Почетна иога пракса

10 разлога за дисање ујјаии

Дисање са звуком је једноставна, али моћна техника која је корисна за тијело, душу и ум.

Дисање са звуком је најважнији принцип наслеђа "оца модерне јоге" Шри Тирумалаја Кришнамачарја. „Чим је почео да подучава, прво што је рекао је било:“ Удахни, подигни руке. Дишите уз пискав звук и осјећај трења у грлу ”, присјећа се један од његових ученика, Сриватса Рамасвами, своје познанство с Крисхнамацхариом. алл працтице.

У основи, овај тип дисања је ујаии техника описана у класичним текстовима, али без одлагања (кумбхаки). "Затвори уста, удиши кроз ноздрве - ваздух пролази кроз грло до срца, стварајући буку. Ово је Ујаии", каже Прадипика Хатха Иога. Технички, делимично сужавамо глотис. Звук на удисају и на издисају би требао бити сиктање и мекоћа, помало подсјећајући на звук мора у љусци.

Ујаии је сигурна и веома корисна техника која има комплексан ефекат на тело:

1. Активира праксу јоге

Концентрација на звук дисања скреће пажњу са спољашњих сензација на унутрашње. Андре Ван Лисбет, у књизи Пранајама, напомиње да је ујјаии у суштини одскочна даска за медитацију, јер "дубока концентрација на пролаз зрака и на звук који је направљен у потпуности омета пажњу од других проблема". А када је пажња изнутра - ми не трошимо енергију, већ напротив, спасимо је и чак акумулирамо. Чувар традиције Асхтанга Виниаса Иога Схарат Р. Јоице на једној од својих конференција 2012. рекао је то једноставно и једноставно: "Са дубоким дисањем са звуком, зрак ће слободно улазити и излазити, и активира праксу."

2. Јача дисање, смирује и ублажава стрес

Током компресије глотиса, гласне жице заузимају исту позицију као у шапату, а мозак перципира овај процес као изговарајући звук. Звук у нашем телу читају темпорални режњеви, када се активирају, инхибирају активност респираторног центра медулле облонгате, што доводи до рефлексног успоравања дисања.

"Споро и дубоко дисање доводи до тренутног смиривања ума и тела, а доводи и до стања хармоније биоплазмичког тела. Осим тога, звук у грлу, по правилу, има смирујући ефекат на читаво људско биће. Ако особа настави да буде свесна овог звука дуго времена елиминишући све друге мисли, одмах ће осетити његов благотворан ефекат.Уопштено, можемо рећи да ујјаии помаже у свим болестима везаним за нервозу и стрес, "класична књига Бихарске школе јоге", Дре тантричке праксе јоге и криие. "

Научите да се опустите и живите у задовољству.

Анти-стрес курс "Опуштање и задовољство"

Научите да се опустите - и живите у миру с вама.

3. Чисти тело од токсина

Глатко, дубоко дисање са ниским сиктирајућим звуком у подножју грла помаже да се очисти тијело од токсина, напомиње Схарат Р. Јоице у књизи "Асхтанга Иога Анустхана". Џон Скот у књизи "Асхтанга јога" објашњава да трење ваздуха који пролази кроз глотис загрева сам ваздух пре него што уђе у плућа. Због тога се током ујјаии стварају топлина и обилан зној, заједно са којим тело одлази и токсини. Дакле, комбинација асана са ујјаии даје снажно загревање тела, али у исто време срце ради у економичном режиму - а то је још један велики ефекат ујаиија.

4. Олакшава ношење вежби

"Ујаии увелико пригушује пулс - за око 10-20 откуцаја. Проверили смо: прва серија Асхтангија без ујаии - пулс 150, иста као и ујаии - пулс не прелази 130 откуцаја. То олакшава физичке напоре", каже глава Агапкин Иоге. Статион Сергеј Агапкин.

Поред развоја срчане издржљивости, ујјаии побољшава измену гаса, повећавајући парцијални притисак у плућима: кисеоник лакше прелази у крв кроз зидове алвеола.

5. Тренира срце

Ефекат тренинга срца се јавља само када се ујјаии комбинује са физичком активношћу. Када дишемо са звуком, како удишемо, венски повратак се повећава, а срце куца чешће, а када издишемо, успорава, а срце ради рјеђе. Ово има ефекат на њега, јер се повећава амплитуда рада срчаног мишића. "Поред тога, током ујјаии, промени се доток крви у срце, он у суштини живи у интервалу хипоксије: чешће куца - прима мање кисеоника, чешће куца - поново је засићен кисеоником. Веома је корисно за срце", каже Сергеј Агапкин.

6. Тренира респираторне мишиће

Кретање ваздуха са отпорношћу кроз затегнуту глотис узрокује да респираторни мишићи раде са повећаним оптерећењем и доприносе његовом јачању, рекао је Артем Фролов, председник Друштва за терапију јоге у Санкт Петербургу. Он објашњава да "стезање глотиса ствара додатно оптерећење на респираторне мишиће, које морају присилити зрак кроз сужени отвор глотиса, и стога ујјаии има тренинг ефекат на респираторне мишиће, припремајући практиканта за одлагање дисања."

7. Побољшава проходност бронхија

Најважнији ефекат дисања са звуком је побољшање стања плућа и излучивање спутума. "Опструкција глотиса доводи до чињенице да претерани притисак протеже бронхије, чинећи их проходнијим," - рекао је Сергеј Агапкин. Тако је Ујјаии посебно користан за људе који су склони бронхијалној опструкцији (сужавање бронха на неком месту), а то су скоро сви људи који су икада пушили.

8. Ојачава венски повратак

Ујаии - одлично дисање за проширене вене као један од облика побољшања венског повратка.

Најважнији механизам венског повратка је усисни ефекат грудног коша приликом удисања. Штавише, током инспирације у комбинацији са ујјаии, притисак у грудном кошу се смањује у већој мери него код обичне инспирације, што повећава венски повратак, примећује Артем Фролов: "Крв се креће из подручја вишег притиска у нижи, и због тога, повратак венске Тако, сваки дах затегне венску крв до срца, буквално "усисава" венски кревет, повећавајући пуњење срца пре његове накнадне контракције. "

9. Промовише њежну праксу јоге

"Ако дишете исправно, можете вежбати сатима", рекао је Схаратх Р. Јоице једном. Петри Раисанен, говорећи о ефектима ујјаиија у књизи "Асхтанга Иога", примјећује да вам дубоко, смирено дисање омогућава да лагано уђете у асану и да је поново изградите, а такође ублажава напетост мишића и тетива. Док интензивно, убрзано, збуњено дисање указује на губитак енергије и лутајуће мисли. На једној од својих конференција у Мисоре-у, Схаратх је рекао и то: "Плитко дисање значи да нисмо присутни у асани, наш ум лута негдје другдје. У овом случају, можете добити повреду и бол у мишићима."

10. Учи контролу дисања

"Дисање ујјаиија чини дисање чујним и лакшим за контролу," пишу у својој књизи оснивачи Нев Иорк Јивамукти Иога Схарон Ганнон и Давид Лифе. Слушајући наше дисање, учимо се пратити уједначеност удисања и издисања, урањајући ум у овај практично медитативни процес. Контролисањем даха, у суштини смирујемо ум. А то је најважнији ефекат јоге. "Право знање нам може доћи само када је ум стабилан", чувар традиције Асхтанга-виниаса коју је Схаратх једном приметио.


Алекандра Белуза је цертифицирани Хатха Иога учитељ и учитељ Асхтанга Виниаса Иоге.

Погледајте видео: (Октобар 2019).

Загрузка...