За почетнике

3 принципа јоге: како их водити, водити рачуна о себи

Ови принципи ће вам помоћи да трансформишете вашу праксу и живот изван тепиха.

Ови основни принципи могу вам помоћи да померите перспективу и трансформишете свој живот на и са тепиха.

  1. Вежбајте ахимсу - или ненасиље - у односу на себе. Етички принцип зван ахимса често се наводи као аргумент за веганство. Али зашто престати тамо? Дефиниција ахимса Свами Сатиананда: да не ствара бол за жива бића - укључујући и за себе. Следећи пут када чујете глас у вашој глави како критикујете нешто што сте урадили или начин на који изгледате или се понашате, примените ахимсу на себе, препознајући такву самокритику као штетну - чак и врсту насиља. Почастите се тако саосећајно као што бисте третирали било које друго живо биће.
  2. Напуните батерије Пратиахаром. Период дубоког опуштања на крају часа јоге је осмишљен тако да остави простор за мирно довођење чула ка унутра, остварујући јединство тела, ума и даха и успостављајући везу са вашим најдубљим ја. Лезите на леђа, стављајући преклопљено деку или подупирач испод колена, преклопљено ћебе испод главе, завој преко очију тако да светлост не омета, и - најважније - искључите телефон. Доведите своју свест до тела, наизменично напрежући и опуштајући мишиће. Будите свесни свог даха - не покушавајући да га промените. И будите свесни мисли - без осуде. Коначно, уживајте у свом светом простору у тишини.
  3. Замените негатив позитивним са пратипаксха бхаваном. Овај концепт је описан у Сутри 33 ("Јога Сутра Патанђали") и њено значење је да када вас превладају негативне мисли, требате позвати себе да помогнете позитивним. Ако стално доносите негативне негативне мисли, промените их у позитивне. То није тежак концепт - али у пракси није тако лако примијенити га. Према томе, има смисла направити листу позитивних ствари које се могу урадити како би усмјерили ваше мисли у другом смјеру. И када негативне мисли почну да се роје у вашој глави, замените их позитивним и користите их као афирмације. Урадите ово редовно и формират ћете нове неуронске путеве. Они ће расти, а негативне мисли ће постати мање уверљиве.
Фото: ламисе / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Новембар 2019).

Загрузка...