За почетнике

Парсхвоттанасана: извршне субтлетије

Pin
Send
Share
Send
Send


Почните да овладате ставом Интензивне латералне екстензије, будите стрпљиви.

Познато је да јога не само да јача тело и дух, већ вам омогућава да видите свет какав јесте. И у томе нема мистицизма: промишљено изводећи асане, учимо да будемо пажљиви према нашем телу и уочавамо у њему нешто што раније нисмо сумњали. Постепено, ова вештина се проширује на свет око нас: почињемо да га опажамо без предрасуда и лажних очекивања. Која је јасноћа перцепције? Мудри људи кажу: ако постоји свијест, постоји избор. Када схватимо шта се дешава у нама и око нас, шансе за доношење исправних одлука и адекватан одговор на ситуацију се повећавају. Парсхвоттанасана (Интензивна латерална екстензија) је прилично тешка поза, али нам даје одличну прилику да овладамо уметношћу чисте перцепције. Пуна верзија асане, у којој су руке постављене иза леђа и савијене у Намасте (молитвени гест), је истовремено нагиб и држање за равнотежу, које захтевају озбиљну концентрацију и чистоћу ума.

Да би се исправно извела поза, важно је разумети који делови тела треба да буду фиксирани у одређеном положају и који треба да се покрену. На физичком нивоу, асана јача и продужава мишиће ногу, карлице и тела, а на психолошком нивоу - смирује ум.

Зид до зида

Пре него што наставите са развојем Парсхвоттанасане, изведите варијацију Уттанасане (нагни напред из стојећег положаја). Стојите у Тадасани (положај брда) окренутој према зиду на удаљености од једног метра од постоља, стопала заједно. Поравнајте положај карлице - зглобови кука су симетрични и подједнако удаљени од зида. Растегните руке изнад главе и нагните се напред, чинећи овај покрет из зглобова кука. Прегиб између предњег дела бедара и карлице треба да буде дубок. Притискајте дланове о зид на нивоу зглобова кука. Руке настављају линију тела, које са ногама формирају прави угао. Уверите се да су лева и десна страна карлице симетричне. Дишите једноставно. Осетите како су мишићи рамена и потколеница извучени. Останите у пози за неколико циклуса дисања.

На низ

Сада направите Пар-сх-та-наса варијацију. Окрени се према зиду. Поставите десну ногу на растојању од 8-15 цм од подлоге, прсти су усмерени напред. Корак лево стопало назад тако да је удаљеност између стопала око једног метра. Лагано раширите леву ногу. Стојте чврсто и поуздано, повлачећи чашицу. Требало би да осетите како се мишићи у ногама и карлица извлаче. Ставите дланове на бокове. Осетите положај карлице. Највероватније је да је њена лева страна уклоњена са зида више него десно, а стомак је окренут улево. Да бисте исправили положај, одвојите леву пету од пода и усмерите леву страну карлице на зид све док се положај карлице не изједначи. Затим спустите леву пету на под.

Продужите руке према горе и нагните се напред, чинећи овај покрет из зглобова кука. Притискајте дланове о зид изнад нивоа главе. Руке и тело се извлаче у једној линији од тртице до дланова. Продужите леђа. Продубите прегиб између предњег дела бутине и карлице. Повуците напред из доњег стомака у круну, продужавајући део пупка и грудног коша. Осетите ширење предње површине кућишта. Приликом извођења Парсхвот-та-нас-ни десно, карлица може да се помери на леву ногу, а тело и стомак - на десно. У овом случају, предња површина леве бутине треба да се одведе од зида, а спољашњи део десне стране карлице, напротив, треба да буде усмерен ка зиду.

Тада ће десна и лева страна тела бити симетричне, а пупак ће бити строго окренут према зиду испред вас. Тело би требало да буде тако глатко да ако ставите бисер на задњу страну главе, он ће се котрљати низ кичму до репне кости и пасти на под директно испод вас. Узмите неколико дубоких удисаја и удисаја, осећајући како се ноге протежу и кичма се продужава. Да бисте изашли из поза, коракните напред левом ногом и спустите руке дуж тела. Изведите позу у другом смјеру.

Дај се

Ако је ваш положај у Парсхвоттанасани у близини зида прилично стабилан, можете испробати верзију пози са циглама. Станите у Тадасану на предњој ивици тепиха и поставите цигле на уске ивице са обе стране стопала. Коракните левом ногом назад један метар удесно. Лагано раширите леву ногу. Исправите колена и притисните ноге на под. На неки начин, стабилност, повуци тело. Поставите дланове на кукове и поравнајте карлицу као што сте то учинили у претходној варијанти. Док удишете, подигните подручје срца до плафона. Док издишете, нагните се напред из кука. Уђите у положај без журбе и посматрајте рад целог тела: мишићи ногу су у доброј форми, колена су затегнута, карлица је поравната, кичма је испружена.

Спустите дланове на цигле, прстима "гледајте" напред. Ако је ваша леђа заобљена у овом положају, ставите руке на бокове. Не журите са стварима: како тело постаје флексибилније, можете се дубље наслонити. Притискајте дланове на цигле, осетите како овај покрет чини ваше руке јачим и не дозвољава да прсни кош "падне" на под. Усмерите репну кост на леву ногу. Да би карлица била глатка, активно укључите десну страну тела у рад. Проширите предњу површину тела од карлице до тјемена главе.

Пут иде ходањем

Освојивши позу са циглама, наставите са варијацијом у којој су руке притиснуте на под. Уверите се да су десна и лева страна тела симетричне и равномерно продужене. Леђа би требала бити потпуно равна. Дишите једноставно. Останите у пози за неколико циклуса дисања, а затим уђите у Тадасану. Када овладате овом опцијом, можете наставити до још тежег: савијати се, ставити руке иза леђа, зграбити лактове и спустити ребро на доњу ногу. Ово није тако једноставно - потребна је снага и флексибилност. Не одустајте, и временом ће све испасти.

Еффецт

  • Развлачи и јача мишиће стопала, ногу и карлице
  • Открива рамени појас
  • Смирује ум
  • Промовише равнотежу и издржљивост
  • Промовише јасноћу ума
  • Контраиндикације
  • Мусцулоскелетал ињуриес
  • Лумбалне повреде
  • Упала бедног живца
Фото: аннесиваасен / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Јули 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send