За почетнике

10 асана о развоју равнотеже

Pin
Send
Share
Send
Send


Пратите овај низ неколико пута недељно и уживајте у равнотежи и хармонији коју сте пронашли.

Балансне позе нису најомиљенији од почетника, јер захтевају концентрацију, пажњу, смиреност и физички припремљено тело. Да би се асана одржала на једном месту, понекад не најугодније, потребно је истовремено и хармоничан рад свих мишића. Све то може бити прилично тешко, а тиме и најдраже.

Срећом, може се развити осјећај равнотеже, а мишићи се могу брзо довести у тон, ако поставите одређени циљ. За то можете извести посебан комплекс асана, који побољшава оријентацију у простору, помаже у бољој контроли тела, али и смањује ризик од повреда. И наравно, умирује ум, побољшава памћење, помаже да се не везује за материјална и различита задовољства. Све је уређено у иоги.

Извршите ову секвенцу неколико пута недељно, или додајте следеће позе својој пракси, и уживајте у новој равнотежи и хармонији.

1. Сваллов. Многи су се бавили физичким васпитањем у вртићу иу школи. Тако је! То уопште није компликовано, али савршено тренира координацију. Стојте на десној нози и лагано гурните лево назад до напрезања глутеус макимус и почните да нагињете тело у паралелни положај пода и окомите на десну ногу. Држите ову позицију неколико секунди, затим се вратите на почетну позицију и направите још пет нагињања. Поновите на другој страни.

2. Лунгес. Асанама на балансу су потребне јаке ноге и нема ништа ефикасније од напада, који ће у рекордном времену ојачати мишиће ваших ногу. Закорачите напред напред десним стопалом, савијте лево и помичите руке као да трчите. У идеалном случају, у коленима и лактовима треба одржавати угао од 90 степени. Ставите на унутрашње бутине да одржите равнотежу. Направите или лупите на лицу места, или прођите овим кораком кроз кућу, парк, итд. Да би се повећало оптерећење, након сваког испада, стајати на потпорној нози у положају трећег ратника.

3. Тигер Посе (Виаграсана). Стани у пози мачке. Подигните десну ногу и ухватите је левом руком извана. Затегните пресу за равнотежу. Узмите пет дубоких удисаја и поновите на другој страни.

4. Поза дрвета (Вриксхасана). Ова асана је заправо симбол равнотеже у јоги. Станите у позу планине, затворите очи и осетите везу стопала са подом. Замислите да су вам ноге укоријењене у земљу. Сада отворите очи, подигните десну ногу, поставите ногу на спољну страну леве бутине и померите десно колено у страну. Стави руке у Намасте и када достигнеш стабилну позицију, подигни руке. Да бисте компликовали задатак, покријте очи и покушајте да не изгубите равнотежу. Учините пет до десет удисаја и поновите на другој нози.

5. Еагле (Гарудасана). Још један велики положај за равнотежу. Вратите се на позу планине, равномерно распоредите тежину стопама, лагано се нагните напред. Савијте десну ногу и увијте је левим стопалом, користећи исти принцип, окрените леву и десну руку. Не слутите. Покушајте да исправите своје тело што је више могуће и држите лактове на нивоу груди. Држите позу за десет удисаја и урадите исто на другој страни.

6. Повлачење равне ноге напред (Уттхита Хаста Падангусхтхасана). Још један велики положај за равнотежу. Вратите се на позу планине, равномерно распоредите тежину стопама, лагано се нагните напред. Савијте десну ногу и увијте је левим стопалом, користећи исти принцип, окрените леву и десну руку. Не слутите. Покушајте да исправите своје тело што је више могуће и држите лактове на нивоу груди. Држите позу за десет удисаја и урадите исто на другој страни.

7. Поставите трећег ратника (Вирабхадрасана ИИИ). Из позиције планине, пребаците тежину на десну ногу, и узмите леви што је могуће дуже док одржавате раван положај кукова. Пренесите тежину тела напред, повлачећи леву ногу иза себе тако да тело и нога формирају равну линију паралелну са подом. Ако је то тешко, спустите прсте на под како бисте одржали равнотежу. Задржите 5-10 удисаја.

8. Поза голубице која стоји. Усправите се, пренесите тежину на леву ногу и седите на њу. Савијте десно колено под углом од 90 степени и поставите га на леви бок. Седите још дубље као да је испод вас столица. Избегавајте болове у коленима. Ставите руке у Намасте и останите у асани до десет удисаја, а затим промените ноге.

9. Хеадстанд (Схирсхасана). Ова краљевска асана мора бити изведена правилно и без журбе, јер постоји ризик од ломљења дрвета (и врата). Обавезно ставите покривач или тепих неколико пута испод главе. Поставите подлактице у средину тепиха тако да растојање између њих не прелази ширину рамена. Окрените прсте дланова и поставите главу поред њих. Побрините се да врх главе буде на тепиху, а не на потиљку. Не савијајте врат. Исправите ноге, лагано пренесите своју телесну тежину на главу и истовремено подигните ноге од пода. Ви сте у асани не више од минуте.

10. Поза вране (Бакасана). Седи у Маласани. Ставите руке савијене у лактове испод кукова и замахните напред. Пренесите своју телесну тежину на руке и покушајте да повучете ноге са пода. Не скочите у асану! Да бисте компликовали позу, покушајте да исправите руке.


Фото: евеинмотион / инстаграм.цом; доиоуиога.цом

Погледајте видео: (Август 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send