Почетна иога пракса

12 асана против туге

Уместо потискивања негативних емоција, покушајте да се носите са њима кроз праксу јоге.

Један од главних разлога незадовољства и необјашњиве депресије савременог човека је неизражена туга. Људи често не говоре или не знају да говоре о томе шта их брине, они се боје да буду интрузивни, досадни или негативни. Они више воле да стављају оптимистичку маску у јавност, али код куће, сами са собом, чезну ни за чим.

Ако се препознајете у овом опису, онда је један од начина да се позабавите овим стањем да радите са телом. У телу се накупљају многи блокови, што изазива депресивна стања у особи. Најочигледнији пример је секција врата и оковратника, која је заробљена од стране многих људи због сталне напетости.

Уместо потискивања емоција, предлажемо да радите са њима. Ево 12 асана које ће ослободити тугу.

1. Урдхва Хастасана (вучење у стојећем положају). Стојте у пози планине, уз дах, подигните руке.

2. Уттанасана (нагибање напријед од стајања). Уз издисање, идите на падину.

3. Банарасана И (висока поза). Приликом удисања, померајте ногу далеко уназад тако да се кут од 90 степени одржава у савијеној нози.

4. Адхо Мукха Схванасана. На издисају ставите савијену ногу на равну страну, гурните кукове горе и идите до пса лицем надоле.

5. Планцк. Удисати, парати тело паралелно са подом.

6. Цхатуранга (особље). Издахните, савијте лактове и изађите на Цхатуранга.

7. Урдхва Мукха Схванасана. Док удишете, исправите руке и чучите у доњем делу леђа без спуштања кукова на под. Груди гледају према горе, врат се не притиска у рамена. Затим гурните кукове натраг, у псећу њушку - у Планцк - у Цхатуранга - у Пасу њушкају. Поновите редослед 3 до 5 пута.

8. Баласана. На издисају идите у позу детета. Исправите руке испред себе да бисте осетили растезање у кичми. Одмори се.

9. Позирајте се на одмор. Лезите на леђа. Савијте кољена и придружите им се, без смањења удаљености између стопала. Загрлите се као да се стварно загрлите. Осетите да је слабина чврсто притиснута о под. Овај положај тела је припрема за отклањање.

10. Матсиасана (риба поза). Узми јастуче или преврни ћебе. Ставите га одмах испод лопатица. Исправите и истегните ноге. Раширите руке, допустите себи да се опустите и отпустите тугу.

11. Сету Бандха Сарвангасана. Савијте ноге и лагано подигните кукове, ставите јога циглу испод њих, ако их имате. Нека се стомак потпуно опусти. Савијте лактове и спуштајте подлактице на под како бисте побољшали отклон.

12. Сукхасана (удобан став). Седите удобно, преклопите руке у Намасте, покријте очи. Покушајте да нађете пажњу где лежи напетост: можда у грудима, у стомаку, у глави. Покушајте да схватите шта је иза тога: бес, љутња, завист, страх. Само буди свестан тога, не бори се. Дишите кроз ово место. Издисати бол, тугу, напетост. Сваки пут када осетите да емоције расту, зауставите се (не напуштајте простирку, већ само дишите), када осетите да имате снаге да радите, идите дубоко. Не покушавајте одмах решити све проблеме. Само буди, само буди свестан, и ако можеш помоћи себи, помози. Запамтите, пошто сте проучавали себе, своје стање, можете да управљате њиме као нико други. Будите срећни!

Фото: понзусворлд / инстаграм.цом

Погледајте видео: (Децембар 2019).

Загрузка...