансе. Аргументи вегетаријанаца.
  1. Ми немамо право да убијамо жива бића, ово је кршење Ахимсе.
  2. Месо загађује енергетске канале. Онај ко влада Пранајамом, четврти корак јоге, мора да се одрекне меса, иначе неће моћи да контролише енергију и наноси штету себи.
  3. Индустријско месо је пуно хормона, антибиотика и токсина који трују тело.
  4. На савјести индустријске стоке 20% стакленичких плинова уништава атмосферу. Да би хранили животиње, фармери користе 40% укупне плодне земље на планети и 70% расположиве слатке воде. Конзумирањем меса непоправљиво штетимо околишу и на крају здравље.
  5. Будистички аргумент. Поново се рађамо у свету безброј пута. Толико да су сва жива бића некада била наша мајка. Једење меса је као да једете сопствену мајку.
Фото: истоцк.цом

Погледајте видео: (Октобар 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send